Asi se shodneme, že receptů na lívance mám na blogu poměrně dost. Ty klasické z podmáslí patří mezi vaše oblíbené a ani se nedivím, sama je dělám alespoň jednou do měsíce. Uplynulé Vánoce jsem ale pod stromečkem našla palačinkovou pánev (kterou jsem si přála) a moje další mise byla nasnadě. Pokořit ty správné palačinky, tzv. crêpes.
Název crêpe (množné číslo crêpes) pochází z franzouštiny a je odvozený od latinského crispa, což znamená stočený. Crêpes pochází z oblasti Bretaně na severozápadě Francie, avšak v současnosti jsou rozšířené po celé Francii a považovány za francouzské národní jídlo. Crêpes se podávají s různými druhy náplně, a to jak „na sladko“ (nutella, javorový sirup, našlehaný krém, ovoce, zavařeniny atp.), tak „na slano“ (sýr, šunka, špenát, vejce, houby, ratatouille atp.). Připravují se nalitím tekutého těsta na rozpálenou pánev nebo plochou kruhovou plotnu, která může být lehce potřena máslem nebo olejem. Těsto je po pánvi rozloženo rovnoměrně ve velmi tenké vrstvě buď nakláněním pánve nebo rozetřením těsta speciálním kuchařským náčiním. (zdroj wiki)
Nevím proč, ale dřív jsem se palačinek bála. Spíš jsem je vždy roztrhala a nikdy se mně nepovedly krásně tenké. Pak jsem pochopila, že je to pánví. Žádný olej, žádné máslo, žádný tuk, ale jednoduše kvalitní teflonová nepřilnavá pánev je základem úspěchu. A já tu svoji novou od Vánoc provětrala už několikrát. Otestovala jsem ji na klasických palačinkách a hlavně zjistila, že to není žádná věda. Když jsem tedy přemýšlela, na jakém receptu pro vás otestuji Alpro výrobky, volba byla jasná. (Rozsáhlou recenzi na testovací balíček Alpro produktů si můžete přečíst zde.)
Vybavena nabytým sebevědomím jsem se vrhla do mandlovo ovesných. Místo mléka jsem použila mandlový nápoj a místo mouky rozemleté ovesné vločky a mandle. Mouku tento recept obsahuje v minimálním množství a slouží víceméně jen k zahuštění. Palačinky musí být tenké, abyste je mohli podle libosti naservírovat, různě stočit, namazat Nutellou, marmeládou nebo dochutit jen nějakou ovocnou omáčkou. Tyto jsou trochu zdravější a přitom vypadají (a chutnají) jako dezert. A to je pro mě ideální víkendová snídaně.
mandlovo ovesné palačinky
Notes
Smažte na nižším stupni, na vysokém se můžou rychle spálit.
Pokud se hned udělají na těstě bubliny, je těsto moc řídké a přidejte víc mouky.
Ke smažení nepoužívejte olej nebo máslo, stačí použít kvalitní nepřilnavou pánev, ideálně palačinkovou třeba . Buďte trpěliví při otáčení a nic neuspěchejte, abyste je neroztrhali.
Ingredients
na palačinky:
- ½ hrnku (45 gramů) mletých mandlí
- ½ hrnku (55 g) ovesných vloček
- 3 PL (25 g) hladké mouky
- 1 hrnek (240 ml) Alpro mandlového nápoje
- 1 vejce
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 1 PL (15 g) hnědého třtinového cukru
- špetka soli
na ozdobení:
- 2 PL Nutelly
- nakrájený banán
- jahodová omáčka
Instructions
- Mandle a vločky vložíme do mixeru a rozmixujeme dohladka.
- Dáme do větší mísy, přidáme mouku, promícháme.
- Postupně přidáme mléko, vidličkou rozšlehané vejce, vanilku, hnědý cukr a sůl. Metlou vymícháme dohladka.
- Palačinkovou (nebo teflonovou) pánev rozehřejeme a nalijeme na ni těsto. Dostatek těsta, aby pánev při pohybu pokrylo, ale ne moc, aby nebyly palačinky tlusté.
- Smažíme z jedné strany, až budou lehce zlatavé a dají se obracečkou otočit. Otočíme a smažíme z druhé strany.
- Opakujeme se zbývajícím těstem.
- Ozdobíme nutellou, banánem, jahodovou omáčkou, jogurtem, kysanou smetanou.
Napsat komentář