Je tak jednoduché zapomenout — v záplavě různých cookies, brownies nebo muffinů — na klasickou klasiku. Bábovku. Přitom jsem na její hrničkové verzi vyrostla. Ještě teď bych dokázala rychle najít recept v jediné (a totálně roztrhané) kuchařce, kterou kdy moje milovaná mamina měla. Bábovka prostě je, a vždycky byla vděčná. Krásně vypadá zvenku, ale i zevnitř. Doslova vás přitahuje.
Na bábovce není nic komplikovaného. Velmi jednoduše si připravíte dvě těsta, která vrstvíte (pro efekt) do bábovkové formy a pak už jen čekáte, jak bude na řezu vypadat. Aspoň já se vždycky nemůžu dočkat. Hraju si s tím, jak tam těsto navrstvím, aby byl výsledek co nejzajímavější. Ale pak se stejně přistihnu, že se snažím dávat hodně velké vrstvy čokoládového těsta, protože — přiznejme si to — je na mramorové bábovce to nejlepší.
Toto sice není recept na bábovku z mého dětství, ale hodně se mu blíží. Už nějakou dobu je na trhu hladká mouka dortová, kterou je ideální právě pro ni. Těsto je nadýchané a přitom vláčné. Pokud se ji rozhodnete udělat, určitě ji vyzkoušejte. Třeba tento víkend.
mramorová bábovka
![mramorová bábovka](https://www.chute-sveta.cz/wp-content/uploads/2016/04/DSC_0805-2.jpg)
Ingredients
- 3 hrnky (345 g) hladké dortové mouky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL soli
- 1 3/4 hrnku (350 g) krupicového cukru
- 1/2 hrnku (62 g) kakaa na pečení
- 6 PL (90 ml) vody
- 1 1/2 hrnku (170 g) másla, rozpuštěného
- 1 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 5 vajec
- 1/2 hrnku (120 ml) mléka
Instructions
- Troubu předehřejeme na 175 °C a bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V jedné míse důkladně promícháme mouku s práškem do pečiva a solí, odložíme.
- V jiné míse smícháme 1/2 hrnku (100 g) cukru, kakaový prášek a voda a vymícháme dohladka, odložíme.
- Máslo vyšleháme s cukrem (buď v míse kuchyňského robotu nebo ručním mixerem) dokud se nespojí a přidáme vanilku, promícháme. Přidáme vejce, jedno po druhém a mixujeme dokud směs nebude nadýchaná, ale stále poměrně řídká.
- Snížíme rychlost a přidáme mouku celkem na třikrát, střídáme s mlékem.
- Asi 2 hrnky těsta přidáme do kakaové směsi a dobře, ale opatrně promícháme.
- Přidejte 2 šálky těsto na kakaové směsi a míchá se do směs
- Střídavě vrstvíme světlé a tmavé těsto do připravené bábovkové formy dokud ho celé nespotřebujeme.
- Pečeme cca 50 - 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky není po vytažení suchá.
- Před vyndáním z formy necháme lehce vychladnout, cca 30 minut.
- Před krájením necháme vychladnout.
vyzerá to výborne, ja mám bábovku veľmi rada 🙂
:-)))
Vypadá krásně, bábovku už jsme doma dlouho neměli 🙂
:-))
Naprosto souhlasím. K bábovkám se taky ráda vracím, hlavně k těm podle receptů z dětství. Bohužel nemám žádný dochovaný po babičkách, ale ty od maminky jsou taky super. Úplně jsem teď na tu mramorovou dostala chuť 🙂
🙂
Bábovka je jemná,díky použité speciální mouce má drobné,stejně velké póry.A šla mi bez problémů vyklopit,mám silikonovou formu a i když jí vymazávám u jiných bábovek se mi trhá asi že ji dávám mýt do myčky,díky speciální mouce vyklouzne sama.díky
Super, moc děkuji, Jitko! Mějte se krásně!
Bábovka dopadla úžasně – děkuji moc za recept! :))
Moc děkuji, Hano! 🙂
Do tmavé části jsem přidala ještě rozpuštěnou čokoládu a opět delikatesa! Jako všechno ostatní, co připravím podle vašich receptů 🙂
Moc děkuji, Štěpánko! <3
Dělala jsem bábovku poprvé a potřebovala jsem recept z ověřených stránek. A samozřejmě zase jste mě nezklamala, bábovka je výbiorná. Pekla jsem jí 50minut a příště ještě tak nejmíň 5 minut uberu. Bábovka je celkem vláčná, ale okraje jsou křupavější. Jinak vyklopeno taky na jedničku, bez sebemenší vady 🙂 . Díky za skvělé recepty 🙂