Dneska pro vás mám adepta na Top 10 z roku 2015. Bez nadsázky. Kdyby mohl tento muffin vyskočit z obrazovky a přistát vám na stole, hned byste věděli o čem mluvím.
Trendem poslední doby je všechno jaksi ozdravovat a (možná až přehnaně) jíst zdravě. Je to skoro, jako kdyby se zdravé stávalo synomem pro kvalitní. Já jsem spíš pro vyváženou stravu. Ta pro mě znamená, necpat do sebe (ani své rodiny) přebytečný cukr, tuk, sůl nebo pepř, o různých éčkách nebo glutamátu sodném ani nemluvě. Ale nic se nemá přehánět. Já hlavně potřebuji vědět, co do jídel, která připravuji, dávám. Žádné polotovary, ale kvalitní suroviny. A že je to někdy často čokoláda, budiž. Vždyť žijeme jenom jednou.
Tyto muffiny přesně odráží tuto moji životní filozofii. Všeho s mírou, ale hlavně tak, abych si to užila. A vychutnala. Třeba s oblíbeným latté. Ke snídani. Proč ne. Vždyť zítra udělám zdravou ovesnou kaši nebo domácí müsli. A k tomu si dáme domácí jogurt. Ale dneska, dneska si dáme naprosto dokonalé muffiny. Pokud vám chutnaly všechny muffiny na mém blogu, tak počkejte, až vyzkoušíte tyto. Ztělesnění dokonalosti. Neuvěřitelně vláčné a vidíte, jak jsou krásně nafouklé? Přišla jsem totiž na novou metodu, aby byly muffiny vždycky takové. A já vám ji moc ráda prozradím. Předehřejte troubu na 250° a muffiny do ní dejte na cca 5 – 7 minut. Potom snižte teplotu na 180°C a nechte dopéct, cca 12 – 15 minut. Vždycky potom budete mít krásně vysoký muffin. Přesně takový muffin jsem si vysnila v dnešním snu.
*Zdravá potravina je web, který využívám k vyhledávání informací o různých potravinách. Toto není žádná reklama, neboť mě nikdo nepožádal, abych se o webu zmínila. Je to moje vlastní iniciativa.
čokoládovo banánové muffiny
Notes
Pokud chcete krásně vysoký muffin, zkuste novou metodu.
Předehřejte troubu na 250° a muffiny do ní dejte na cca 5 - 7 minut. Potom snižte teplotu na 180°C a nechte dopéct, cca 12 - 15 minut.
Ingredients
- 4 menší nebo 3 větší banány, přezrálé, rozmačkané (cca 300 - 350 g)
- ⅓ hrnku (80 ml) rostlinného oleje
- 1 vejce
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 1½ (190 g) hladké mouky
- ¼ (30 g) kakaa na pečení
- 1 ČL jedlé sody
- 1/4 ČL soli
- ¼ ČL prášku do pečiva
- 175 g mléčné čokolády, nakrájené na drobné kousky
- Cukr na posypání
Instructions
- Troubu předehřejeme na 180°C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky.
- Ve větší míse rozmačkáme banány, přidáme vejce, olej a cukr. Dobře promícháme.
- Ve druhé míse smícháme mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
- Suchou směs vmícháme do mokré, promícháme stěrkou, opatrně, až se všechny suroviny spojí.
- Opatrně vmícháme asi 150 g čokolády.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků a navrch rovnoměrně nasypeme zbylých 25 g nakrájené čokolády.
- Posypeme cca 1/2 ČL krupicovým cukrem.
- Pečeme v předehřáté troubě 20 až 25 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed muffinu není po vytažení suchá.
- Před podáváním necháme lehce vychladnout. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě.
kackackacka says
Vyzkoušela jsem i s radou na pečení, aby byly nadýchané, a zatím to jsou opravdu mé nejlepší muffiny.. 🙂 Vzhledem podobné těm nadýchaným z obchodů 🙂 Doporučuji..
