Klasickou omáčku alfredo dělám poměrně často. Tak často, že mě překvapilo, že na blogu nemám ještě její recept. Vždy ji ještě doplním grilovanými kuřecími prsy a úžasný oběd je do třiceti minut na stole. Sice mně to množství másla a smetany zatíží na několik hodin žaludek, ale vždycky jsem to brala jako oběť skvělé chuti. Aspoň jsem si to donedávna myslela. Pak jsem totiž objevila něco nového. Pro žaludek lehkého. A taky zdravého.
Až vám řeknu, co je základem této úžasné lehké omáčky, nebudete mně to věřit. Je to květák. K.v.ě.t.á.k. Uvařený ve vodě do měkka a rozmixovaný dohladka s česnekem, který jsme nejdříve narychlo osmažili na pánvi a povařili chvíli se zeleninovým vývarem. Nejlépe bio. Omáčku je potřeba dlouho a řádně rozmixovat, aby byla úplně hladká.
Hotovou omáčku dochuťte solí a pepřem a podávejte ještě s mraženým hráškem, který nejdříve prohřejete v omáčce. Nemějte strach, že byste jí neměli dost. Vystačí na celé balení půl kilových těstovin.
A protože vás mám ráda, připravila jsem pro vás ještě neveganskou verzi. Přimíchejte do hotové omáčky parmezán a zamíchejte do těstovin s omáčkou osmaženou kvalitní anglickou. Garantuji vám, že strávníci nepoznají, že to není pravé alfredo. Mám to vyzkoušeno.
{ veganské } fettuccine alfredo
Ingredients
- 500 g těstovin fettuccine
- 750 g květáku (polovina velkého, jeden menší), rozebraný na středně velké růžičky
- 240 ml zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku, utřeného
- 2 PL (30 ml) olivového oleje (nebo 30 g másla pro neveganskou verzi)
- 1 1/2 ČL soli
- 1/4 až 1/2 ČL čerstvě mletého černého pepře
- 200 g mraženého hrášku
- na dochucení sůl, pepř, nasekaná čerstvá petrželka, atp.
nevegaské přísady:
- 100 g strouhaného parmezánu
- 6 - 8 plátků anglické slaniny, nakrájené na kousky a osmažené nasucho dozlatova
Instructions
- Těstoviny uvaříme podle návodu, odložíme.
- Květák vložíme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme cca 10 - 15 minut do měkka. Scedíme, dáme do stolního mixeru.
- Na pánvi rozehřejeme olej (nebo rozpustíme máslo), přidáme česnek a za stálého míchání vaříme asi 1 až 2 minuty, potom vlijeme vývar, přidáme sůl a pepř, promícháme a vaříme asi 5 minut. Přidáme do mixeru s květákem a rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a pepřem.
- Omáčku přendáme do hluboké a velké pánve, přidáme hrášek a prohřejeme.
- Nakonec vmícháme těstoviny, promícháme a prohřejeme.
- Podáváme ozdobené petrželkou.
neveganská verze:
- Do hotové omáčky vmícháme parmezán a do hotových těstovin vmícháme slaninu.
Veronika says
môžem sa spýtať či namiesto vývaru môžem použiť vodu?? ďakujem za odpoveď 🙂
Jarka says
Určitě můžete, jen počítejte, že to budete muset jinak dochutit – vývar v tomto případě nejenom ředí, ale má i dochucující význam.
adamos says
Jarko – nemám slov – famóóózní díky za recept
Jarka says
Moc děkuji! 🙂