Dneska si popovídáme o Lotus pomazánce. Jedná se o sladkou, krémovou (jemnou, smooth) nebo křupavou (crunchy) pomazánku vyrobenou z sušenek Lotus. Ty miluju (nejen) od doby, co je náš pediatr dává našim princeznám jako úplatu při návštěvách v jeho ordinaci. Abych je nemusela po nich jen dojídat, ale mohla si je sobecky vychutnat u odpoledního latté, mám doma pořád nějakou zásobu.
A kromě sušenek mám doma taky pěknou zásobu Lotus pomazánky, tedy pomazánky z karamelových sušenek Lotus. Dokážete si to představit? Je jako z jiného světa. Krémová nebo křupavá varianta, já si ji namažu skoro na všechno. Poslední dobou jsem ji oblíbila na toastu ke snídani, protože, kdo by nechtěl snídat sušenky Lotus?
A pokud rádi provokujete, zabořte lžíci přímo do sklenice. Nebojte, nikomu to neřeknu!
Je čas si přiznat, že poslední dobou po pomazánce Lotus sahám častěji než po arašídovém másle. A pokud mě sledujete nějakou dobu, tak víte, že arašídové máslo zbožňuju a přiznat si tuto pravdu, je skoro jako se vyskléknout donaha. Dobře, to přeháním.
Každopádně, pomazánka Lotus je vynikající a dá se použít do spousty receptů. Je vyrobena z přírodních surovin, neobsahuje žádná umělá barviva ani konzervační látky, dokonce ani cholesterol či stopy ořechů. Ideální pro každého, ale i alergiky. Dobře, povídání o množství cukru si nechám na příště.
Když jsem přemýšlela, co z ní připravit, projela jsem v rychlosti svoje oblíbené recepty a bylo rozhodnuto. Receptů na oblíbený banánový chlebíček není nikdy dost a proč si ho něčím nevylepšit. Nejen pomazánkou, ale i sušenkami. Takové Lotusové combo. Snad mně to nebudete mít za zlé.
karamelovo-banánový chlebíček { Lotus }
Ingredients
- 3 banány, rozmačkané
- 1/3 hrnku (95 g) bílého jogurtu
- 1/2 hrnku (125 g) Lotus pomazánky
- 3 PL (45 g) másla, rozpuštěného
- 2 vejce
- 1/2 hrnku (100 g) cukru
- 1 3/4 hrnku (220 g) hladké mouky
- 3/4 ČL jedlé sody
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL mleté skořice
- 18 sušenek Lotus (110 g)
Instructions
- Troubu předehřejeme na 175°C a bochníkovou pečící formu (vel. 26x11 cm) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Ve středně velké míse promícháme mouku, jedlou sodu, sůl a skořici. Odložíme stranou.
- V jiné míse smícháme a metlou dohladka ušleháme rozmačkané banány, jogurt, Lotus pomazánku, rozpuštěné máslo, vejce a cukru.
- Sušenky Lotus rozmačkáme na menší kousky, z jedné sušenky cca 6 ks a odložíme stranou.
- Suché suroviny přidáme opatrně do mokrých a promícháme, až se spojí. Přidáme asi 2/3 rozmačkaných sušenek a opět lehce promícháme.
- Těsto vylijeme do připravené formy a posypeme zbylými rozmačkanými sušenkami.
- Pečeme 55 - 60 minut dozlatova nebo nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed bochníku není po vytažení suchá.
- Před vyndáním z formy necháme 30 minut lehce vychladnout při pokojové teplotě.
Marťa says
Super recept! Lotusky miluju, takže program na víkend je jasný 🙂 Chci se ještě zeptat, jestli nemáš zkušenost se silikonovou formou na chleba? Dostala jsem k vánocům tuto http://www.utc.cz/cs/forma-bochnikova-silikon-kremova/341929p/ ale zatím jsem měla docela strach ji vyzkoušet. Doteď jsem používala klasickou plechovou, silikon doma nemám vůbec, takže nevím, jak se v tom peče 🙂
Jarka says
Milá Marťo, moc děkuji! Se silikonovou formou nemám bohužel vůbec žádné zkušenosti 🙁 ale když se to prodává, bude to určitě v pořádku. Všechno je jednou napoprvé, takže vyzkoušet a uvidíš 🙂
jitka says
Chlebík byl dobrý,dobrá kombinace chutí.
Jitka
Jarka says
Děkuji!