Máme tu prvního října a to si žádá jediné. Dýňový recept. A protože vás mám ráda, tak začneme zlehka. Tím myslím něčím jednoduchým, ale –dokonalým. Dýňovými muffiny. Jen se na ně podívejte. Dýňový základ a nahoře lžička nutelly, která je zamotaná lehce do těsta a vytváří úžasný efekt. A ten barevný kontrast. Ten je prostě neodolatelný.
Tyto muffiny zvládne každý a když říkám každý, tak myslím skutečně každý. Zapojte děti, teenagery nebo jejich tatínky. Děti budou nadšeně míchat, kvrdlat, točit, ale hlavně — těšit se na výsledek. Protože nutella udělá den hned veselejším a snídaně zmizí z talíře, ani se nestačíte otočit. Mám to vyzkoušené.
dýňové muffiny s nutellou
Ingredients
- 2 hrnky (250 g) polohrubé (nebo hladké) mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL jedlé sody
- 1/2 ČL soli
- 1 hrnek (245 g) dýňového pyré
- 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
- 1/2 hrnku (100 g) hnědého třtinového cukru
- 1 vejce
- 2 PL (30 ml) oleje
- 2 PL (30 ml) mléka
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 12 ČL nutelly, pokojové teploty
Instructions
- Troubu předehřejeme na 250 °C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky.
- Ve sředně velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl, promícháme a odložíme stranou.
- Ve větší míse metlou umícháme vejce s cukrem, přidáme dýňové pyré, mléko, olej a vanilkový extrakt, po přidání každé suroviny promícháme.
- Vmícháme suché suroviny a opatrně promícháme, až se spojí.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků a navrch dáme cca 1 ČL nutelly. Pak vezmeme párátko nebo špejli, kterou ponoříme lehce do těsta a zatočíme/ zamícháme, abychom vytvořili takovou spirálu.
- Pečeme po dobu 5 - 6 minut na 250 °C, potom teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 10 - 15 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu muffinu není po vytažení suché.
- Před podáváním necháme lehce vychladnout. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě.
Miška says
Už sa mi pečú ☺ som riadne zvedavá, ale vyzerajú krásne. Tie farby sú super a kombinácia zaujímavá.
jitka says
Jsou nejen hezké na pohled ale i na chuť a ta nutella je opravdu dobrá tečka,bez ní by to nebylo ono.
Jarka says
Moc děkuji!
Jana says
Upečeno a snědeno. Jsou vynikající! Sice jsem neměla nutellu, ale místo ní jsem použila rozpuštěnou pomerančovou hořkou čokoládu a nemělo to chybu.
Váše stránky jsou skvělé a vše co jsem vyzkoušela se povedlo na jedničku 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Jano!
Petra says
Jsou luxusni,pekla jsem je včera na dnešní oslavu a dopadlo to tak,že jsem musela dnes rano dělat další várku. Všechno už mi snědli. Myslím,že jsem našla novy oblíbený recept. Moc za něj děkuji!
jarka says
Moc děkuji, Petro! 🙂
Veronika says
Ahoj, včera jsem zkoušela upéct podle tohoto receptu a nevím co jsem udělala špatně, ale musela jsem je péct skoro hodinu, přišly mi vevnitř syrové a nechtěly se upéct. Ty, které byly v papírových košících nejdou vůbec odlepit, takže půlka těsta zůstane na papíru ale ty co byly v silikonové formě šly pěkně. Nicméně konzistence těsta velmi zlváštní. Nevíte čím by to mohlo být?
Ilona says
Jsou výborné, pekla jsem již několikrát. Dnes se mi však bohužel nepovedli 🙁 Těsto se spojilo, ale není klasicky tekuté a vláčné, ale spíš lepkavé, podobné kynutému. Po upečení jsou jakoby sražené, mokré, ale na špejli se nelepí. Nevíte čím to může být?