Troufám si tvrdit, že mezi námi není nikdo, kdo nebyl někdy v Ikea. A pokud jste tam už byli, tak jste si dali tradiční švédské masové kuličky. Tedy pokud nejste jako já. Já si je zatím nedala ani jednou. Ani nevím proč. A ani vlastně nevím, proč jsem se je rozhodla doma udělat. Ale co vím je, že to byla trefa do černého.
To, že jsem švédské kuličky nikdy nejedla, mně umožnilo trochu experimentovat a udělat si je lehce po svém. Vždyť těch receptů na internetu je tolik a každý je nějak upravený. Tak proč by nemohl být ten můj!
Jejich příprava je naprosto bezproblémová, tedy pokud nepočítáme patlání se se syrovým masem. Není to zrovna můj šálek kávy, ale zavřela jsem obě oči, snažila se při tom na nic nemyslet a pořádně maso promíchala. Kuličky můžete vytvarovat veliké podle vaší libosti, já zvolila přibližně 2 ař 3 centimetrové skoro koule.
Kuličky se před přidáním do omáčky osmaží na oleji ze všech stran dozlatova a do omáčky se dají už jen prohřát.
U omáčky se recepty na internetu asi nejvíc rozcházely. Někdo používá smetanu, někdo kysanou smetanu, jiný hořčici a někdo jiný třeba sójovou omáčku. Já jsem šla podle svojí chuti a rozhodla se pro hořčici. Ta ji na druhou stranu zase trochu okyselila a tak jsem při dochucování přidala trochu cukru.
Sečteno a podtrženo, švédské masové kuličky měly velký úspěch. Vždycky ho měřím podle našich malých princezen, a tady jsem se nestačila divit. Podávala jsem je s bramborovou kaší, ale někde jsem je viděla podávat i s těstovinami nebo rýží.
Tento recept bych přirovnala k filmu, který byl udělaný podle nějaké knížky, kterou jste nečetli. Nemáte srovnání a někdy je to tak i lepší.
švédské masové kuličky
Ingredients
na kuličky:
- 2 PL - 4 PL (30 - 60 ml) olivového oleje
- 1 cibule
- 450 g mletého hovězího
- 450 g mletého vepřového
- 1/2 hrnku (65 g) strouhanky
- 1 vejce
- 1/4 ČL mletého nového koření
- 1/4 ČL strouhaného muškátového oříšku
- sů a pepř na ochucení
na omáčku:
- 1/4 hrnku (56 g) másla
- 1/3 hrnku (40 g) hladké mouky
- 2 1/2 hrnku (600 ml) hovězího vývaru
- 1/2 ČL čerstvě mletého černého pepře
- 3/4 ČL soli
- 2 PL plnotučné hořčice
- 1 - 2 ČL Worcestershire omáčky
- 3/4 hrnku (180 g) kysané smetany
- 1 - 2 ČL cukru
Instructions
kuličky:
- Na pánvi rozehřejeme 1 - 2 PL oleje, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a smažíme až zesklovatí, cca 5 minut.
- Ve velké míse smícháme maso, strouhanku, vejce, nové koření a muškátový oříšek, přidáme osmaženou cibuli. Mícháme vařečkou, a nebo úplně nejlépe, rukama. Dochutíme solí a pepřem (cca 1/2 - 1 ČL soli, 1/4 1/2 ČL pepře).
- Z masa vytvarujeme kuličky, cca 2 - 2,5 cm v průměru.
- Na čisté pánvi rozehřejeme zbylý olej a kuličky smažíme ze všech stran, cca 10 až 15 minut. Pokud si chceme být jistí, že jsou uvařené, rozkrojíme některou.
omáčka:
- Na čisté pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku, promícháme a za občasného míchání metlou smažíme asi 5 - 10 minut, dokud nebude mít mouka světle hnědou barvu. (světlá jíška).
- Postupně vlijeme hovězí vývar, řádně promícháme, aby se neutvořily hrudky a vaříme za občasného míchání asi 5 minut.
- Vmícháme zakysanou smetanu, hořčici, Worcestershire, dochutíme solí a pepřem, osladíme podle chuti.
- Vmícháme kuličky, obalíme v omáčce a vaříme cca 5 - 10 minut, aby se prohřály.
- Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou a s bramborovou kaší.
Napsat komentář