Sonia says
Kolik té soli? V surovinách to není… 🙂
Jarka says
1/4 ČL, doplněno 🙂
Sonia says
Děkuji! Jdu je hned vyzkoušet! 🙂
Elis says
mohla bych se zeptat co znamená ČL ? Děkuji za odpověď
Jarka says
ČL čajová lžička, PL polévková lžíce
Sonia says
Musím říct – dokonalé! ♥
Jarka says
Moc děkuji! 🙂
Markéta says
Dobrý den,
můžu se zeptat jaké jste použila košíčky? Zkoumala jsem totiž ty moje jsou z papírnictví a píšou na nich, že jsou odolné teplotám do 220 °C. Obávám se totiž že nejspíš asi nějak chytnou nebo začnou čoudit?
Díky 🙂
Jarka says
Dobrý den Markéto, úplně normální, bílé obyčejné, není na nich ale do kolika stupňů jsou. Tak zkuste pokus s prázdnými košíčky, dejte je do předehřáté trouby na 250°C na 5-7 minut a uvidíte. Určitě to bude v pohodě. 🙂 Mějte se!
Gábina says
Vynikající! Zatím nejlepší muffiny, co jsem pekla. Čepice vyskočily a uvnitř jemné jako vatička. Moc děkuji za recept.
Jarka says
Moc děkuji, Gábino! 🙂
Kaja says
Pekla jsem podle metody na konci receptu a muffiny jsou krásně nadýchané a vysoké. Použila jsem nugátovou čokoládu a hodně zralé banány a chutnají skvěle. Opravdu super recept!
Jarka says
Moc děkuji, Kajo! 🙂
Jitka says
LUXUSNÍ „záležitost“ 🙂 lepší jsem snad nikdy nejedla…ani ty ze Starbucksu nejsou takové 😀 moc děkuji za úžasný a rychlý recept, finta s teplotou trouby je dokonalá 🙂
Jarka says
Moc děkuji Jitko! 🙂 Minulý týden jsem je taky znovu dělala a dala tam jen tak jeden menší banán navíc a byly ještě víc vláčné, taky zkuste 🙂 Mějte se krásně!
Vlaďka says
Dobrý den, recept vypadá skvěle, ale co ta jedlá soda, je nutná, nestačil by jen PDP bez fosfátů (vinný kámen), který používám :-)? Moc ráda nahlížím a využívám Vaše recepty 🙂 Děkuji, Vlaďka
Jarka says
Milá Vlaďko, teoreticky můžete použít je prášek, ale budete ho muset přidat více. Pak jen pozor, aby jeho chuť nebyla moc výrazná. Soda je totiž třikrát silnější než prášek. Za 1 ČL sody budete muset přidat navíc 2 až 3 ČL prášku. Zrovna teď připravuji článek o sodě a prášku, určitě si přečtěte 🙂 Mějte se krásně!
Anna says
Pekla jsem vcera a vsichni se po nich mohli utlouct. Dekuji za skvely recept! 🙂
Skinny says
Práve som našla tento super recept a chystám sa ho hneď aj vyskúšať 🙂 Ale len pre istotu sa spýtam – koľko ml hrnek používate na odmeranie surovín, klasický 250ml?
Jarka says
Já používám 240 ml, raději proto všude uvádím i gramáž nebo objem v ml. Ať chutnají! 🙂
Denisa says
Milá Jarko, dnes ráno jsem si přivstala a upekla je manželovi a…během 30minut byly fuč 🙂 Muffiny byly opravdu vynikající – nadýchané čepice a uvnitř vláčné a jemné. Zkusila jsem i obměnu – místo čokolády a kakaa jsem do půlky těsta dala jednu velkou nastrouhanou mrkev a před pečením na mufíka hodila půl kostky čokolády a též vynikající.
Jarka says
Milá Deniso, super, moc děkuji! 🙂 Mějte se krásně!
Dita says
Děkuji moc za recept. Jsou super. Lepší jsem nejedla. Nejprve jsme se sice bála, co udělá těch 250 stupňů s papírovými košíčky a plechem, ale úplně v pohodě. Tak nadýchané jsem ještě neměla a že už jsem jich napekla tak 30 druhů. Muffiny totiž miluji kvůli tomu, jak jsou snadné a rychlé, dají se vzít kamkoliv sebou a většinou každému chutnají a jejich obměn je spousta. Ale tyhle jsou rozhodně ty TOP. Moc děkuji za receptík a každému jej doporučuji.
