Nevím jak vy, ale mě nikdy nepřestane bavit zkoušet nové chutě u starých dobrých klasik (= kuřete). I když, nové, jak se to vezme. Koriandr a limetka je u nás zabydlená celoročně, ale ve spojení s kuřetem a smetanou to pro mě byla premiéra. A musím říct, že příjemná. Uznávám, není to recept, kterých bych naservírovala svému milovanému papá. Ten má rád svoji starou dobrou klasiku, ale já ráda zkouším nové, někdy i netradiční recepty. Taky i kvůli dcerám, protože zastávám názor, že ochutnat by se mělo všechno a pak se můžu rozhodnout, jestli mně to chutná nebo ne. A tady to byla trefa do černého.
Tato pánev kuřete je neskutečně voňavá (a smetanová), což vás asi nepřekvapí, protože je v něm docela dost čerstvého koriandru. A pro koriandr mám slabost, i když si dokážu představit, že jsou tací, kteří ho naopak nemusí. Má zajímavou (nebo jinou) chuť, která se jen těžce popisuje. Tady je vylouhován ve smetaně s máslem a limetkové šťávě a jen lehce dochucen červenou mletou paprikou. Limetka omáčku poměrně dost obyselí a tak jsem se rozhodla ji trochu přisladit. I kvůli dětem. Ale vy to dělat nemusíte, záleží na vaší chuti.
K tomuto kuřeti se nejlépe hodí rýže a na páře uvařená zelenina, ideálně chřest, brokolice nebo třeba zelené fazolky.
kuřecí prsa ve smetanové omáčce ochucené koriandrem a limetkou
Ingredients
- 4 větší kuřecí prsa
- 1/4 ČL soli
- 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
- 1 PL (15 ml) olivového oleje
- 2 hrnky (480 ml) kuřecího vývaru
- 2 PL (30 ml) čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
- 2 PL nasekaného čerstvého koriandru (zelené lístky)
- 1/2 ČL sladké mleté papriky
- 1/4 hrnku (60 ml) smetany, 31%
- 2 PL (30 g) másla
- 2 - 3 ČL cukru (volitelné)
Instructions
- Troubu předehřejeme na 190 ° C.
- Kuřecí prsa nakrájíme na menší plátky (kousky) a osolíme a opepříme.
- Ve větší pánci, ideálně takové, kterou můžeme potom dát to trouby, rozehřejeme olej a osmahneme kuře z obou stran dozlatova, cca 7 až 10 minut z každé strany. Opečené kuře vyndáme z pánce na talíř a přikryjeme alobalem, abychom ho udrželi teplé.
- Do pánve přidáme kuřecí vývar, limetkovou šťávu, cibuli, koriandru a papriku. Přivedeme k mírnému varu na středním stupni a řádně mícháme, abychom seškrábalil případné připečené kousky na dně pánve. Necháme vařit cca 10 - 15 minut, odkryté, aby se tekutina postupně vypařovala a snížila objem minimálně na polovinu, tedy 1 hrnek (240 ml) nebo i méně, až 3/4 hrnku (180 ml).
- Sundáme z plotny, ihned vmícháme smetanu a máslo, mícháme, aby se rozpustilo. Dochutíme případně solí a pepřem, nebo osladíme cukrem.
- Do omáčky vložíme osmažené kuře a dáme zapéct do trouby na dalších cca 5 až 10 minut.
- Podáváme s rýží a např. fazolovými lusky nebo uvařenou brokolicí, chřestem, apod.
jitka says
Recept jsem o víkendu vyzkoušela,je rychlý,dobrý,jen u nás musím dělat dvojitou omáčku,aby rýže nebyla tak suchá.
Jarka says
Moc děkuji, Jitko!