Dneska je Den svatého Patrika, a to by pro nás mělo znamenat jediné. Obléknout se (třeba jen částečně) do zelené, ale hlavně, dát si Guinness nebo Baileys. Ideálně obojí.
Když jsem na začátku roku sestavovala svůj blogovací kalendář a dostala se ke svátku svatého Patrika, hned jsem věděla, co pro vás připravím. Jako správná ženská Baileys nikdy neodolám a od té doby, co mám recept na domácí, si ho můžu dopřát každý večer. Skoro. Tedy pokud bych nepřemýšlela čas od času nad kaloriemi.
Když jsem tento likér dělala poprvé, byla jsem překvapená, jak jednoduchý je. Víc než pět minut nepotřebujete. Co ale potřebujete je: irská whisky (nikoliv skotská nebo americká), slazené kondenzované mléko (Salko), smetanu, čokoládový sirup a vanilkový extrakt. Všechno pořádně promícháte, protřepe a voilà, už dávejte led do sklenice.
Tento likér je jemný, smetanový, krémový. Byla jsem překvapená, možná až zaskočená, jak neuvěřitelně podobný je originálu. Dělala jsem už několik dávek, věnovala jako dárky nebo jen tak pro sebe, a zjistila, že mně víc chutná varianta s menší dávnou alkoholu. Proto bych asi doporučila, abyste začali s méně whisky a postupně množství zvyšovali. Uchovávejte ho v lednici po dobu až dvou měsíců, tedy jestli vám takto dlouho vydrží. Svátek svatého Patrika klidně můžete slavit každý den.

Ingredients
- 1 1/3 až 1 2/3 (320 ml až 400 ml) irské whiskey (Jameson, Tulamore Dew)
- 1 hrnek (240 ml) smetany ke šlehání, alespoň 31 %
- 1 konzerva (400 g) slazeného kondenzovaného mléka
- 2 PL čokoládového sirupu
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL instantní kávy
Instructions
- Všechny suroviny smícháme a nalijeme do lahve o objemu 1 litr.
- Uchováváme v lednici až 2 měsíce.
- Podáváme s ledem a před použitím řádně promícháme.
Chtěla bych vyzkoušet tento recept,poradíte mi kde kupujete čokol.sirup? díky
Jitko, obvykle používám svůj domácí a teď jsem zjistila, že ho na blogu ještě nemám. Každopádně Granko dělá čokoládový sirup, je v zakové plastové tubě/ lahvi a ten můžete použít.
díky za radu,už ho mám hotový v lahvi,je skvělý.
Dobrý den, irská whiskey je poměrně drahá, myslíte , že by se dal místo ní použít rum? A místo vanilkového extraktu přímo dužnina z čerstvé vanilky (ikdyž by tam ty zrníčka byly asi vidět) ?
Určitě můžete, ale pak už to nebude baileys 😉 Pozor jen na koncentraci dužiny, je určitě silnější než extrakt, tak jen s ní opatrně.
Dobrý den! Myslíte, že by místo sirupu šlo použít rozpuštěnou čokoládu? Sirup se u nás nezužitkuje, tak je mi líto ho kupovat kvůli dvěma lžícím. Moc děkuji. Zuzana
Čokoláda vám ale v lednici ztuhne. Udělejte si tedy svůj sirup. Svařte 180 ml vody, 150 g krupicového cukru, 60 g kakaa a špetku soli, přiveďte k varu, vařte několik minut, sundejte z plotny a vmíchejte 1 ČL vanilkového extraktu. Nechcte vychladnout. Zároveň, abyste ho neudělala moc, snižte si poměr surovin o polovinu, nebo i o 3/4.
Jak dlouho sirup vydrží? Díky 🙂
V lednici klidně i měsíc 🙂
Priznam sa, ze trochu babickovsky som pridala Pikao (2 plne lyzice) a chut je vynikajuca! Ani som nemohla uverit, ako jednoduché to je (a ziadne surove zltka.-)
Moc díky za inspiráciu:-)
Kata
Pardon! BABICOVSKY, nie babickovsky.-) Podla kucharskeho kutila Babici.
Moc děkuji, Katarino! 🙂
Dobrý deň, na ten čokoládový sirup sa varí 180 ml vody, mlieka? Ďakujem
Je to voda simono.
Jarko, prosím Vás, projela jsem X receptů a většinou je všude pudink..Vy dáváte bez.. Bude to i tak „hustější“?
Alice, bude, nemějte vůbec obavy.
Dobrý den,
možná hloupá otázka, ale nikde nevidím zmínku o vaření, mícháte tedy ingredience za studena?
Děkuji
Ano ano, bez vaření, jen smíchat.
Jarko prosim, ceho davate 180 ml do toho coko sirupu? Dekuji
Katko, děkuji za upozornění, je to voda.
Výborné! Uchovatelnost v ledničce nelze hodnotit, jen se po tom zaprášilo 🙂 Vyráběla jsem to mamince jako dárek, všichni, kdo měli možnost ochutnat, si pochutnali. Díky za recept a pěkný blog.
Haha, moc děkuji!Mějte se krásně!
Dobrý den,
opravdu tam patří instantní káva? V textu jste ji nezmínila a pak v receptu je. Děkuji moc, chci likér vyzkoušet 😉 Hezký den. Klára
Instantni kava snad ne, to by bylo Carolans a ne Baileys 🙂
Joo to by mě taky zajímalo. Děkuji za odpověď.
Ano, taky přemýšlím v jakém stavu se tam dává káva zda přímo sypká směs nebo uvařená? Děkuji
Normálně sypké kafe.
Prosím karamelové salko nebo obyčejné? Jitka
Klasické, obyčejné.
Výborný recept, konečně dobrý recept bez žloutků a pudinku. Všem moc chutnal.
Máte i variantu bez alkoholu pro děti?
Děkuji Iveta
Moc děkuji, Iveto a mějte se krásně!
Dobrý den, prosím Vás plechovka s mlékem se má svařit na karamel, nebo jej stačí nalít „za surova“? Děkuji 🙂
Výborné! Mám ráda když recepty fungují! A tenhle funguje stoprocentně! Děkuji moc!
Moc děkuji!
Dobrý večer, prosím pěkně kondenzované mléko má být uvařené? Děkuji za odpověď 🙂
Nemá Eliško, normálně rovnou z konzervy 🙂