• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

krémová květáková polévka

3. dubna 2015 / Jarka / 3 Comments

Jump to recipe

Ještě minulý týden jsem si myslela, že tento recept bude muset počkat na příští sezónu polévek, které zahřejí.  Za oknem luxusních 15 stupňů a jaro na dohled, ne-li přímo tu.  To jsme si všichni mysleli do tohoto úterý, o středě a hlavně čtvrtku ani nemluvě. Rychle jsem běžela a znovu vytáhla zimní bundy a boty. A jak ráda! A pak jsem si vzpomněla na tuto polévku. Je to totiž přesně ten typ, který se hodí na chladné dny, kdy se potřebujete zahřát. Hlavně na duši. Protože si ten bláznivý sníh v dubnu prostě nedokážete zdůvodnit. A vy si něčím potřebujete zlepšit náladu.

Tato polévka splní i ty vaše nejtajnější sny. Je voňavá, chuťově plná, naprosto vyvážená a samozřejmě smetanová. Větší kousky květáku rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory, a pokud upřednostňujete spíš krémovou polévku, rozmixujte ji dohladka. Podávejte ji s kysanou smetanou a nasekanou petrželkou.

krémová květákové polévka

Print this recipe
Jarka
3. dubna 2015
by Jarka
Category polévky všechny recepty
Persons
4
Prep Time
30 minutes
Cook Time
30 minutes
krémová květákové polévka

Ingredients

  • 60 g másla
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na drobno
  • 1 menší mrkev, nakrájená na drobno, nebo nastrouhané nahrubo
  • 1 řapíkatý celer, nakrájený na drobno
  • 1 střední květák, rozebraný na růžičky
  • 1 PL čerstvé petrželky, nasekané
  • 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 3 PL hladké mouky
  • 1 hrnek (240 ml) mléka
  • 1/2 hrnku (120 ml) smetany, alespoň 31 %
  • 1 až 2 ČL soli
  • 1/4 čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 hrnku (120 g) kysané smetany (volitelné)

Instructions

  1. Ve velkém hrnci rozpustíme polovinu másla, tedy cca 30 g, přidáme cibuli a smažíme do měkka, nebo dozlatova.
  2. Přidáme mrkev a celer a smažíme dalších pár minut. Přidáme květák, petržel, promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme na středním stupni cca 15 minut.
  3. Po 15 minutách přidáme vývar, přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme povařit, dokud není květák měkký.
  4. Na pánvi rozpustíme zbylé máslo, přidáme mouku, promícháme metlou a přilijeme mléko a pořád mícháme, dokud směs nezhoustne, Za stálého mícháme vaříme cca 3 minuty.
  5. Odstraníme z tepla a vmícháme smetanu. Směs přidáme do vařící se zeleninové polévky a necháme vařit cca 15 až 20 minut.
  6. Dochutíme solí a pepřem.
  7. Velké kusy květáku rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory, příp. můžeme rozmixovat dohladka.
  8. Těsně před servírováním přidáme kysanou smetanu a promícháme. Kysanou smetanu můžeme dát až na talíř a na ni nalít sběračku polévky.
  9. Ihned podáváme.

Tags

květák,
kysaná smetana,
mléko,
mrkev,
řapíkatý celer,
smetana
https://www.chute-sveta.cz/2015/04/03/kremova-kvetakova-polevka/

Kategorie: polévky, všechny recepty Klíčová slova:květák, kysaná smetana, mléko, mrkev, řapíkatý celer, smetana

Reader Interactions

Comments

  1. Dominika says

    8. dubna 2015 at 9:34

    Vypadá naprosto báječně.

    Odpovědět
  2. Míša says

    30. října 2018 at 12:41

    Je opravdu vynikající!! 🙂 jako vše, co jsem z Vašich receptů zatím vyzkoušela (a že toho už bylo dost a řadu věcí dělám pravidelně), děkuji za ně 🙂

    Odpovědět
    • jarka says

      31. října 2018 at 11:41

      Moc děkuji, Míšo! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář: Dominika Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