Už je to sice nějakou dobu, co jste mě požádali o recept na medovník, ale já jsem pořád hledala tu správnou příležitost. Vždyť je to přece m.e.d.o.v.n.í.k., žádný obyčejný dort. A tou správnou příležitostí pro mě byla, jak jinak, rodinná oslava. Asi měsíc jsem vybírala ten správný recept, pečlivě četla komentáře, hodnocení receptů, porovnávala desítky receptů, přemýšlela, proč má jeden 1 vejce, druhý 3, jak dosáhnout správné kozistence těsta, až mě z toho šla hlava kolem. A pak přišel den D a já se do toho pustila.
Co mě na medovníku nejvíc překvapilo, bylo, že se nepeče jako klasický dort. Tedy jeden, dva, tři korpusy, slepit a hotovo. To by bylo moc jednoduché. Správné těsto na medovník je pevné a kompaktní tak, že se musí vyválet. Vyválí se plát, ze kterého se vyřízně kruh podle dna dortové formy. Toto množství stačí ideálně na dortovou formu velikosti 20 cm. Potom se každý plát samostatně upeče a pak se dort sestavuje. Každý vychladlý plát se pomaže kávou smíchánou s rumem a teprve potom se namaže krémem. Dobré je krém rozdělit, aby vyšel na všechny pláty a ještě na pomazání na horu a na strany. Krém není nic jednoduššího než vyšlehání změklého másla s uvařeným salkem. Tím uvařením salko zkaramelizuje a ztuhne.
To nejdůležitější na medovníku je, aby se nechal odležet. Ideálně v chladu, ideálně alespoň 24 hodin, i když tady určitě platí pravidlo, že čím déle, tím lépe. Krém totiž nasákne do plátů a ty nádherně změknou. Pokud se rozhodnete do medovníku vrhnout, nezapomeňte si všechno dobře časově rozvrhnout. Není to prostě dort, který si můžete během několika hodit začít vychutnávat, ale určitě dort, který stojí za to.
{ domácí } medovník
Ingredients
na krém:
- 1 plechovka salka (398 g)
- 250 g másla, pokojové teploty
na posypání:
- 100 g mletých vlašských ořechů
na potření:
- 5 PL silné černé kávy
- 3 PL rumu
na těsto:
- 30 gmáslo
- 1 PL jedlé sody
- 100 g moučkového cukru
- 2 PL lesního medu (tmavého)
- 1vejce
- 250 g hladké mouky
Instructions
krém:
- Uzavřené salko vložíme do hrnce s vroucí vodou, přikryjeme pokličkou a necháme na středním stupni 2 hodiny vařit. (Můžeme v papiňáku zkrátit na 1 hodinu). Před otevřením necháme zcela vychladnout.
- Jakmile je salko vychladlé, vyšleháme změklé máslo ručním šlehačem nebo v kuchyňském robotu. Postupně do másla přidáváme uvařené salko a vyšleháme dohladka.
- Dáme vychladit do lednice.
těsto:
- Troubu předehřejeme na 180°C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- V míse smícháme mouku s jedlou sodou, dobře promícháme. Odložíme stranou.
- Máslo, vejce, cukr a med zahříváme ve vodní lázni. Neustále mícháme, abychom vejce neuvařili a postupně přidáváme mouku se sodou. Suroviny spojíme a vypracujeme těsto, ideálně na válu. Necháme chvíli odležet
- Na pomoučněném válu pevné těsto rozdělíme na 5 stejných dílů. Každý postupně rozválíme na tenké pláty a vykrajujeme je podle dortové formy vel. 20 cm. Z odkrojků vypracujeme 6. díl, takže budeme mít celkem 6 plátů.
- Pláty postupně přenášíme plech a pečeme postupně 4 - 5 minut.
- Upečené pláty necháme zcela vychladnout.
dokončení:
- Po vychladnutí jednotlivý plát potřeme černou překapávanou kávou, do které jsme přidali rum. Pak plát potřeme rovnoměrně krémem. To opakujeme s každým plátem.
- Nakonec krémem potřeme strany medovníku a celý medovník posypeme mletými ořechy. Ozdobíme půlkami vlašských ořechů. Medovník z vrchu něčím zatížíme a necháme v chladu uležet ideálně 24 hodin.
Michaela says
Ahoj Jarko, vypadá moc dobře!! Recept určitě vyzkouším, tady u nás ho nikdo nezná, tak se těším 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Michaelo! 🙂
Káča says
Jarko zdravím Vás, do těsta se dává opravdu pouze 30g másla? Předem díky za odpověď! 🙂
Jarka says
Káčo, ano, je to tak 🙂 Těsto budete válet, takže bude něco jako třeba na linecké.
Káča says
Tak hlasim, ze byl vybornej, mnohokrat dekuji za recept, urcite jsem ho nepekla naposledy! :))
Jarka says
Moc děkuji, Káčo! Mějte se krásně!
Iva says
Krásný den, Jarko, recept byl vynikající. Je to můj třetí recept na medovník. Mám ještě jeden opsaný od kamarádky a jeden uložený podle a vždy se podařily. Děkuji, Iva
jarka says
Moc děkuji, Ivo!