Ještě minulý týden jsem si myslela, že tento recept bude muset počkat na příští sezónu polévek, které zahřejí. Za oknem luxusních 15 stupňů a jaro na dohled, ne-li přímo tu. To jsme si všichni mysleli do tohoto úterý, o středě a hlavně čtvrtku ani nemluvě. Rychle jsem běžela a znovu vytáhla zimní bundy a boty. A jak ráda! A pak jsem si vzpomněla na tuto polévku. Je to totiž přesně ten typ, který se hodí na chladné dny, kdy se potřebujete zahřát. Hlavně na duši. Protože si ten bláznivý sníh v dubnu prostě nedokážete zdůvodnit. A vy si něčím potřebujete zlepšit náladu.
Tato polévka splní i ty vaše nejtajnější sny. Je voňavá, chuťově plná, naprosto vyvážená a samozřejmě smetanová. Větší kousky květáku rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory, a pokud upřednostňujete spíš krémovou polévku, rozmixujte ji dohladka. Podávejte ji s kysanou smetanou a nasekanou petrželkou.
krémová květákové polévka
Ingredients
- 60 g másla
- 1 středně velká cibule, nakrájená na drobno
- 1 menší mrkev, nakrájená na drobno, nebo nastrouhané nahrubo
- 1 řapíkatý celer, nakrájený na drobno
- 1 střední květák, rozebraný na růžičky
- 1 PL čerstvé petrželky, nasekané
- 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 3 PL hladké mouky
- 1 hrnek (240 ml) mléka
- 1/2 hrnku (120 ml) smetany, alespoň 31 %
- 1 až 2 ČL soli
- 1/4 čerstvě mletého černého pepře
- 1/2 hrnku (120 g) kysané smetany (volitelné)
Instructions
- Ve velkém hrnci rozpustíme polovinu másla, tedy cca 30 g, přidáme cibuli a smažíme do měkka, nebo dozlatova.
- Přidáme mrkev a celer a smažíme dalších pár minut. Přidáme květák, petržel, promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme na středním stupni cca 15 minut.
- Po 15 minutách přidáme vývar, přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme povařit, dokud není květák měkký.
- Na pánvi rozpustíme zbylé máslo, přidáme mouku, promícháme metlou a přilijeme mléko a pořád mícháme, dokud směs nezhoustne, Za stálého mícháme vaříme cca 3 minuty.
- Odstraníme z tepla a vmícháme smetanu. Směs přidáme do vařící se zeleninové polévky a necháme vařit cca 15 až 20 minut.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Velké kusy květáku rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory, příp. můžeme rozmixovat dohladka.
- Těsně před servírováním přidáme kysanou smetanu a promícháme. Kysanou smetanu můžeme dát až na talíř a na ni nalít sběračku polévky.
- Ihned podáváme.
Dominika says
Vypadá naprosto báječně.
Míša says
Je opravdu vynikající!! 🙂 jako vše, co jsem z Vašich receptů zatím vyzkoušela (a že toho už bylo dost a řadu věcí dělám pravidelně), děkuji za ně 🙂
jarka says
Moc děkuji, Míšo! 🙂