I když tady na blogu mám spoustu úžasných receptů na brownies, přijde mně skoro nemožné nevyzkoušet další. Recepty na brownies bych vás mohla zásobovat skoro každý týden. Nedokážu nějaký nový jen tak přejít, zvlášť když vypadá jen trochu zajímavě. Trochu ale není to správné slovo. Vždyť se na ty ně podívejte! Nechtěli byste, aby právě teď vyskočily z obrazovky a přistály vám na stole?
Brownies jsou podle mě ideálním univerzálním dezertem. Velmi jednoduše řečeno: stačí sem tam něco přidat, sem tam ubrat a máte úplně nový typ brownies. A tyto jsou snem každého milovníka čokolády. Hutná spodní (brownies) vrstva a nahoře neuvěřitelně sametová čokoládová pěna. V obou směsích je použita instantní káva, protože (káva) zintenzivní chuť čokolády. A není pochyb, že o to v našem receptu jde. Tyto brownies je potřeba před konzumací nechat řádně vychladit, i když to může být úkol nadmíru těžký. Zvlášť když olíznete stěrku, kterou budete roztírat pěnu na brownies. Tak si radši připravte lžíci, pořádně si naberte, ať si nemusíte nic namlouvat. To vám bude muset do vychlazení stačit. Možná.
brownies s čokoládovou pěnou
Ingredients
na brownies:
- 1/2 hrnku (113 g) másla
- 3/4 (93 g) hrnku holandského kakaa
- 1/2 hrnku (100 g) hnědého třtinového cukru
- 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 ČL intstatní kávy
- 1/2 ČL soli
- 1/2 hrnku (62 g) hladké mouky
na čokoládovou pěnu:
- 1/2 ČL ČL želatiny (ne želé!)
- 60 g hořké čokolády, nasekané na kousky
- 65 g mléčné čokolády, nasekané na kousky
- 1 hrnek (240 ml) smetany ke šlehání, alespoň 31%
- 1 ČL instantní kávy
- 1 PL krupicového cukru
Instructions
brownies:
- Troubu předehřejeme na 175°C a hluboký plech na pečení velikosti 20x20 cm vyložíme pečícím papírem tak, aby na protilehlých stranách přesahoval.
- Máslo dáme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a rozpustíme. Přidáme kakao, oba cukry a
- promícháme dohladka.
- Přidáme vejce, jedno po druhém, promícháme metlou, vanilku, sůl a instantní kávu, a opět promícháme dohladka.
- Nakonec vmícháme mouku a promícháme, až se všechny suroviny spojí.
- Těsto nalijeme do připraveného hlubokého plechu a pečeme cca 25-30 minut.
- Necháme zcela vychladnout.
na čokoládovou pěnu:
- Do malé misky dáme 1 PL vody, posypeme želatinou a počkáme, dokud želatina nezměkne, cca 5 minut. Poté vložíme do mikrovlnné trouby a přivedeme k varu (cca 30 - 60 sekund - podle typu mikrovlnné trouby). Směs bude bublat a želatina se rozpustí. