Od mého posledního receptu uběhla hodně dlouhá doba, během které jsem si každý den večer slibovala namlouvala, že zítra už tam nový dám. A vidíte, byly z toho dva měsíce. Za pauzou ale nic nehledejte, protože tam nic není. Prostě nebyla chuť. Nebyla inspirace. A pak nebyl ani čas. Ale neflákala jsem se, nekašlala jsem na to, jen mně to prostě vůbec nešlo. I když jsem moc chtěla.
Dnešní recept tedy přijměte jako bídnou omluvu a věřte, že jsem na vás nezapomněla. A jak se jinak omluvit, než pořádnými cookies. Čokoládovo čokoládovými.
Pokud máte rádi cookies a čokoládu (a kdo by neměl?), nařizuji vám si tyto cookies udělat. Ty klasické patří mezi vaše nejoblíbenější recepty s více jak stovkou komenářů, ale možná by se měly začít o své místo na výsluní začít obávat. Jen počkejte, až vyzkoušíte tyto. Čokoládové těsto a čokoládové kousky. Ve finále dopadly jinak, než jsem si představovala. Mnohem líp. Jsou měkké, hutné, a plné čokoládové chuti. Asi bych si je ke snídani nedala, ale jako odměna po dni stráveném na kopci lyžováním, svůj účel plní víc než dost.
čokoládové cookies
Ingredients
- 1 hrnek (225 g) másla
- 1 ½ hrnku (300 g) krupicového cukru
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 3 PL silné černé kávy
- 2⅔ hrnku (335 g) hladké (plus max 50 g pokud je těsto moc lepkavé)
- ½ hrnku (62 g) kakaa na pečení
- 1 ČL jedlé sody
- ½ ČL soli
- 200 g čokoládových kousků (nebo mléčné čokolády nakrájené na malé kousky, já jsem použila obojí)
Instructions
máslo:
- Polovinu másla, tedy cca 112 g rozpustíme v šálku v mikrovlnné troubě, cca 30 - 45 sekund. Rozpuštěné máslo dále do lednice nebo mrazáku na cca 30 minut, dokud zase neztuhne.
- Druhou polovinu másla necháme při pokojové teplotě povolit.
těsto:
- Troubu předehřejeme na 175°C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- V míse elektrického mixeru (nebo ručním mixerem) vyšleháme ztuhlé máslo, povolené máslo, cukr a vanilkový exrakt do pěny. Přidáme vejce, jedno po druhém a prošleháme.
- Ve středně velké míse smícháme mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl. Směs promícháme a přidáme do směsi másla, až se suroviny spojí. Potom přidáme kafe.
- Těsto by mělo být hutné, lehce lepkavé; pokud by bylo moc, přidáme víc mouky, ale jen po lžících.
- Vmícháme čokoládu, čokoládové kousky.
- Z těsta vypracujeme kuličky stejně veliké (cca 40 - 50 g) a rozložíme na plech, aby mezi sebou měly dostatečný rozestup. Na kuličky můžeme dáte ještě čokoládové kousky.
- Pečeme v rozehřáté troubě cca 8 minut, vyndáme z trouby a před manipulací necháme vychladnout.
Martina says
Ráda Vás zase po delší době čtu. Chyběly mi vaše slinotvorné popisy receptů. Mám v hlavě dlouhý seznam, co chci podle Vás péct a tyto cookies tam určitě přidám. Zatím se vyhýbám receptům s kávou, tak je čas to změnit.
Mnoho inspirativních dní v tomto roce přeji Vám a tím i sobě.
Jarka says
Moc děkuji, Martino! Mějte se krásně!
