Pokud je jedno jídlo, které dělám se železnou pravidelností, tak je to právě toto. U nás, tím myslím hlavně u dětí, prostě jede. Za poslední rok jsem se navařila tolik boloňských špaget, jako nikdy v životě. Každý měsíc je máme minimálně dvakrát k obědu a holky i párkrát k večeři. Je to tak trochu paradox, protože když jsem vyrůstala, těstoviny, a špagety vůbec, se u nás moc nevařily.
Boloňské špagety, tedy spaghetti Bolognese – pro někoho asi nejznámnější italský pokrm. Bude pro vás ale překvapením, že se jedná ve skutečnosti o jídlo vynalezené mimo Itálii. V Itálii ho na jídelním lístku spíš nenajdete. Tam se obvykle podávají tagliatelle s boloňskou omáčkou (tagliatelle al ragù ) nebo lasagne alla bolognese. Boloňská omáčka je masová omáčka, v italštině ragù (alla) bolognese, která pochází z města Bologna a datuje se prý do konce 18. století. (zdroj wiki)
Existuje několik variací omáčky, ale základ mají obvykle jeden – mleté maso (hovězí nebo vepřové), rajčata, cibuli, česnek, mrkev a často i řapíkatý celer. Já jsem ve svém receptu použila i červené víno, které můžete, v případě, že servírujete pro děti, vynechat. Jinak se ho ale nebojte použít, omáčce dodá takový zvláštní šmrnc. Podle toho, jak jsou rajčata kyselá, omáčku i lehce oslaďtet, případně dochuťe pepřem, solí nebo i dalšími bylinkami. Vašim chuťovým buňkám se meze nikdy nekladou, pro mě je to ale recept, u kterého jsem, po dlouhém experimentování, zakotvila.
{ moje } boloňské špagety
Ingredients
- 1/4 hrnku (60 ml) olivového oleje
- 1 středně velká mrkev, nastrouhaná najemno
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 450 g libového mletého hovězího
- 1 PL sušeného oregana
- 1 PL sušené bazalky
- 1 malá konzerva (cca 85 - 100 g) rajčatového protlaku (ne pyré)
- 3 stroužky česneku, utřeného
- 1/2 hrnku (120 ml) červeného vína, volitelné
- 1 PL Worcestershire omáčky
- 1 plechovka (á 400 g) krájených rajčat
- 1/2 hrnku (120 ml) mléka
- sůl a pepř podle chuti
- strouhaný parmazán
- špagety, uvařené
Instructions
- V hlubším hrnci rozehřejeme olej, přidáme nastrouhanou mrkev a cibuli a několik minut smažíme. Mrkev s cibulí dáme k okraji hrnce a přidáme mleté maso, za stálého míchání smažíme několik minut dokud nezhnědne. Postupně vmícháme do směsi mrkve s cibulí a promícháme.
- Přidáme oregano a bazalku. Promícháme.
- Přidáme protlak, promícháme a smažímě pár minut. Přidáme lisovaný česnek a promícháme.
- Přidáme červené víno (pokud používáme) a promícháme. Přidáme Worcestershire a krájená rajčata opět promícháme. Nakonec přidáme mléko, promícháme a necháme vařit min. 45 minut, ideálně 2 hodiny.
- Podáváme se špagetami a čerstvým strouhaným parmazánem.
jitka says
Moc jsme si pochutnali na vašem receptu.
Jarka says
Moc děkuji! 🙂