Jarka says
Moc děkuji, Dito! Přesně proto muffiny také miluji. A receptů bude víc 🙂 Už teď mám v zásobě jeden vánoční. Třeba místo vánočky budete snídat letos třeba je 🙂
Eva says
Viděla jsem fotky a už je peču na ráno k snídani. Krásně vyběhly a voní celá kuchyně. Hned bude zítra vstávání trochu příjemnější. Děkuji za recept 🙂
Jarka says
Moc děkuji, Evo!
jitka says
Tyto muffiny jsou zatím nejlepší jaké jsem jedla.
Jarka says
Moc děkuji, Jitko! 🙂
Silvia says
Dobry den neodolala jsem receptu. Jako ja jsem malo sikovna na vareni ci peceni. Vysledek byl podle me na 50%. Chut vyborna ale vzhled se nepovedl.nevybehly jak mohly… Musim zlepsit pracovni postup. Mozna moc testa. Nova trouba. Vubec jsem nevedela kolik kosiku… No ale zaprasilo se po nich
Jarka says
Děkuji, Silvie.
Možná jste těsto až moc umíchala, nebo otevřela troubu moc brzo, co jste je chtěla zkontrolovat. Jinak recepty na muffiny jsou obvykle na 12 ks, pokud není uvedeno jinak. Mějte se krásně a ať se na druhý pokus povedou podle Vašich představ 🙂
Pavla says
Dobrý den,
chystám se na pečení těchto muffin tenhle týden, doufám, že se povedou a budou chutnat. 🙂 Ale chci se zeptat, do jaké výšky se má košíček před pečením zaplnit těstem. Abych pak neměla muffiny třeba až moc vysoké. Děkuji za odpověď i za Vaše krásné stránky, které jsou mi poslední dobou inspirací na hodně receptů. 🙂
Jarka says
Milá Pavlo, moc moc děkuji!!! Obvykle tak do 2/3 až 3/4. Všechny recepty, které zde najdete, vystačí na 12 ks klasických muffinů. Těsto byste měla tedy rovnoměrně rozdělit. Mějte se krásně! Ať chutnají, jsou opravdu výborné.
Šárka says
Dobrý den Jarko tip na vysoké muffiny platí i pro ostatní muffiny?děkuji
Jarka says
Ano, Šárko, já to tak dělám se všemi muffiny.
Silvia says
Mila Jarko, dnes potreti a tedaa nejlepsi. Uz vim ze musim mit formu, neumichat a hlidat cas. Druhe peceni bylo lepsi vzhledove ale moc moc upecene. Dnesni varka je chutove bajecna
Jarka says
Moc děkuji!
petra says
mila jarko, dnes poprve a uzasne! dekuji moc za tip na „cepici“ ;-), skvele zafungovalo. vyzkousela jsem uz mnoho receptu, ale dnes jsou nejlepsi! i kdyz za chvili uz nebudou….Dekuji!
Jarka says
Moc děkuji, Petro!
Anna says
Milá Jarko,
v první řadě Vás chci moc a moc pochválit za krásný blog, nápadité recepty (i když pro mne osobně mnohdy snad až příliš sladké) a mnoho praktických rad pro začátečníky.
Ráda bych ale také alespoň v krátkosti reagovala na Vaši úvahu o „ozdravování“ receptů. Určitě souhlasím, že když jednou za čas „zhřešíme“ není to nic až tak fatálního. Co se mi ale nelíbí jsou Vaše výroky o „možná přehnaném ozdravování“ a o tom, že zdravé neznamená vždy kvalitní. Z mého pohledu je zdravé jen to kvalitní (ale ne naopak) a jíst pouze zdravě rozhodně není ani chuťově nedobré, ani nezdravé. (Tedy pokud se z toho nestane porucha příjmu potravy.) Přesvědčte se třeba ochutnáním pár raw dezertů. 🙂
Jarka says
Moc Vám děkuji, Anno!
Eliška says
Nejlepší muffiny co jsem kdy jedla a dokonalé zužitkování ¨ošklivých banánů¨! (y)
Jarka says
Super Eliško, moc děkuji!
