Linecké cukroví nikdy nepatřilo mezi moje oblíbené, i když se u nás ve velkém dělávalo. Nespatřovala jsem na něm nic zajímavého, je dvě placky slepené marmeládou a obvykle ozdobené bobkem čokolády a oříškem. Kromě toho jsem měla pocit, že když ho jím, práší se mně od nosu. Já vím, divné přirovnání.
A tak muselo uplynout několik let, abych lineckému přišla na chuť. Ať už klasickému (recept bude), nebo třeba tomuto, kořeněnému. Zajímanou chuť mu dodává tzv. dýňové koření, tedy koření na dýňový koláč. Pokud jste si ho letos dělali, třeba kvůli sirupu na dýňové latté (to mluvím především o sobě), tak si ho připravte, protože v tomto receptu dělá skutečné zázraky. Zvlášť, pokud vynecháte tradiční marmeládu, ale spárujete ho s pomazánkou z originálních karamelových sušenek Lotus. Výsledkem je podzimní linecké, které skvěle doplní váš vánoční stůl.
vánoční cukroví 2015: kořeněné linecké
Ingredients
- 2 hrnky (250 g) hladké mouky, plus extra na vál
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 3/4 (95 g) hrnku madlí
- 2 PL moučkového cukru, plus extra na posypání
- 1/8 ČL soli
- 1 PL dýňového koření
- 1/2 hrnku (113 g) másla, vychlazeného, nakrájeného na kostičky
- 1/4 hrnku (50 g) cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 vejce
- pomazánka z originálních karamelových sušenek Lotus, na slepování
Instructions
- Ve středně velké míse smícháme mouku a prášek do pečiva, odložíme.
- V klasickém mixeru rozmixujeme dojemna mandle, moučkový cukr, sůl a dýňové koření. (jen pozor, aby směs nebyla vlhká).
- Směs přendáme do mísy kuchyňského robutu a přidáme máslo a krupicový cukr. Promícháme až bude směs připomínat hrubou krupici.
- Přidáme vanilkový extrakt a vejce. Promícháme.
- Snížíme rychlost na nižší stupeň a pomalu přidáváme mouku, dokud se všechny suroviny nespojí. Těsto bude měkké, ale musí být kompaktní. Můžeme zpracovat i rukama na vále.
- Hotové těsto rozdělíme na 2 díly, které zabalíme do fólie a dáme vychladit alespoň na 2 hodiny do lednice.
- Jakmile jsme připraveni péct, troubu předehřejeme na 190 °C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- První díle těsta rozválíme na placku cca 3 - 5 mm vysokou, ze které vykrajujeme vykrajovátky různé tvary. Dáváme je na plech cca 2 cm od sebe a pečeme cca 8 - 10 minut nebo lehce dozlatova.
- Postupujeme stejně se zbytkem těsta.
- Necháme vychladnout a potom slepujeme pomazánkou z originálních karamelových sušenek Lotus.
- Posypeme moučkovým cukrem.
- Uchováváme v uzavřené nádobě v chladu.
jitka says
Tak jsem vyzkoušela i tento recept,trochu jsem se bála té kořeněné chuti,protože klasické linecké je jemné,ale ta kombinace chutí je výborná,a ta pomazánka k tomu….super.Je to příjemná změna,trochu mi to připomíná perníčky ty jsou také kořeněné i když jinak a dobré.