Konečně tu jsou dny a večery, kdy nemusíme jíst teplé polévky, které nás nejen zasytí, ale hlavně zahřejí. Hybernování je u konce a je tu čas jídel lehkých jako vítr, protože je třeba připravit se na plavkovou sezónu. A tak dnešní pondělní ráno začneme něčím lehkým (nejen pro žaludek), ale i na přípravu. Na cestě domů můžete v rychlosti nakoupit chybějící suroviny a večeři mít do 20 minut hotovou. Tomu se říká ideální recept na jarní nebo letní večer, kdy opravdu nechcete vystát u plotny důlek.
Základem tohoto receptu je Calvo tuňák v konzervě. Pokud chcete ušetřit čas loupáním česneku a následně jeho lisováním, sáhněte v obchodě po konzervě tuňáka už ochuceného česnekem. Prodáváte se v sadě tří, ale budete potřebovat jen dvě. Bez problému je ale můžete nahradit klasickým Calvo tuňákem v nálevu a ochutit jedním stroužkem česneku. Nezapomeňte dochutit solí a pepřem.
Směs tuňáka navrstvíte na připravenou bagetu a na něj dáte plátek čedaru. Než se k tomu ale dostanete, vyzkoušejte úžasný tip a trik. Nakrájené plátky bagety potřete lehce máslem se špetkou solí a nechte na pár minut zapéct v troubě. Budou potom krásně křupavé, ale vnitřek si zachovají měkké, takže nebudou jako topinky. Asi nemusím dodávat, že nejlépe chutnají se zeleninovým salátem. Tím totiž zdravou večeři zpečetíte.
toasty s česnekovým tuňákem a čedarem
Notes
*Pro trochu a více sýrovou variantu použijte více strouhaného čedaru, klidně zdvojnásobte množství. Polovinu nastrouhaného čedaru smíchejte s tuňákovou směsí a navrstvěte ji na bagetu. Navrch nasypte zbývající strouhaný sýr a nechte zapéct.
Ingredients
- 2 konzervy (á 80 g) Calvo tuňáka s česnekem nebo 2 konzervy (á 80 g) Calvo tuňáka v nálevu + 1 stroužek česneku, lisovaného
- sůl a pepř na ochucení
- 50 g (až 100 g)* čedaru (oranžového, plátkového nebo vcelu, nastrouhaného)
- 30 g másla
- špetka soli
- 1 střední (celozrnná) bageta
Instructions
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Bagetu nakrájíme na střední krajíce.
- Máslo rozpustíme v hrnku, přidáme špetku soli a promícháme.
- Mašlovačkou potřeme jednu stranu nakrájené bagety, naskládáme je na plech a dáme asi na 5 minut do trouby, aby se lehce opekly. Pozor! Je třeba hlídat čas, abychom se nespálili!
- Necháme lehce vychladnout.
- Z konzervy tuňáka slijeme pořádně olej promícháme vidličkou a dochutíme solí a pepřem. Promícháme. (Pokud používáme tuňáka v nálevu, slijeme nálev a promícháme s utřeným česnekem, solí a pepřem).
- Směs navrstvíme na lehce vychladlé krajíce a položíme na něj polovinu plátku sýra (nebo nastrouhaný).
- Vrátíme na plech a dáme do trouby na cca 3 až 5 minut, dokud sýr nepovolí.
- Necháme lehce vychladnout a podáváme, ideálně se zeleninovým salátem nebo zeleninou.
Janička says
Výborná a rychlá večeře pro nás co milujeme tuňák a česnek 🙂 děkujeme
Jarka says
Moc děkuji! 🙂