Docela dlouho jsem vydržela chodit kolem sklenice s pomazánkou Lotus a dělat, že se mně to netýká. Sice mě to stálo hodně přemáhání, ale jednou jsem se rozhodla víčkem pořádně otočit a dát ji až na nejvyšší poličku v kuchyni. Asi jsem chtěla otestovat svoji silnou vůli. Vydržela jsem přesně 33 dní a to je, myslím, docela kvalitní výdrž. Pokud si myslíte, že byste to vydrželi déle, můžeme se vsadit. Třeba o tento dezert.
Ale pak přišel den, kterého jsem se obávala. Den, který mě vyvedl z rovnováhy a já najednou musela rychle jednat. Rozumějte – potřebovala jsem doplnit cukr. Sice jsem vydržela nenabrat si lžičkou jen tak ze skleničky, ale to, co jsem vytvořila, bylo snad ještě zákeřnější. Ale vezměme to popořadě.
Základem tohoto dezertu je pomazánka z originálních karamelových sušenek Lotus, konkrétně její jemná varianta. Je rozšlehaná se smetanovým sýrem, salkem, trochou moučkového cukru, vanilkovým extraktem a nahonec se do ní přidá ušlehaná smetana, tedy čerstvá šlehačka. Tento dezert opět potvrzuje pravidlo, že čím jednodušší (a kratší) seznam surovin, tím dokonalejší výsledek. Sice se vám z té sladkosti můžou kroutit až prsty na nohou, ale přesně takový má dezert na zlepšení nálady být.
I když na přípravu tohoto dezertu padlo víc jak polovina pomazánky, pořád jí mám ještě dost, abych pro vás připravila něco dalšího. Dali byste si třeba cheesecake? Dobře, odpovím si sama. Už teď se můžete těšit.
karamelový dezert { ze sušenek Lotus }
Ingredients
- 240 ml smetany ke šlehání, alespoň 31 %
- 115 g smetanového sýra (např. Lučina smetanová, Philadelphia)
- 250 g pomazánky z originálních karamelových sušenek Lotus
- 1 konzerva (397 g) Salka (slazené, zahuštěné mléko)
- 50 g moučkového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
Instructions
- V míse kuchyňského robotu nebo ručním šlehačem ušleháme smetanu do tuha, ale pozor, abychom ji nepřešlehali a neudělali z ní máslo. Přendáme do mísy a odložíme do lednice.
- V té samé míse kuchyňského robotu, nebo ručním šlehačem, ušleháme smetanový sýr a pomazánku ze sušenek dohladka, postupně přidáme Salko a vanilku a prošleháme. Směs musí být hladká.
- Stěrkou vmícháme nejdříve třetinu ušlehané smetany, promícháme, až se spojí s druhou směsí a pak zbývající smetanu. Vždy opatrně promícháme.
- Rozdělíme do skleniček a necháme vychladit, min. 4 hodiny, ideálně přes noc.
- Podáváme ozdobené šlehačkou a (rozdrcenými) sušenkami.
Napsat komentář