Každá kuchařka, v tomto případě pekařka by měla mít ve svém repertoáru určité pokrmy, ke kterým se vyplatí vždy vracet. Prostě stálice, které nikdy nezklamou, ale hlavně, potěší. Úžasný čokoládový dort, bezkonkurenční cookies, ovocný koláč. Borůvkový, broskvový, jablečný a v tomto případě, hruškový.
Hruška je další ovoce podzimu a pokrm s ní by na vašem stole letos neměl chybět. Možná se vám podle fotky může zdát koláč složitější, ale přesvědčím vás o opaku. Jako základ jsem použila stejné těsto jako u švestkové galettky. Moc se mně osvědčilo a nádherně se s ním pracuje. Abych na něj nedávala hrušky jen tak, ochutila jsem je citrónovou šťávou, zázvorem, skořicí a muškátovým oříškem. Vše jsem promíchala ještě s trochou cukru a hlavně, s kukuřičným škrobem. Ten zabrání, aby z hrušek vytekla šťáva a koláč pak nebyl rozmáčený.
Výsledkem je dokonalý hruškový koláč, nad kterým si budou strávníci jen pomlaskávat, zvlášť pokud jim ho naservírujete ještě s vanilkovou zmrzlinou nebo třeba jen šlehačkou. Tímto koláčem uděláte dojem na víkendovou návštěvu, ale i na pracovní party. Každý se bude chtít schovat někam do koutu, aby si ho nerušeně vychutnal.
rustikální hruškový koláč
Ingredients
- na těsto:
- 1 3/4 hrnku (220 g) hladké mouky
- 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru
- 1/4 hrnku (35 g) kukuřičné krupice, polenty (použila jsem instantní)
- 1/4 Čl soli
- 1/2 hrnku (113 g) másla, studeného, nakrájeného na kousky
- 1/3 hrnku (80 ml) podmáslí
na náplň:
- 3 hrušky, nakrájené na kousky
- 2 ČL kukuřičného škrobu
- 1 PL citrónové šťávy
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- 1/4 ČL skořice
- 1/8 ČL muškátového oříšku, struhaného
- 2 PL krupicového cukru
na dokončení:
- 50 g krupicového cukru
- 1 PL (15 g) másla, rozpuštěného
Instructions
těsto:
- V míse kuchyňského robotu smícháme mouku, polentu, cukr a sůl a postupně přidáváme na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do těsta až z něho bude hrubá krupice.
- Přidáme podmáslí a promícháme, až se všechny suroviny spojí (nejlépe ručně na vále).
- Zpracované těsto dáme do igelitového sáčku a vložíme alespoň na 45 minut do lednice.
náplň:
- Nakrájené hrušky dáme do mísy a přidáme zbylé suroviny, opatrně, ale důkladně promícháme.
dokončení:
- Troubu předehřejeme na 175°C a pečící plech vyložíme pečícím papírem.
- Na pomoučněném vále rozválíme těsto, které jsme chvíli předtím vyndali z lednice, na kruh o průměru cca 30 cm.
- Vyválené těsto pocukrujeme asi polovinou krupicového cukru a rozložíme na něj připravenou hruškovou náplň. Začneme ji klást asi 5 cm od okraje, postupně dokola a dovnitř.
- Na náplň nasypeme rovnoměrně druhou polovinu cukru.
- Okraj těsta přeložíme přes hrušky a pěkně upravíme.
- Přeložený okraj těsta potřeme rozpuštěným máslem a posypeme trochou cukru.
- Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, cca 45 - 50 minut.
- Před podáváním necháme lehce vychladnout.
jitka says
Dobrý den, koláč je výborný,možná by byl ještě chutnější,kdybych měla více zralejší hrušky,chuť by byla výraznější.Jitka
Jarka says
Moc děkuji, Jitko!