I když by si toto počasí spíš zasloužilo recept na zmrzlinu nebo nanuk, já jsem si nemohla pomoct. Přes tento koláč se nějak nedokážu přenést. Je to jeden z nejjednodušších, ale přitom nejpůsobivějších dezertů vůbec. Vždyt se na něj podívejte. Dokonalá dekadence, ale přitom všeho tak akorát. A víte, co je na něm nejlepší? Jenom PĚT surovin. Příprava je tak jednoduchá!
V tomto koláči jsou celkem tři vrstvy. První je pro opravdové milovníky čokolády. Lanýžová náplň z hořké čokolády. Použijte nějakou kvalitní. Koláč si to zaslouží. A vy tak. Druhá je karamelová náplň, taková jednoduchá karamelová omáčka, kterou není možné zkazit. Tedy připálit. Nejlepší je do ní přidat špetku soli. Ale já mám úchylku na kombinaci sladkého a slaného, takže vás to asi nepřekvapilo. A poslední, korpus z Oreo sušenek. Tady asi není co dodávat.
Klíčem k úspěchu tohoto dokonalého koláče je jeho pořádné vychlazení. Zvláště v tomto horku. Tyto postupné kroky chlazení skutečně nepřeskakujte, ale chlaďte krok za krokem. Jinak by se vám karamel a čokoláda mohly spojit do jednoho. Asi by to nebyla taková tragédie, ale v tomto koláči jde o něco jiného. O to, mít tři dokonalé vrstvy, které zapůsobí. A o chuti ani nemluvím. O tu se totiž vůbec nebojím.
{ nepečený } čokoládový koláč plněný karamelem
Ingredients
- 400 g oreo sušenek, rozemletých
- 225 g másla, rozpuštěného
- 135 g hnědého třtinového cukru
- 300 ml smetany ke šlehání, alespoň 31%
- 340 g hořké čokolády
Instructions
- Rozemleté sušenky smícháme s polovinou rozpuštěného másla a dobře promícháme. Směs vtlačíme na dno a do stran dortové nebo koláčové formy vel. 22 - 25 cm (nejlepší je ta s odnímatelným dnem). Dáme na 10 minut do mrazáku.
- Druhou polovinu másla dáme na pánev, přidáme cukr a promícháme. Přivedeme k mírnému varu a vaříme za stálého míchání až směs bublá a lehce ztmavne a získá karamelový nádech. Sundáme z plotny, přidáme špetku soli (chceme-li) a opatrně vmícháme 60 ml smetany, řádně promícháme. Necháme asi 15 minut vychladnout při pokojové teplotě a potom nalijeme na oreo vrstvu a vrátíme zpátky do mrazáku na 30 - 45 minut.
- Nadrobno nakrájenou čokoládu dáme do skleněné mísy a zbytek smetany (240 ml) přivedeme v mikrovlnné troubě k bodu varu. Nalijeme na čokoládu, necháme chvíli stát a potom metlou rozmícháme dohladka.
- Nalijeme na karamelovou vrstvu, posypeme hrubou solí (pokud chceme) a před podáváním dáme do lednice řádně vychladit, ideálně přes noc.
- Krájíme ostrým nožem, který si mezi řezy vždy očistíme.
Zuza says
Opět neskutečně povedená věc, za kterou moc díky! Líbí se mi, že je to ultra velkorysý dezert, takže stačí malý kousíček a člověk je chuťově zcela uspokojen. Ne jako u klasických „buchet“, kde člověk do sebe zbytečně nacpe nevýrazný korpus, který chuť pouze nese, a výsledně se člověk dostane na podobný počet kalorií jako u takovéto dobroty. PS: dělala jsem jen s jednou obměnou a to pouze 2/3 množství čokolády, než je v receptu.
