Dnešní recept vznikl díky úžasné výzvě od společnosti Alpro na portálu Blogerky. Úkolem bylo otestovat zaslané výrobky a třeba s nimi i něco uvařit nebo upéct. A jak víte, pečení, vaření a k tomu focení je moje velká vášeň, a tak jsem nemohla odolat.
Výrobky od Alpro znám, období, kdy jsem musela všechny mléčné výrobky vyškrtnout ze svého jídelníčku mám ještě v živé paměti. Starší dcera nereagovala při kojení dobře na bílkovinu kravského mléka v mateřském mléce a jakmile jsem si dala jen obyčejný jogurt, nastalo peklo. Nezbývalo nic jiného, než (na dobu určitou) mléčné výrobky vyškrtnout ze svého jídelníčku, a hledat alternativy. A těmi byly rostlinné nápoje, tehdy převážně sójová a mandlová mléka. Něco, co se na začátku zdálo, že pro mě – milovníka mléka a všech mléčných výrobků – bude úkol skoro nadlidský, se nakonec změnil v lásku na celý život. Ani po ukončení nucené odstávky mléčných výrobků jsem rostlinné nápoje nevyškrtla ze svého jídelníčku, protože by to byla škoda. Nejsou určeny jen vyznavačům zdravé výživy, ale zkrátka všem, kteří si svůj jídelníček rádi zpestří.
Ale zpátky k naší výzvě. Alpro je společnost, která vyrábí 100% rostlinné, a tedy přirozeně bezlaktózové produkty. Řada rostlinných výrobků je skutečně rozmanitá. Můžete si vybrat nápoj, variantu ke smetaně nebo dezert na způsob jogurtu, které se vyrábí buď z klasické (a asi nejvíce známé) sójy, dále mandlí, lískových ořechů, kokosu, rýže a nově, ovsa. Všechny výrobky jsou lehce stravitelné a neobsahují živočišné tuky.
V těstovacím balíčku jsem objevila mandlové, kokosové a ovesné mléko, smetanu na vaření a čokoládové mléko.
MANDLOVÝ NÁPOJ (MLÉKO)
- Chuť: příjemně lehce mandlová, chutná jako pražené mandle
- Konzistence: jemná, barva lehce nažloutlá
- Složení: Pitná voda, cukr, mandle (2%), fosforečnan vápenatý, jedlá mořská sůl, stabilizátory (karubin, guma gellan), emulgátor (slunečnicový lecitin), vitaminy (riboflavin (B2), B12, E, D2).
- Ideální použití: pečení i vaření, sladké dezerty, sladké chleby, palačinky, lívance, muffiny. Výborně ale chutná i v kávě nebo čaji, které lehce ochutí.
- Verdikt: 10/10. Alpro mandlový nápoj je moje stálice. Používám ho především při pečení nejrůznějších muffinů nebo sladkých chlebíčků. Oblíbila jsem si ho už před pár lety a nemám k němu žádné výhrady. Je neskutečně univerzální, využijete ho jak ve studené, tak teplé kuchyni. Můžete si ho vyzkoušet například v citronovo-mandlovém chlebíčku nebo mandlovo ovesných palačinkách.
Mandlový nápoj je zdrojem vitaminu E, který je antioxidantem. Chrání buňky před oxidačním stresem. Pokud si hlídáte váhu, určitě oceníte jen 24 kcal na 100 ml, tedy 102 KJ.
KOKOSOVÝ NÁPOJ (MLÉKO)
- Chuť: osvěžující, nasládlá a příjemně kokosová chuť, ale přitom bez přidaných cukrů
- Konzistence: velmi jemná, barva bílá
- Složení: Pitná voda, kokosové mléko (5,3%) (kokosový krém, pitná voda), rýže (3,3%), fosforečnan vápenatý, stabilizátory (karagenan, guma guar, xanthan), mořská sůl, vitaminy (B12, D2), aromata.
- Ideální použití: vychlazené přímo z krabice a vzhledem k nasládlé chuti vhodné do nápojů, čaje, kafe a přímo si o něj říká smoothie.
- Verdikt: 10/10. Na tento nápoj jsem se moc těšila. Všude jsem narážela na skvělé ohlasy a můžu je jen potvrdit. U mě bodoval. Můžete si ho vyzkoušet v tomto receptu na chai s kokosovým mlékem nebo si ho namíchtejte ve smoothie.
Alpro kokosový nápoj je také zdrojem vitaminu B12, který přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Energetická hodnota 100 ml kokosového nápoje je pouhých 85 kJ, tedy 20 kcal.
OVESNÝ NÁPOJ (MLÉKO)
- Chuť: mírně sladká s příjemnou ovesnou chutí
- Konzistence: Jemná, barva lehce nažloutlá
- Složení: Pitná voda, oves setý (10%), vláknina (inulin), slunečnicový olej, fosforečnan vápenatý, maltodextrin, mořská sůl, stabilizátor (guma gellan), vitaminy (riboflavin (B2), B12, D2).
- Ideální použití: vaření, pečení, snídaňové ovesné kaše, vychlazený se snídaňovými cereáliemi
- Verdikt: 8/10.
K tomuto nápoji jsem přistupovala trochu s obavami, které se ale nepotvrdily. Jen při konzumaci ze sklenice bych dala přednost kokosovému nebo mandlovému nápoji. Dělala jsem z něho ovesnou kaši a muffiny (o recepty se s vámi v nejbližší době podělím) a byl naprosto bezkonkurenční. V ovesné kaši i ovesných muffinech nádherně vynikla jeho chuť. Výhodou také je, že je bohatý na vlákninu, která napomáhá našemu trávení. Ve 100 ml ovesného nápoje je 182 kJ, tedy 43 kcal.
