Asi jste zaregistrovali, že je na blogu posledních pár týdnů trochu ticho. Jen si ale prosím nemyslete, že že jsem na vás zapomněla. Ani omylem. Myslím na vás kudy chodím, ale toto léto jsem se rozhodla trochu zvolnit. Trochu vypnout. Vyčistit si hlavu. Přerovnat priority. Prostě si dát zpátečku.
Poslední dobou mně totiž docházela energie, a s ní i inspirace, ale hlavně potěšení. Potěšení z toho, proč to vlastně dělám. Proč mám food blog. Nebavilo mě vařit, natož péct a tak ani nebylo co fotit. Člověk není stroj a dlouhodobě není možné předstírat, že to pořád děláte se stejným zanícením. To bych už dávno skončila v blázinci. Nic v životě, ani tento blog, nedělám na půl. Uvařit něco dobrého je z celého blogování asi to nejjednodušší. Pak je tu focení a samozřejmě taky ta omáčka okolo. Jsem ráda, že vás baví číst moje povídání (kolikrát asi o ničem), protože si myslím, že právě to povídání vás dokáže navnadit.
A proč vám to vlastně všechno říkám? Protože jsem se minulý týden po (neuvěřitelně) dlouhé době přemluvila k pečení. Zvolila jsem velmi jednoduchý recept (do začátku) plný sezónního ovoce. To naprosto miluju. Myslím, že hlavně kvůli tomu ovoci jsem jsem se k pečení vůbec dokopala. A toto je výsledek.
Křehký broskvový koláč, který jsem ještě doplnila borůvkami. Ideální na víkendovou snídani nebo odpolední kávu. A zatímco vy se nad koláčem budete olizovat, já budu dál relaxovat a dobíjet baterky. Už se těším až se vrátím v plné síle.
Užívejte léto a letní chuti! A třeba taky tento koláč.
broskvový koláč s borůvkami
Ingredients
- 8 PL (115 g) másla, pokojové teploty
- 3/4 hrnku (150 g) krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 1/2 hrnku (190 g) hladké mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL jedlé sody
- 1/2 ČL soli
- 1-2 broskve, nakrájené na plátky
- ½ hrnku (60 g) čerstvých borůvek
Instructions
- Troubu předehřejeme na 180°C a dortovou formu velikosti 20 - 25 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Máslo utřeme s cukrem do pěny (ideálně v kuchyňskému robotu) přidáme vejce a vanilku a řádně prošleháme.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a solí a opatrně vmícháme do ušlehané směsi.
- Těsto dáme do formy, rozprostřeme a uspořádáme broskvové plátky do kruhu a posypeme lehce borůvkami.
- Pečeme 30 minut. Zkontrolujeme, zda povrch nezačíná moc zlátnout, pokud ano, přikryjeme pečícím papírem a pečeme dalších cca 15 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nebude po vytažení suchá.
- Před krájením necháme lehce vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme s čerstvým ovocem.
Kristina says
Och, jak znám tady ty stavy. Určitě odpočívej, jak jen to jde. Nic nejde dělat dlouhodobě na 100%… ani to rodičovství 😀 Každopádně koláč vypadá nádherně, broskvový jsme letos ještě neměla, tak upeču podle tebe 🙂 Děkuji!
Jarka says
Moc děkuji, Kristino! 🙂
Martin says
Pauza se vyplatila a přinesla ovoce. A to doslova 😉 Krásný příspěvek!
Milena says
Dobrý den, Jarko,
napsala jste to moc hezky! S každým slovem souhlasím, myslím, že to tak mají především kreativní lidé, kteří stále něco vymýšlejí, dělají a organizmus se prostě časem trošku unaví. Pak je potřeba změna, restart a zase se může jet dál. Je zajímavé, že tímhle syndromem netrpějí líní lidé, oni se povalují pořád a jiný stav neznají:-) Ale tohle my nechceme, že:-) Každopádně Váš blog je bezva a chodím se sem těšit. Mějte se pohodově, Milena
Kristina says
Prosím prosím, pomoc, těsto je strašně hutné.. nechybí v receptu olej? Nebo nějaká tekutina? 😀
Kristina says
už jsem doma. Nerozpustila jsem máslo 🙂
jarka says
🙂