Tento recept mám ve svých poznámkách asi 8 let. A ani nevím, odkud pochází. Narazila jsem na něj, zkopírovala a od té doby pravidelně dělám. I když se snažím navrhnout (a dělám) spoustu jiného nepečeného cukroví, vždy začneme a skončíme u těchto kuliček. Možná bych je mohla nazvat magické. Tak oblíbené u nás totiž jsou.
Na internetu je spousta receptů na rafaelo kuličky a asi nešlápnete vedle, když si vyberete nějaký prověřený. Některé smíchají jen salko s kokosem, jiné tuk a tak bych mohla pokračovat. Ten můj je trochu vylepšený. Za prvé, není tam obyčejné salko, ale lehce zkaramelizované. To vyrobíte tak, že celou, uzavřenou konzervu ponoříte do vroucí vody a vaříte ji asi 1 hodinu. Před otevřením necháte zcela vychladnout. Za druhé, je tam máslo. To je kapitola sama pro sebe. Vlastně pak už jen smícháte ostatní suroviny, necháte vychladnout a je to. Z hmoty tvarujete kuličky velikosti vlašského ořechu a doprostřed vtlačíte mandli. Můžete je jen tak obalit ve strouhaném kokosu nebo, ještě lépe, v čokoládě. Tabulku mléčné čokolády obvykle rozpustím s kouskem 100% tuku v mikrovlnné troubě a rychle v ní vytvarované kuličky obaluji. Navrch nějaké zdobení a pak už jen pozorujte, jak rychle budou mizet z talíře. Když se dožijí Silvestra, budete rádi.
domácí karamelové
Ingredients
- 1,5 konzerva lehce zkaramelizovaného salka
- 250 g másla, pokojové teploty
- 100 g strouhaného kokosu
- 4 sušenky bílé vlnky, rozemleté
- oloupané mandle
- kokos nebo rozpuštěná čokoláda na obalení
Instructions
- V míse kuchyňského robotu ušleháme salko a máslo dohladka, přidáme kokos a sušenky a dobře promícháme.
- Směs dáme do mrazáku cca na 2 hodiny ztuhnout.
- Ze ztuhlé hmoty tvarujeme kuličky, do které zabalíme 1 ks mandle a obalíme v kokosu nebo rozpuštěné čokoládě.
- Uchováváme v chladu, v uzavřené nádobě, cca 2 - 3 týdny.
Anežka says
Dobrý den paní Jarko, mám ale ten pocit, že griliášové vlnky zn. Opavia se už dlouho nevyrábí. V obchodě jsem to nesledovala, ale četla jsem o tom nějaké diskuze. Víte o tom něco, nebo čím to případně nahradit?
Jarka says
Dobrý den Anežko, to jste mně teda teď zaskočila 🙂 Já mám za to, že jsem je ještě loni kupovala v Kauflandu, možná na to nebyly přímo Opavie, teď si opravdu nevybavím a asi budu při nákupech překvapená a hledat, čím je nahradit. Koukala jsem po netu a máte ale sammozřejmě pravdu, už je Opavia nedělá, velká škoda 🙁 Nahradit něčím podobným, smetanovými sušenkami ideálně s kokosovou příchuté, Sedita něco má (mléčné – Vesna) nebo zn. Manner (takové ty obaly v meruňkové barvě), Orion Delissa. Zkuste se mrknout, já až vyzkouším nově, tak recept aktualizuji. Děkuji a mějte se krásně!
Klára says
Milá Jarko, musím říct, že doslova „žeru“ Vaše stránky a recepty a všechno, co tu děláte! Jste skvělá, nadaná a výborná kuchařka! moc Vám děkuji za všechny nápady a recepty, které s námi čtenáři sdílíte!
Budu mít na Vás ale jednu otázku – jak uchováváte cukroví? Koukám, že už asi pečete. Já mám ale popravdě strach, že některé kousky, které bych chtěla dělat, mi do Vánoc nevydrží (a ne že by je někdo snědl, to já je zase šikovně schovám) 🙂 Spíš se bojím, aby se do toho nedala plíseň nebo tak něco. Zatím jsem upekla pouze perníčky, aby měly čas změknout 🙂
Mějte se krásně a hodně zdaru při pečení a radosti s rodinkou!
Klára
Jarka says
Milá Kláro, strašně moc děkuji za Váš nádherný komentář, jsem moc ráda, že se Vám stránky, resp. recepty líbí 🙂 K Vašemu dotazu: ještě nepeču 🙂 i když to tak nevypadá, já vím. Ale jsou to recepty z loňska, které jsem si uchovala právě na tento čas 🙂 Jinak skladuji v plastových krabicích, dobře uzavíratelných a samozřejmě v chladu. Obvykle v garáži, příp. i venku – podle počasí. Snad to teplo, které panuje, brzy skončí a já své první letošní cukroví budu moct dát ven. Letos budu péct příští víkend/ týden a to by mělo do Vánoc vydržet. Cukroví se u nás moc neohřeje, když zbyde do tří králů, tak je to úspěch. Většinu porozdávám v rodině, práci, známým, atd. 🙂 Mějte se krásně a ještě jednou moc děkuji!
jitka says
Tento recept na kuličky je prostě k sežrání,moc nám chutnají,člověk si vždy musí dát ještě jednu a další a další až najednou nejsou.Já jsem zkoušela sušenky Delissa,sice byly ještě obalené v bílé čokoládě,protože sušenek bez čokolád moc není aby byly s kokosovou příchutí.Trochu jsem se bála aby to díky čokoládě nabylo moc sladké,ale výsledek je dokonalý,díky za recept.
Jarka says
Moc děkuji, Jitko!
Martina says
Tak tenhle recept je opravdu skvostný. Budu ráda, když vůbec dožijí Štědrého dne. Udělala jsem variantu obalení v kokosu i v čokoládě a rychleji mizí ty kokosové:-)).
Děkuji za Vaše stránky, jsou úžasně inspirující.
Jarka says
Moc děkuji, Martino! 🙂