Madla says
Jsem se na ně dost těšila a teda na mě strašně, ale tak strašně sladkééé… i ta chuť mi nějak nesedla.. a to sjem dala 70%čokecku:)
Bara says
Dekuji za vyborny recept, dala jsem jen polovinu cukru (delam to u vsech receptu) a taky jsem dala jen 80 g cokolady, ale na druhou stranu jsem pridala trochu rozinek a mandlovych lupinku, temi jsem potom i posypala muffiky.
Za mne velmi dobry, vlacny a i trik s troubou vysel dokonale.
Jsou podle mne vyborne.
Jste kouzelnice.
Jarka says
Super, moc děkuji, Báro! 🙂
Dana says
Ďakujem za výborný recept, sú naozaj úžasné
Jarka says
Moc děkuji, Dano!
Nelča says
Dobrý den. Moc se mi líbí vaše recepty, obzvlášť tyhle muffinky. Zkoušela jsem je a byly hrozně moc dobré a nadýchané jako obláček. Doufám, že se mi i ostatní recepty povedou tak dobře a to je mi teprve jedenáct. Přeji hezký den. 😀
Jarka says
Super, moc díky Nelčo! 🙂 Jsi moc šikovná, tak hodně štěstí i s dalšími recepty 🙂
Petra says
Hledala jsem nějaké dobré muffiny na oslavu narozenin, kde bych upotřebila i přezrálé banány, přidala jsem ještě trošku kávy na zvýraznění chuti a musím říct opravdu VYNIKAJÍCÍ! Doporučuji všem! Recept si ukládám mezi mé oblíbené!
Monika says
Paráda recpet, poslední tip na přidání kávy zní taky zajímavě a naprosto se ZTOTOŽŇUJI s názorem na tu dnes až přehnanou „zdravost“ všeho, navíc často dosti diskutabilní zdravost….Už mne trochu prudí recepty s označením „buchta bez mouky, vajec, cukru…“ (a co v té buchtě proboha je??)“ nebo raw dort slibující něco podobného, kde ingrediencemi jsou kokosový olej, ořechy, jakási rostlinná tekutina či výtažek z nějakého čehosi…..Já se radši inspiruji, ano, mám ráda pestrá lehká jídla, ale spíš to nepřeháním s cukrem – z receptů, kde to jde, ho ubírám a jídlo mi neplave v oleji, mám ráda zeleninu, ale také maso, vajíčka i mléko….a taky nechápu, proč bych něla na Vánoce péci jen celozrnné cukroví atd. – opět uberu cukru a jsem spokojená a navíc jídlo rozhodně nemá vzbuzovat výčitky, ale být energií pro naše těla, potěšením chuťových buněk a pohlazením po duši. A pokud je spojené s nějakým příjemným zážitkem nebo společností, tím lépe. Děkujeme za recepty.
jarka says
Moc děkuji, Moniko. Mluvíte mně z duše 🙂 Mějte se krásně a ještě jednou moc děkuji!
Martina says
Musím souhlasit – naprosto vynikající!
jarka says
Moc děkuji, Martino 🙂
Majka says
Výborné muffiny, zatím nejlepší, co jsem pekla. Slaďounké, šťavnaté, krásné, jednoduché. Příště zkusím s hořkou čokoládou…Pekla jsem dle doporučení nejdříve na 250, poté na 180 a krásně vyběhly.
jarka says
Moc děkuji, Majko! 🙂
Alžběta says
Tak me zklamaly bohužel. Čekala jsem asi něco jiného. Od pohledu jsem dala cukru jen polovic a stejně není na chuti cítit nic jiného. A to čokoláda byla 70%. Vybehly krásně, to ano, ale vlacne nic moc. Možná malé banány. A to vypadaly nadějně. Kdysi jsem totiž podle nějakého webu utekla banánové muffiny, byly úžasné, ale ka je od te doby nemůžu znovu najít. A tak zkouším a zkouším…ani @ yhle to tedy nejsou.
