Dneska je Den svatého Patrika, a to by pro nás mělo znamenat jediné. Obléknout se (třeba jen částečně) do zelené, ale hlavně, dát si Guinness nebo Baileys. Ideálně obojí.
Když jsem na začátku roku sestavovala svůj blogovací kalendář a dostala se ke svátku svatého Patrika, hned jsem věděla, co pro vás připravím. Jako správná ženská Baileys nikdy neodolám a od té doby, co mám recept na domácí, si ho můžu dopřát každý večer. Skoro. Tedy pokud bych nepřemýšlela čas od času nad kaloriemi.
Když jsem tento likér dělala poprvé, byla jsem překvapená, jak jednoduchý je. Víc než pět minut nepotřebujete. Co ale potřebujete je: irská whisky (nikoliv skotská nebo americká), slazené kondenzované mléko (Salko), smetanu, čokoládový sirup a vanilkový extrakt. Všechno pořádně promícháte, protřepe a voilà, už dávejte led do sklenice.
Tento likér je jemný, smetanový, krémový. Byla jsem překvapená, možná až zaskočená, jak neuvěřitelně podobný je originálu. Dělala jsem už několik dávek, věnovala jako dárky nebo jen tak pro sebe, a zjistila, že mně víc chutná varianta s menší dávnou alkoholu. Proto bych asi doporučila, abyste začali s méně whisky a postupně množství zvyšovali. Uchovávejte ho v lednici po dobu až dvou měsíců, tedy jestli vám takto dlouho vydrží. Svátek svatého Patrika klidně můžete slavit každý den.
Ingredients
- 1 1/3 až 1 2/3 (320 ml až 400 ml) irské whiskey (Jameson, Tulamore Dew)
- 1 hrnek (240 ml) smetany ke šlehání, alespoň 31 %
- 1 konzerva (400 g) slazeného kondenzovaného mléka
- 2 PL čokoládového sirupu
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL instantní kávy
Instructions
- Všechny suroviny smícháme a nalijeme do lahve o objemu 1 litr.
- Uchováváme v lednici až 2 měsíce.
- Podáváme s ledem a před použitím řádně promícháme.
jitka says
Chtěla bych vyzkoušet tento recept,poradíte mi kde kupujete čokol.sirup? díky
Jarka says
Jitko, obvykle používám svůj domácí a teď jsem zjistila, že ho na blogu ještě nemám. Každopádně Granko dělá čokoládový sirup, je v zakové plastové tubě/ lahvi a ten můžete použít.
jitka says
díky za radu,už ho mám hotový v lahvi,je skvělý.
ipkkk says
Dobrý den, irská whiskey je poměrně drahá, myslíte , že by se dal místo ní použít rum? A místo vanilkového extraktu přímo dužnina z čerstvé vanilky (ikdyž by tam ty zrníčka byly asi vidět) ?
Jarka says
Určitě můžete, ale pak už to nebude baileys 😉 Pozor jen na koncentraci dužiny, je určitě silnější než extrakt, tak jen s ní opatrně.
Zuzana says
Dobrý den! Myslíte, že by místo sirupu šlo použít rozpuštěnou čokoládu? Sirup se u nás nezužitkuje, tak je mi líto ho kupovat kvůli dvěma lžícím. Moc děkuji. Zuzana
Jarka says
Čokoláda vám ale v lednici ztuhne. Udělejte si tedy svůj sirup. Svařte 180 ml vody, 150 g krupicového cukru, 60 g kakaa a špetku soli, přiveďte k varu, vařte několik minut, sundejte z plotny a vmíchejte 1 ČL vanilkového extraktu. Nechcte vychladnout. Zároveň, abyste ho neudělala moc, snižte si poměr surovin o polovinu, nebo i o 3/4.
eva says
Jak dlouho sirup vydrží? Díky 🙂
jarka says
V lednici klidně i měsíc 🙂
Katarina says
Priznam sa, ze trochu babickovsky som pridala Pikao (2 plne lyzice) a chut je vynikajuca! Ani som nemohla uverit, ako jednoduché to je (a ziadne surove zltka.-)
Moc díky za inspiráciu:-)
Kata
Katarina says
Pardon! BABICOVSKY, nie babickovsky.-) Podla kucharskeho kutila Babici.
jarka says
Moc děkuji, Katarino! 🙂
Simona says
Dobrý deň, na ten čokoládový sirup sa varí 180 ml vody, mlieka? Ďakujem
jarka says
Je to voda simono.
Alice says
Jarko, prosím Vás, projela jsem X receptů a většinou je všude pudink..Vy dáváte bez.. Bude to i tak „hustější“?
Jarka says
Alice, bude, nemějte vůbec obavy.
Denisa says
Dobrý den,
možná hloupá otázka, ale nikde nevidím zmínku o vaření, mícháte tedy ingredience za studena?
Děkuji
Jarka says
Ano ano, bez vaření, jen smíchat.
katka says
Jarko prosim, ceho davate 180 ml do toho coko sirupu? Dekuji
Jarka says
Katko, děkuji za upozornění, je to voda.
Hanny says
Výborné! Uchovatelnost v ledničce nelze hodnotit, jen se po tom zaprášilo 🙂 Vyráběla jsem to mamince jako dárek, všichni, kdo měli možnost ochutnat, si pochutnali. Díky za recept a pěkný blog.
Jarka says
Haha, moc děkuji!Mějte se krásně!
Klára says
Dobrý den,
opravdu tam patří instantní káva? V textu jste ji nezmínila a pak v receptu je. Děkuji moc, chci likér vyzkoušet 😉 Hezký den. Klára
Adriana says
Instantni kava snad ne, to by bylo Carolans a ne Baileys 🙂
Verča says
Joo to by mě taky zajímalo. Děkuji za odpověď.
Michaela says
Ano, taky přemýšlím v jakém stavu se tam dává káva zda přímo sypká směs nebo uvařená? Děkuji
jarka says
Normálně sypké kafe.
Jitka Krajčová says
Prosím karamelové salko nebo obyčejné? Jitka
jarka says
Klasické, obyčejné.
Iveta says
Výborný recept, konečně dobrý recept bez žloutků a pudinku. Všem moc chutnal.
Máte i variantu bez alkoholu pro děti?
Děkuji Iveta
jarka says
Moc děkuji, Iveto a mějte se krásně!
Karolína says
Dobrý den, prosím Vás plechovka s mlékem se má svařit na karamel, nebo jej stačí nalít „za surova“? Děkuji 🙂
Ew says
Výborné! Mám ráda když recepty fungují! A tenhle funguje stoprocentně! Děkuji moc!
jarka says
Moc děkuji!
Eliška says
Dobrý večer, prosím pěkně kondenzované mléko má být uvařené? Děkuji za odpověď 🙂
jarka says
Nemá Eliško, normálně rovnou z konzervy 🙂