Od té doby, co jsme si minulý rok nechali na zahradě zasadit rybíz, jahody a kanadské borůvky (a samozřejmě asi milión bylinek) se na ně nemůžu přestat chodit dívat. Už několikrát jsem dala za pravdu paní zahradnici Vendy, která mě do nich uvrtala. Pořád slyším „děti z toho budou na větvi.“ A jsou. Pořád chodí obhlížet, jestli se už modrají borůvky a červenají jahody nebo rybíz. A já je musím odhánět, aby je netrhaly ještě nezralé.
Moji jedinou podmínkou bylo, abych se o nic nemusela nijak zvlášť starat. Pěstuju si svoje kytičky a bylinky, a jsem hrdá na svoje muškáty, které jsem dokonce dokázala i přezimovat, zaleju si, pohnojím, ale to je tak vše. Prostě holka z města., co byste čekali. Ale dost ironie. Jahody, rybíz ani borůvky nevyžadují žádnou extra péči a tak jsem ráda, že jsem souhlasila.
Je pravda, že rybízu a jahod se nám letos urodilo hodně, alespoň ve srovnáním s loňským rokem. To bylo rybízu tak jeden, dva hrnky, letos tak desetkrát tolik. Zatím vše zvádáme jíst jen tak, ale tak dva hrnky jsem si dala stranou a rozhodla se udělat klasikou bublaninu. Moje babička ji dělávala pravidelně s různým ovocem, ale nejčastěji s rybízem. Pamatovala jsem si recept z kuchařky Romana Vaňka a šla přímo po něm, protože je sázka na jistotu. A byl.
I když je v něm poměrně dost cukru, v kombinaci s kyselým rybízem je to tak akorát. V receptu se používá kombinace hladké a polohrubé mouky, kterou v mých receptech moc nenajdete, protože nejčastěji peču s hladkou. Bublaninu ale krásně provzdnušnila a přitom zůstala dokonale vláčná. Tato bublanina se skvěle hodí na nějaký letní piknik, brunch nebo pomalé nedělní odpoledne. Můžete ji udělat i s jiným sezónním ovocem jako třeba višněmi, třešněmi, mirabelkami nebo borůvkami.
rybízová bublanina
Ingredients
na bublaninu:
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 1 hrnek (125 g) polohrubé mouky
- 1 hrnek (125 g) hladké mouky
- 3 vejce
- 1 hrnek (240 ml) mléka
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 sáček prášku do pečiva
- rybíz podle chuti, cca 2 hrnky
na drobenku:
- 50 g hrubé mouky
- 50 g másla, změklého
- 50 g krupicového cukru
Instructions
drobenka:
- Z hrubé mouky, másla a cukru připravíme sušší drobenku tak, že všechny suroviny v misce ruku prohněteme, aby se promíchaly, ale drobenka přitom zůstala sypká.
bublanina:
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vanilkový cukr a důkladně ušleháme do světlé pěny.
- Z bílků ušleháme pevný sníh.
- V míse smícháme mouky, prášek do pečiva a druhý vanilkový cukr.
- K ušehaným žloutkům přidáme mléko, promícháme a nakonec postupně vmícháme mouku a jen opatrně promícháme, až se všechny suroviny spojí.
- Na závěr do těsta opatrně vmícháme ušlehané bílky.
- Těsto pomalu vlijeme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku, formy, poklademe rybízem a posypeme drobenkou.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30 - 35 minut dorůžova.
převzato z: Poklady klasické české kuchyně od Romana Vaňka
Terka says
Dobrý den, moc mě natchl Váš blog! 🙂
Vyzkoušela jsem tento recept a buchta byla vynikající, což už mi bylo jasné při dělání těsta, kdy bylo těsto naprosto božsky vláčné.. Jediný problém byl, že se mi v prostředku nedopekla a všude jinde byla upečená. Nevíte v čem je problém?:)
Díky za odpověď a přeji krásný letní den! 🙂
Jarka says
Moc Vám děkuji, Terko. Může to být jinou troubou, jiným nastavením, apod. Pokud Vám už nahoře začíná zlátnou a máte strach, abyste ji nepřipálila, hoďte na na ní plát alobalu nebo pečícího papíru (jen volně položte) a nechte dalších 10 – 15 minut péct nebo dokud špejle, párátko zapíchnuté do středu nevyjde zcela suché. Mějte se krásně!
jitka says
Mám vyzkoušeno několik bublanin,a jsou dobré,tak se mi nejdřív nechtělo zkoušet další recept,ale po upečení tohoto receptu jsem ho zařadila mezi oblíbené,díky.
Jarka says
Moc děkuji, Jitko!
Vlaďka says
Na jak velký plech je prosím toto množství surovin? Hledám recept na bublaninu a tento se mi moc líbí, jen nevím jestli sáhnout po pekáči nebo po koláčové formě 🙂
Nina says
Díky, byl opravdu chutný. Velikost plechu/formy mi chyběla, ale odhadla jsem to na plech velikosti cca půlky trouby a vyšlo to dobře