Jarka says
Moc děkuji, Zuzo! 🙂
Elena says
Tento recept ma zaujal svojou jednoduchostou a uzasnou kombinaciou a kedze milujem cokoladu a karamel, bolo len otazkou casu, kedy ho vyskusam. Pri priprave som si vravela, ze aj keby sa nevydaril ( to preto, ze nemam az taku prax v peceni), uz len to ochutnavanie pri jeho vyrobe – a to vsetkych troch vrstiev je zazitok a stoji za to. Kolac sa na prvy pohlad vydaril, avsak zial karamel mi vytiekol po odkrojeni prveho kusku. Pri dalsich kuskoch chvilu drzal, ale potom sa tiez rozpustal. Chcela som sa opytat, cim to moze byt, kroky chladenia som dodrziavala, prva vrstva bola v mrazaku aj pol hodinu, druha 40 minut. A potom sa chladil celu noc v chladnicke. Nemoze to byt tym, ze na zmrzly karamel sla cokolada, sice nie horuca, ale trochu tepla zrejma bola? Dakujem vopred za odpoved.
ola says
Dobrý den,
po vyzkoušení tohoto receptu mě k Vašemu problému napadá jedna otázka – rozpouštěla jste cukr opravdu až na karamel? Mně to trvalo snad půl hodiny, než cukr zkaramelizoval. Nejprve byl spojený s máslem, neprůhledný, konzistence asi jako Solvina (znáte tu pastu na umývání rukou?). Pak se odpojilo máslo, ale pořád to bylo takové zrnité, a nakonec se to zase celé spojilo, cukr ztmavl a úplně se rozpustil. Po přidání smetany jsem nemohla nechat chladit ani 15 minut, protože to celé rychle tuhlo. Na zmražený korpus už se to nedalo ani nalít, spíš to z pánve vypadlo a musela jsem rychle rozetřít. Mně to určitě nepoteče.. Držím pěsti, ať se příště zadaří k Vaší spokojenosti. 🙂
ola says
Jak jsem psala – karamelová vrstva byla pevná, jako karamelky.. Podruhé – ano, poprvé jsme měli tensto moučník v sobotu a hned dnes, v pondělí, jsem dělala znovu 😀 – jsem se vykašlala na neustálé míchání (a strach, že se to připálí) a zkaramelizovalo to o moc rychleji.. Snad to bude zase držet, i když jsem přidala trošku víc smetany..
Vladislava says
Vypadá úžasně. Jen k těm sušenkám, obsahují palmový tuk, proto nahradím máslovými, které kupuji a jsou bez palmáče :-).
Veruna says
Téda! Zrovna jsem narazila na Váš blog a jsem nadšená! Hlavně z receptů z čokolády a karamelu, už se těším, až nějakou z těch dobrot vyzkouším, díky! 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Veruno! 🙂
ola says
Dobrý den, ráda bych se zeptala – podle fotky moučník vypadá, že je tvořen z vrstvy sušenkové – karamelové – sušenkové – čokoládové. Dle návodu to tak ale není.. V receptu mě překvapilo, že by 240 ml smetany umíchané (ne vyšlehané) s čokoládou mělo takovou tloušťku, jako je na fotkách.. Chtěla bych tento moučník připravit na sobotní rodinnou sešlost a tudíž bych ho nerada zkazila.. Jen nevím, jestli mi stihnete do té doby odpovědět. Děkuji 🙂
Jarka says
Milá Olgo, je to sušenková vrstva, karamelová a nahoře skutečně jen ta čokoládová, přesně tak, jak je popsáno v receptu. 🙂
ola says
Dobrý den, již jsem vyzkoušela přesně dle receptu a bylo to dokonalé 😀 Můj synovec vyhlásil, že je to „krutě dobré“, co od 18ti letého mládence považuji za vrcholnou pochvalu.. Děkuji.
Jarka says
Super, Olo, jsem ráda, že chutnal :-)))
Petra says
Dobry den, susenky oreo muzu dat i s naplni, nebo ji musim odstranit?
jarka says
Milá Petro, i s náplní, úplně celé.
Petra says
Kdyz jsem uvidela to mnozstvi susenek, bylo mne hned jasne, ze i s naplni! 😀 Jinak musim moc pochvalit Vase stranky, krasne udelane. Tohle je druhy a urcite ne posledni recept, ktery podle Vas delam!
Jana says
Dobrý den,
prosím můžu použít salko už hotové? abych nemusela dělat karamel z cukru a smetany?
Díky