Omlouvám se za to ticho na blogu za posledních čtrnáct dní. Ale někdy je fajn na chvíli vypnout, srovnat si pár věcí a získat trochu (tolik potřebný) nadhled. A získat taky čas, abych pro vás mohla připravit nějaký fajn recept. Recept, který stojí za to, protože ládovat blog recepty jen proto, že bych měla, se podle mě míjí účinkem. Každý recept pro vás pečlivě vybírám a většinou několikrát testuji, než vám představím konečnou verzi. Toto pomerančové tiramisu není výjimkou.
Ze své lásky k tiramisu jsem se už vyznala. Neznám dokonalejší dezert, který je přitom tak jednoduchý. Toto je varianta klasického tiramisu vhodná pro ty, kteří nemusí kafe. A proto si asi ani pořádně nedokážou vychutnat klasické tiramisu. Tím pomyslným středobodem tohoto tiramisu je tu totiž pomeranč, hlavně kvalitní pomerančová marmeláda a taky pomerančový likér. Zároveň jsem, oproti původnímu receptu, použila syroká vejce. Měla jsem zcela čerstvá, domácí a tak jsem se nebála. Přežili jsme ve zdraví a já už teď přemýšlím, jakou další chuť tiramisu si připravím.
pomerančové tiramisu
Ingredients
- 4 vejce, oddělené žloutky a bílky
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 500 g mascarpone
- 3 PL pomerančového likéru, např. Cointreau, Grand Marnier nebo Triple Sec
- 1 ČL strouhané pomerančové kůry
- 1 hrnek (240 ml) čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 150 g kvalitní pomerančové marmelády
- 1 balení (400 g) cukrářských piškotů
- 1 - 2 PL kakaa na posypání
Instructions
- Do misky vhodné do mikrovlnné trouby dáme marmeládu a dáme na cca 20 - 30 vteřin do mikrovlnné trouby rozehřát. Rozmícháme vidličkou. Přidáme pomerančový likér, pomerančovou šťávu a pomerančovou kůru. Odložíme.
- Žloutky ušleháme s cukrem do pěny ponorným mixerem nebo v kuchyňskému robotu. Postupně přidáváme mascarpone a vyšleháme. Potom odložíme.
- Bílky ušleháme do tuha a opatrně vmícháme stěrkou do žloutkové směsi.
- Připravíme si větší mísu (např. 33 x 23 cm) a jednu stranu piškotu namočíme do pomerančové směsi, dáme do mísy/ formy, atd. dokud nevyložíme celé dno. Piškoty namáčíme rychle, nenecháme je ponořené, chceme je jen rychle namočit a hned dát na dno.
- Na první vrstvu piškotů dáme polovinu krému, na krém zase piškoty namočené v pomerančové směsi, druhou polovinu krému.
- Poslední krémovou vrstvu posypeme kakaem.
- Dáme odležet do lednice, min. 4 hodiny, ideálně přes noc.
- Před podáváním můžeme posypat ještě kakaem. Uchováváme v lednici.
Napsat komentář