Niky says
Bezvadné cookies! 😉 Vrhla jsem se na ně teď v pondělí, mám takový busy týden, tak jsem si říkala, že si ho musím něčím spestřit a čokoládové cookies s čokoládou byly jasnou volbou. Jen jsem je v troubě nechala trošku déle (asi 12 min.), protože naše trouba přece jenom už něco pamatuje a nepeče tak jako kdysi 🙂 Jinak, z Vašeho blogu čerpám poměrně často, máte moc pěkný design, soudobé recepty, které frčí a parádní popis! 😉 Jen tak dál! 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Niky, za komentář a pochvalu! Mějte se krásně!
Radka says
Děkuji za úžasný recept na ještě úžasnější cookies. Dopekla jsem várku a jen se po nich zaprášilo hned na to jsem musela upéct druhou:-) Váš blog je úžasný o receptech nemluvě. Vše co jsem podle Vás pekla bylo výborné, už mám snad popsanou celou mojí kuchařku 🙂 nedá se ničemu od Vás odolat. Recepty nejsou nijak složité,nebo na suroviny náročné. Proto děkuji 🙂
Jarka says
Moc děkuji za krásný komentář a pochvalu, Radko! Mějte se krásně!
Janna says
Sušenky vypadají suprově! 🙂
Jen mám menší dotaz – jak moc je tam ta káva cítit? Osobně mám problém, že vůbec nesnesu aroma kávy (ani takové to pokapání v dortech, vůbec), dělá se mi z něho nevolno.
Byl by problém kávu vynechat? Případně čím to pak nahradit (víc mouky, kakaa, či přidat místo toho něco jiného)?
Každopádně díky za recept, receptů na sušenky není nikdy dost 🙂
Jarka says
Milá Jano, káva není vůbec cítit, má tu funkci, že zintenzivní chuť čokolády. Jinak ale vynechat můžete. Mějte se krásně!
Štěpánka says
Vyzkoušeno a zase velká spokojenost. Výborné sušenky 🙂
(V surovinách chybí slovo „mouky“)
Karla says
Nejlepší cookies co jsem kdy ochutnala
jarka says
Moc děkuji, Karlo!
Áďa says
Dobrý den,
Sušenky jsou naprosto famózní. Přítel je čokoládožrout a pochvaluje si je. Jenom mám menší dotaz. Po vychladnutí mi sušenky hodně ztvrdnou, tak by mě zajímalo, jestli dělám něco špatně a jestli když je dám do chladu, znovu změknou. Děkuji moc za recept. Jen tak dál. 🙂
jarka says
Moc děkuji, Áďo! Neměly by ztvrdnout, určitě ne po vychladnutí, spíš by mohly po pár hodinách na vzduchu. Napadá mě, že bych možná stáhla lehce dobu pečení, ale zase těch 8 minut je minimum, možná zkuste 7? Nebo, hned jak vychladnou, tak s nimi do vzduchotěsné nádoby, prostě plastové krabice. Ven určitě do chladu taky můžete dát, potom by měly při pokojové teplotě taky změknout, nebo ještě se traduje do krabice přidat plátek toastového chleba. 🙂 Mějte se krásně!
Martina says
Dobrý den, myslíte že je možné vynechat vanilkový extrakt? Nějak to aroma nemám ráda. Nebo dát jen kapku? Jakou má funkci? Děkuji Martina
jarka says
Milá Martino, pokud máte domácí extrakt, tak vůbec nebude mít takové aroma, jako umělé náhražky, které jsou až nepříjemné. Jinak určitě vynechat můžete, jen to lehce dotváří chuť, žádnou speciální funkci to nemá. Mějte se!
Rachel says
Dobry den, je mozne misto sody dat kyprici prasek do peciva?
jarka says
Milá Rachel, není, každý funguje úplně jinak. Přečtěte si tento článek – http://www.chute-sveta.cz/prasek-do-peciva-vs-jedla-soda/ 🙂
Rachel says
Děkuji, bohužel jsem i tak musela sodu zaměnit s práškem, jelikož jsem sodu nikde v Lucembursku nemohla sehnat. Naštěstí se cookies povedly a měly velký úspěch. Teď musím pro kolegyně z práce recept překládat do francouzštiny 🙂