Kamila says
A ja pekla pro deti, takze ozdravila – spaldova mouka, kokosovy olej, jen 100g trtinoveho cukru – stacilo by jeste min…kvalitni vysokoprocentni cokolada. Jsou moc dobre a myslim, ze jsem jim vubec neublizila. Diky za recept.
jarka says
Moc děkuji, Kamilo! Přesně takto je sama peču poslední dobou a na chuti to opravdu neubere 🙂
Míša says
Hezký den, mockrát děkuji za recept. Měla jsem několik přezrálých banánů, na které už nebyla chuť, ale vyhodit je byla škoda. Vyzkoušela jsem takto poprvé a jednoduše bomba!! Krásně vyběhly, byly vláčné a výborné. A k mému překvapení byly výborné i druhý den.
Neměla byste ještě náhodou variantu bez banánů? Nevím jak pak docílit toho, aby byly tak vláčné :-/ Děkuji moc
jarka says
Moc děkuji, Míšo! Zkuste jablečné pyré. 🙂
Nikola says
Mám silikónové nádoby. Môžem hmotu vyliať bez toho, aby som sa bála, že sa mi neodlepiia? So silikónovými formami zatiaľ nemám skúsenosti.
jarka says
Milá Nikolo, já s nimi taky nemám zkušenosti, ale myslím, že právě ten princip je takový, že se vám do nic nic nepřilepí, takže nemusíte vymazávat, ani dávat košíčky.
Tereza says
Musím říct, ze jsem vyzkoušela opravdu hodně receptu na muffiny, ale nikdy nebyly tak vlačné, jak z obchodu. Nakonec jsem narazila na tyto a jsou opravdu dokonale.? jiné už delat nebudu, vážně stojí za to, dekuji ☺️
jarka says
Moc děkuji, Terezo! 🙂
Alena says
Ja pekla dnes a pridala jsem do testa jeste navic cca 4 lzice bileho jogurtu (lze pouzit i kysane podmasli ), je to jeste vlacnejsi. A trochu nasekanych vlasskych orechu.. Recept jsem vybrala na netu mezi zaplavou jinych a trefila jsem ten vas-super!
jarka says
Moc děkuji, Aleno. Jsou u nás nejoblíbenější. Poslední dobou dělám „zdravější“ variantu. Cukr nahradím hnědým a snížím na 130-150 g, a hladkou mouku nahradím špaldovou. Taky úžasné 🙂
Ajťák CZ says
DEME NA TO
Pavlína says
Přidávám se k zástupu nadšenců a děkuji za báječný recept! Poprvé se mi nepovedly, protože jsem špatně četla, a místo 190 g mouky dala jen 100 g, nicméně hned ten den jsem se pustila do druhé várky a ta už dopadla na výbornou. Muffiny jsou krásně vláčné, nadýchané… prostě TOP! ::-)
jarka says
Moc děkuji, Pavlíno!
Jana says
Moc dekuji za recept! V zivote se mi nepovedlo upect tak skvele fufiky, jak rika syn ?? A ta poznamka-novy zpusob peceni, to je Bozi!
Vysoke, mekkoucke, vlacne. Jen se po nich zaprasilo. Jeste jednou dekujeme moc ❤️
Míla says
Normálně komentáře nepíší, ale u tohoto receptu musím. Peču hodně, ale takové muffiny nemají chybu. Opravdu výborné, vláčné a nadýchané. Mohu jen doporučit.
jarka says
Moc děkuji, Mílo! 🙂
Petr says
Teda Jarko musím uznat jste třída. Čokoládu moc nemusím ale protože jsem vyzkoušel už banánové muffiny s Nutellou neodolal jsem a musel jsem se pustit i do těchto. Zprvu jsem se bál je ochutnat ale jakmile jsem se zakousl, dostal jsem se do extáze. Muffiny jsou opravdu vláčné a dokonalé. Banánů jsem tam dal 380g tedy o 30g více, ale povedly se. Moc vám děkuji za vaše stránky, stali se jedny z mých oblíbených. Určitě vyzkouším jiné vaše recepty. Děkuji vám.
MARTINA says
Krásný den, přeji:) Muffiny se zrovna pečou a těším se na výsledek..jen mě v receptu překvapilo množství mouky udávané v gramech… nemá se jednat o 290g namísto udávaných 190g? Díky za zpětnou vazbu, já tedy dala tu první možnost, kdyžtak příště upravím:)