To, že za týden začíná nový školní rok asi netřeba připomínat. A už vůbec ne školou povinným. Určitě už máte všechny školní potřeby nakoupené, sáček s bačkorami piřpravený a začínáte přemýšlet, jak ten začátek školního roku své ratolesti zpříjemníte a jaké svačiny jí budete připravovat. Dobře, tak daleko jste se ještě nedostali, a tak jsem tu já, abych vás trochu nahlodala. A třeba donutila k předsevzetí, že na svačinách si letos dáte záležet. Vždyť školáci se na velkou přestávku (a svačinu) vysloveně těší, tak proč jim ji neudělat ještě příjemnější?
Dnešní recept vznikl ve spolupráci s Rohlíkem, kde se v sekci receptů už nějakou dobu objevují moje recepty, které zapadají do jejich tematických týdnů. Téma na konec srpna bylo jasné. Školní svačiny. Chutné, zdravé, vizuálně zajímavé, protože děti jí především očima. Nápad se mně moc líbil, a tak jsem souhlasila, že nově připravím alespoň dva recepty na toto téma.
Ten první nemohl být jednodušší, ale přitom krásně barevný a výživný. Obsahuje totiž avokádo, a to je kapitola sama pro sebe.
Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou kvalitní tuky. V kombinaci s rajčaty, které jsou bohaté na beta karoteny a vitamín C a mají vysoký podíl vlákniny se se sýrem mozzarella jeví jako dokonalá kombinace. (wiki) Pro vaši ratolest tedy určitě. Bude nabitá energií na celé dopoledne.
Tyto toasty si samosebou můžete připravit kdykoliv během dne, jako lehký oběd, odpolední svačinu nebo kvalitní večeři. Vše můžete taky dát mezi dva krajíce toastu nebo chleba, který jste předem otoastovali v toastovači. Meze se zde nekladou. Každopádně vás tyto toasty překvapí rychlostí přípravy, budou pastvou pro oči a především pro žaludek. Tady opět platí, že v jednoduchosti je krása. A na talíři to platí dvojnásob.
toast s avokádem a mozzarellou
Ingredients
- chleba, bageta podle chuti
- 1 zralé avokádo
- 1 - 2 ČL čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- sůl a černý čerstvě mletý pepř
- 200 g mozzarelly v nálevu, nakrájené na slabé plátky
- 1 zralé rajče nebo několik cherry rajčátek
- čerstvé lístky bazalky, nasekané
- balzamikový krém, na dochucení
Instructions
- Avokádo rozpůlíme, vyndáme z něho pecku, vydlabeme dužinu a tu rozmačkáme vidličkou. Přidáme citrónovou šťávu a dochutíme solí a pepřem.
- Na nakrájený chleba/ bagetu dáme avokádo a na něj rovnoměrně rozložíme mozzarellu, rajčata a lístky bazalky.
- Pokapeme balzamikovým krémem.
- Můžeme podávat i jako sendvič.
Katka says
Dobrý večer Jarko,
chystám se na nějaký ten komentář už od té doby, co jsem vyzkoušela něco upéct podle Vašeho blogu. Komentář ke všemu by byl ale stejný – jsem neskutečně šťastná, že jsem Vás našla. Žádný recept mě nezklamal, například o recept na čokoládovo banánové muffiny mě prosí moji známí na kolenou 🙂
A jelikož jsem dnes vařila a pekla podle Vás 3x, už to opravdu něco napsat chtělo 🙂
Takže Vám mnohokrát děkuji!
A mimochodem, toasty s avokádem a mozzarellou jsou tak jednoduché a tak vynikající!