Je tak jednoduché zapomenout — v záplavě různých cookies, brownies nebo muffinů — na klasickou klasiku. Bábovku. Přitom jsem na její hrničkové verzi vyrostla. Ještě teď bych dokázala rychle najít recept v jediné (a totálně roztrhané) kuchařce, kterou kdy moje milovaná mamina měla. Bábovka prostě je, a vždycky byla vděčná. Krásně vypadá zvenku, ale i zevnitř. Doslova vás přitahuje.
Na bábovce není nic komplikovaného. Velmi jednoduše si připravíte dvě těsta, která vrstvíte (pro efekt) do bábovkové formy a pak už jen čekáte, jak bude na řezu vypadat. Aspoň já se vždycky nemůžu dočkat. Hraju si s tím, jak tam těsto navrstvím, aby byl výsledek co nejzajímavější. Ale pak se stejně přistihnu, že se snažím dávat hodně velké vrstvy čokoládového těsta, protože — přiznejme si to — je na mramorové bábovce to nejlepší.
Toto sice není recept na bábovku z mého dětství, ale hodně se mu blíží. Už nějakou dobu je na trhu hladká mouka dortová, kterou je ideální právě pro ni. Těsto je nadýchané a přitom vláčné. Pokud se ji rozhodnete udělat, určitě ji vyzkoušejte. Třeba tento víkend.
mramorová bábovka
Ingredients
- 3 hrnky (345 g) hladké dortové mouky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL soli
- 1 3/4 hrnku (350 g) krupicového cukru
- 1/2 hrnku (62 g) kakaa na pečení
- 6 PL (90 ml) vody
- 1 1/2 hrnku (170 g) másla, rozpuštěného
- 1 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 5 vajec
- 1/2 hrnku (120 ml) mléka
Instructions
- Troubu předehřejeme na 175 °C a bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V jedné míse důkladně promícháme mouku s práškem do pečiva a solí, odložíme.
- V jiné míse smícháme 1/2 hrnku (100 g) cukru, kakaový prášek a voda a vymícháme dohladka, odložíme.
- Máslo vyšleháme s cukrem (buď v míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem) dokud se nespojí a přidáme vanilku, promícháme. Přidáme vejce, jedno po druhém a mixujeme dokud směs nebude nadýchaná, ale stále poměrně řídká.
- Snížíme rychlost a přidáme mouku celkem na třikrát, střídáme s mlékem.
- Asi 2 hrnky těsta přidáme do kakaové směsi a dobře, ale opatrně promícháme.
- Přidejte 2 šálky těsto na kakaové směsi a míchá se do směs
- Střídavě vrstvíme světlé a tmavé těsto do připravené bábovkové formy dokud ho celé nespotřebujeme.
- Pečeme cca 50 - 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky není po vytažení suchá.
- Před vyndáním z formy necháme lehce vychladnout, cca 30 minut.
- Před krájením necháme vychladnout.
Janka says
vyzerá to výborne, ja mám bábovku veľmi rada 🙂
Jarka says
:-)))
Jana says
Vypadá krásně, bábovku už jsme doma dlouho neměli 🙂
Jarka says
:-))
Lenka z Tasty Therapy says
Naprosto souhlasím. K bábovkám se taky ráda vracím, hlavně k těm podle receptů z dětství. Bohužel nemám žádný dochovaný po babičkách, ale ty od maminky jsou taky super. Úplně jsem teď na tu mramorovou dostala chuť 🙂
Jarka says
🙂
jitka says
Bábovka je jemná,díky použité speciální mouce má drobné,stejně velké póry.A šla mi bez problémů vyklopit,mám silikonovou formu a i když jí vymazávám u jiných bábovek se mi trhá asi že ji dávám mýt do myčky,díky speciální mouce vyklouzne sama.díky
Jarka says
Super, moc děkuji, Jitko! Mějte se krásně!
Hana S. says
Bábovka dopadla úžasně – děkuji moc za recept! :))
Jarka says
Moc děkuji, Hano! 🙂
Štěpánka says
Do tmavé části jsem přidala ještě rozpuštěnou čokoládu a opět delikatesa! Jako všechno ostatní, co připravím podle vašich receptů 🙂
jarka says
Moc děkuji, Štěpánko! <3
Lucka says
Dělala jsem bábovku poprvé a potřebovala jsem recept z ověřených stránek. A samozřejmě zase jste mě nezklamala, bábovka je výbiorná. Pekla jsem jí 50minut a příště ještě tak nejmíň 5 minut uberu. Bábovka je celkem vláčná, ale okraje jsou křupavější. Jinak vyklopeno taky na jedničku, bez sebemenší vady 🙂 . Díky za skvělé recepty 🙂