A tady jsem je dala vedle sebe, abyste mohli porovnat barevné odstíny.
SÓJOVÁ ALTERNATIVA KE SMETANĚ NA VAŘENÍ
- Chuť: bohatá chuť připomínající klasickou smetanu
- Konzistence: lehká, jemná, krémová konzistence, barva spíš bělejší
- Složení: Pitná voda, rostlinný olej (slunečnicový), loupané sójové boby (4%), fruktózo-glukózový sirup, emulgátor (estery sacharózy s mastnými kyselinami), stabilizátory (xanthan, guma guar, karagenan), mořská sůl, aroma.
- Ideální použití: vaření a pečení, do polévek nebo omáček, zapečených pokrmů
- Verdikt: 10/10.
Rozdíl mezi klasickou smetanou byl naprosto minimální, v gratinovaných bramborech, které jsem s ní připravila zcela nerozeznatelný. Na recept se můžete těšit už brzy.
ČOKOLÁDOVÝ SÓJOVÝ NÁPOJ
- Chuť: intenzivní čokoládová chuť, ale přitom jemný nápoj
- Konzistence: Jemná, čokoládová barva spíš bělejší
- Složení: Pitná voda, cukr, loupané sójové boby (5,8%), kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (1,5%), uhličitan vápenatý, stabilizátory (karagenan, guma guar, xanthan), aroma, mořská sůl, regulátor kyselosti (hydrogenfosforečnan draselný), vitaminy (riboflavin (B2), B12, D2), Přírodní aroma
- Ideální použití: vychlazený nebo teplý, do čokoládových shaků nebo smoothie
- Verdikt: 10/10
Čokoládové mléko je sladké, ale takové podle mě má být. Jinak bych si ho nedávala. Malé balení (250 ml) má energentickou hodnotu 637 KJ, tedy 152 kcal a obsahuje necelých 20 g cukru. Uznávám, že je to poměrně dost (cukru), ale od toho čokoládová mléka jsou.
Co říct závěrem? Alpro produkty, a hlavně vaření a pečení s nimi, jsem si moc užila. Jsou skvělou alternativou nejen pro ty, kteří mají laktózovou intoleranci, ale také pro ty, kteří chtějí svůj jídelníček rozšířit o něco nového a vnést do své kuchyně nový vítr. Jsou dobře k dostání k běžných obchodech, ale také třeba v drogerii DM.
A teď k našemu receptu, který nemůže být jednodušší. (Masala) Chai asi netřeba představovat.
Jedná se o čajový nápoj (nebo také kořeněný čaj), který se připravuje z černého čaje a směsi koření, konkrétně zázvoru, kardamomu, skořice, anýzu nebo fenyklu, pepře, muškátového oříšku a hřebíčku. Přesný poměr koření není nikde určen a každý ho může přizpůsobit svým chuťovým buňkám. Pochází z Indie, ale získal si velkou oblibu po celém světě a v dnešní době na něj narazíte skoro v každé kavárně, a samozřejmě čajovně. A pokud jste si tento kořeněný čaj také oblíbili, můžete si ho teď připravit doma.
Na přípravu zhruba dvou porcí potřebujete 1 sáček kvalitního černého čaje, špetku mletého kardamomu, mleté skořice, mletého zázvoru, malinkou špetku mletého hřebíčku a mletého černého pepře. Toto je množství, ke kterému jsem došla postupným experimentováním, samozřejmě si ho můžete přizpůsobit vašim chuťovým buňkám, něco ubrat, něco přidat. To samé platí o sladkosti. Můžete použít cukr, hnědý cukr, ale podle mě si ho nejvíce vychutnáte s javorovým sirupem nebo medem.
A teď poslední důležitá surovina. Mléko. Anebo vystupte z komfortní zóny a zkuste něco mnohem lepšího. Kokosové nebo mandlové mléko (nápoj) od Alpro. V kombinaci s chai to je naprostá bomba.
iced chai tea latte s kokosovým mlékem (aneb jíme zdravě s Alpro)
Notes
V tomto receptu jsem čaj nechala vychladnout a nalila ho do formičky na led. Nechala jsem zmrazit a pak je smíchala s mlékem.
Ingredients
- 1 hrnek (240 ml) Alpro kokosového nebo mandlového nápoje
- 1 PL javorového sirupu nebo medu nebo hnědého třtinového cukru
- ⅛ ČL mletého kardamomu
- špetka mleté skořice
- špetka mletého zázvoru
- malá špetka mletého hřebíčku
- malá špetka mletého černého pepře
- 1 sáček kvalitního černého čaje
- 1 hrnek (240 ml) vody
Instructions
- Vodu přivedeme k varu a vložíme do ní sáček s čajem. Přikryjeme a necháme louhovat 5 minut.
- Odstraníme sáček, přidáme sladidlo a koření, promícháme. Necháme vychladnout.
- Smícháme s mlékem a podáváme s ledem (nejlepší v poměru 2/3 hrnku (160 ml) a 1/3 (80 ml) mléka.
- Dosladíme podle chuti.
Upozornění 1: Alpro sponzorovalo tento recept, ale všechny názory jsou mé vlastní.
Upozornění 2: Laktózová intolerance a alergie na bílkovinu kravského mléka není totéž. U dcery zcela vymizela, jakmile jsem ji přestala kojit a dnes mléčné výrobky (kravské mléko) konzumuje bez problémů.
Napsat komentář