Mám ráda věci pod kontrolou. Včetně rodičovství. Ale to by to nebyly děti, aby mě čas od času nevyvedly z omylu. Naplánujete výlet vlakem, ale nestihnete ho, protože ten den spí až do půl deváté. Složíte prádlo, které nestačíte odnést do skříně a ony vám ho během minuty rozhází, protože přece chtěly jen pomoct. Vezmete je na celý den do zoo, který si strašně užijou, řádí, ale druhý den, prásk ho. Jsou jako opařené, jako kdyby měly kocovinu z toho úžasného dne a vymýšlí jednu hloupost za druhou. A tak je lepší je něčím zabavit. Třeba pečením muffinů. Kromě toho vám muffiny zbudou na svačinu nebo snídani, takže zabijete dvě mouchy jednou ranou.
Tyto muffiny jsou super zdravé. Jen se podívejte na seznam surovin, který je sice trochu delší, ale není v něm nic, co by vás mělo překvapit. Celozrnná mouka se svojí typickou chutí doplněná strouhanou mrkví, jablkem, jablečným pyré a pomerančovým džusem. Vláčnost dodává také olej, ale jinak, čtete správně, žádné mléko nebo jogurt. Muffiny jsou tedy vhodné i pro ty, kteří netolerují laktózu.
V muffinech je jablečné pyré, které seženete normálně v obchodě, nebo ho můžete nahradit dětskou jablečnou přesnídávkou. Jen pozor, aby nebyla slazená. Energii vám dodají ještě přidané ořechy, já použila pekanové, ale dejte klidně vlašské a taky rozinky. Ačkoliv ty nepatří mezi moje oblíbené, v jídlech, jako jsou tyto je snesu a dokonce je ani nevybírám. Ale do vlastní vánočky si je radši nedávám.
Recept na tyto muffiny jsem připravila zase v rámci akce Školní svačiny pro Rohlík. Podle mě se skvěle hodí nejenom na snídani, ale právě taky na svačinu, protože vám dodají spoustu energie. Dostanete do sebe (a taky do svých dětí) spoustu dobrého a zdravého a to, že je tam mrkev nebudou ani řešit. Přibalte jim k tomu ještě trochu ovoce a uvidíte, že budou jejich spolužáci chtít, aby se s nimi o svačinu podělili.
zdravé muffiny (s mrkví, jablky, ořechy a rozinkami)
Notes
Pokud chcete krásně vysoký muffin, zkuste novou metodu. Předehřejte troubu na 250° a muffiny do ní dejte na cca 5 - 7 minut. Potom snižte teplotu na 180°C a nechte dopéct, cca 12 - 15 minut.
Ingredients
- 2 hrnky (260 g) celozrnné mouky
- 2 ČL jedlé sody
- 2 ČL mleté skořice
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- 1/2 ČL soli
- 1/2 hrnku (65 g) pekanových nebo vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
- 3 vejce
- 1/2 hrnku (100 g) hnědého třtinového cukru
- 1/2 hrnku (85 g) medu
- 1/3 hrnku (80 ml) rostlinného oleje
- 1/3 hrnku (60 g) neslazeného jablečného pyré (příp. přesnídávky)
- 1/4 hrnku (60 ml) pomerančového džusu (100 %)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku (75 g) rozinek, naložené na 10 minut do horké vody
- 2 hrnky (260 g) mrkve, nastrouhané nahrubo
- 1 hrnek (140 g) jablka, nastrouhaného nahrubo, včetně slupky
Instructions
- Troubu předehřejeme na 250 °C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky.
- Ve větší míse smícháme mouku, jedlou sodu, skořici, zázvor, sůl a pekanové ořechy. Dobře promícháme. Odložíme.
- V jiné míse rozšleháme metlou vejce, hnědý cukr, med, olej, jablečné pyré, pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt, až se všechny suroviny spojí.
- Mokrou směs vlijeme pomalu do směsi mouky a opatrně promícháme. Přidáme rozinky (bez vody!), mrkev a jablka. Opět všechno opatrně, ale důkladně promícháme.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků.
- Pečeme po dobu 5 - 6 minut na 250 °C, potom teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 10 - 15 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu muffinu není po vytažení suché.
- Před podáváním necháme lehce vychladnout. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě.
Žanda says
Moc děkuji za recept! Muffiny jsou vláčné a moc dobré, rozhodně patří mezi mé oblíbené recepty na muffiny.
Jarka says
Moc děkuji! 🙂
Eva says
DOKONALÉ!!!!! 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Evo!
Veronika says
Dobrý deň, prosím mohla by som namiesto rastlinného oleja dať kokosový olej?
jarka says
Ano, určitě můžete, Veroniko. Mějte se krásně!