Přátelé, představuji vám dokonalý košíček pro letošní Vánoce. Žádné vytlačování těsta do formiček a pak náročné plnění a zdobení. Tento košíček je geniálně jednoduchý. Jediné, co k němu potřebujete, je pečící forma na mini muffiny. Z těsta uděláte kuličku, kterou do ni vložíte, rozehřejete ji, resp. upečete a ještě do teplé uděláte prohlubeň, do které budete dávkovat teplou čokoládu. Nejlépe se prohlubeň dělá vykrajovačem kuliček, protože teplé těsto rovnoměrně vytlačí k okraji a vytvoří tak přímo bazén pro čokoládu. Nejen na pohled dokonalý košíček. Připravila jsem je opět pro Rohlík, kde najdete taky brzy recept.
O své lásce ke kombinaci arašídového másla a čokolády jsem se tady už několikrát vyznala. Když mám skutečně hřešit, tak zásadně v jejich společnosti. Abych mohla projít i za rok dveřmi, nedopřávám si je zase tak často. Ale na Vánoce je dovoleno skoro všechno a tyto košíčky jsou pro ně jako dělané. Kromě toho, že dokonale vypadají, dokonale taky chutnají. Čokoláda uvnitř je neuvěřitelně jemná, krémová a arašídová sušenka k tomu, co vám budu vyprávět. Třeba i u vás to bude cukroví, které zmizí jako první.
vánoční cukroví 2015: arašídové košíčky plněné čokoládou
Ingredients
na těsto:
- 1/2 hrnku (113 g) másla, změklého
- 1/2 hrnku (113 g) jemného arašídového másla
- 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
- 1/2 hrnku (100 g) hnědého třtinového cukru
- 1 vejce
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 1 1/4 hrnku (155 g) hladké mouky
- 3/4 ČL jedlé sody
- 1/2 ČL soli
na náplň:
- 350 g hořké čokolády
- 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
- 1 ČL vanilkového extraktu
Instructions
- Troubu předehřejeme na 165 °C a formu na mini muffiny vyložíme papírovými košíčky.
- Máslo, arašídové máslo a oba cukry utřeme do pěny. Vmícháme vejce a 1/2 lžičky vanilkového extraktu.
- Přidáme mouku, jedlou sodou a sůl a dobře promícháme, až se suroviny spojí.
- Z těsta uděláme kuličku velikosti vlašského ořechu a vložíme ji do košíčku.
- Pečeme 14 až 16 minut, nebo lehce dozlatova. Vyndáme z trouby a okamžitě, dokud jsou ještě teplé uděláme do kuličky "díru" - stlačíme např. lžičkou až se udělá prohlubeň, do které budeme lít polevu. Necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme čokoládovou náplň.
- Čokoládu a kondenzované mléko vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné troubu, lehce promícháme a zahřejeme v mikrovlnné troubě na vysoký stupeň, cca 1 - 2 minuty, příp. déle podle typu mikrovlnné trouby.
- Vymícháme dohladka a přidáme vanilku. Lžičkou dávkujeme směs do připravených košíčků a necháme řádně vychladit.
- Dozdobit můžeme arašídovým máslem, 1 PL zahřejeme v mikrovlnné troubě a pak různě košíčky ozdobíme.
- Uchováváme v uzavřené nádobě a v chladu.
Jitka Bušinová says
Právě jsem si poslintala klávesnici. Ale netuším jak vypadá forma na minimufny. kde ji seženu? Díky Jitka
Jarka says
Jitko, úplně normálně v domácích potřebách, i supermarketech, je to forma jako na muffiny, jen ty muffiny jsou malé. Z jedné formy jich uděláte 24. Kdyžtak je i v textu odkaz přímo, tak se můžete mrknou i tam 🙂
Miška says
Tie vyzerajú úžasne! Hneď som dostala chuť ☺ tento rok bude málo času na pečenie vianočných kolacov a toto vyzerá na luxusnú ryxhlovku. Môžem sa opýtať ako dlho vydržia? Ze koľko pred Vianocami ich môžem pripraviť.
Jarka says
Milá Miško, 3, max. 4 týdny v chladu bez problému.
Miška says
Super ďakujem za odpoveď. Určite ich vyskúšam urobiť ☺
Šárka says
Hezký večer, mohla bych se zeptat jaké arašídové máslo používáte? Děkuji.
Jarka says
Milá Šárko, nejčastěji Marks & Spencer, nebo Lidl. Hlavně ne Bohemia, to je nesmírně sladké.
Šárka says
Super, děkuji a tip:) Nad máslem Bohemia jsem právě přemýšlela.
Miška says
Ja by som mala ešte jednu otázku kým sa do toho pustím. Je potrebné použiť ten špeciálny formičkovy plech? Nemám ho a na iné ho nevyuzijem tak ma napadlo ci nestačí dat dva košíčky a normálne len na plech položiť. Alebo sa mi to roztečie?
Jarka says
Miško, to těsto držím poměrně i po upečení při sobě, roztéct by se tedy nemělo, snad to půjde tvarovat když se ty papírové košíčky nebudou mít o co opřít. 🙂
Miška says
Ďakujem, tak ja to vyskúšam ☺ hádam sa to podarí ako doteraz všetko z tohoto skvelého blogu
Jana says
Super, vypadají nádherně, rozhodně se na ně letos chystám. Jen malý dotaz – není špatně gramáž u množství mouky? Podle hrníčků mi to vychází spíš cca 500 – 550g…
Jarka says
Jano, moc děkuji za upozornění 🙂 Mouka je správně, ale měla jsem špatně máslo a arašídové máslo. Už je to opravené. Moc děkuji! 🙂
Miška says
Tak cesto bolo výborné ale ta plnka bola veľmi hustá a dosť mi jej ostalo. Chuťovo výborne
Jarka says
Moc děkuji, Miško!
Lucie says
Dobré ráno Jarko, košíčky vypadají nádherně a chystám se je právě zkusit. Chci se Vás zeptat – Salko nemusí být zkaramelizované? Nemusím je vařit 2 hodiny v hrnci s vodou?
Gabriela says
Dobrý den, mám stejný dotaz jako tu už bylo. To Salko se musí uvařit ve vodní lázni nebo nechat tekuté ?
Martina says
Dobrý den, vše jsem udělala dle receptu jen náplně jsem udělala poloviční dávku. Ale košíčky jsou tvrdé nevím zda mají být, ale myslela jsem, že budou měkké. A chuťově je těsto slanější. Použila jsem burakove máslo z Lidlu tak nevím :-(. Vzhledově jsou moc hezky.
velmi chutne says
Az nedavno som skusila tento recept, ale odvtedy robime casto, kedze viaceri v rodine mame velmi radi arasidove maslo a veci s nim…
Na plnku mi staci cca 2/3 konzervy mlieka a 130g cokolady..