Pokud mně nabídnete mrkvový dort, nikdy ho neodmítnu. A to ani, když si budu 15 minut předtím stěžovat na to, že jsem plná a nic dalšího se do mě nevejde. Klidně bych ho mohla každý den snídat, ale asi si dokážete představit, jak bych za nějaký čas vypadala. A tak jsem udělala mrkvové lívance. Ty si zdůvodním vždycky. Zvlášť když máme příští týden Velikonoce a pro ně jsou jako dělané.
Tyto lívance jsou nadýchané a jen lehce mrkvové. Určitě nebudete mít pocit, že jíte mrkvový salát. Co se mně líbí je, že nejsou přeslazené, protože obsahují jen jednu lžíci cukru. Dosladit si je můžete sirupem nebo polevou. Koření je v rovnováze a kromě hladké mouky, můžete použít i celozrnnou pro ještě zdravější zážitek.
Co bych vám měla ještě o těchto lívancích prozradit?
- nepotřebujete žádný kuchyňský robot, jen dvě obyčejné mísy, vařečku, příp. metlu a stěrku
- jsou zdravé, zvláště když hladkou mouku nahradíte celozrnnou (nebo půl na půl)
- nejsou přeslazené
- skvěle chutnají s javorovým sirupem nebo sirupem z podmáslí
- můžete je podávat s nasekanými vlašskými ořechy nebo kokosovými lupínky
Tyto lívance jsou takové jarní. I když se hodí kdykoliv, velikonoční snídaně nebo brunch si o ně vysloveně říká. Pusťte se do nich, pokud hledáte novou inspiraci nebo vás klasické lívance už omrzely. I když to není snad ani možné.
mrkvové lívance
Ingredients
- 1 1/2 hrnku (190 g) hladké mouky nebo celozrnné mouky
- 3 1/2 ČL prášku do pečiva
- 3/4 ČL soli
- 1 PL krupicového cukru
- 1/2 ČL mleté skořice
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- 1/4 ČL strouhaného muškátového oříšku
- 1 1/3 hrnku (320 ml) mléka
- 1 vejce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 3 PL (45 g) másla, rozpuštěného
- 2 střední mrkve, oloupané, nastrouhané najemno, cca 250 - 300 g
Instructions
- Ve středně velké míse smícháme všechny suché suroviny.
- V jiné míse smícháme mléko, vejce, vanilkový extrakt a máslo. Vmícháme do suchých přísad, opatrně promícháme, až se suroviny spojí.
- Jemně vmícháme nastrouhanou mrkev.
- Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje (nebo bez oleje) z jedné, a pak z druhé strany.
- Podáváme s máslem, sirupem nebo podle chuti.
Napsat komentář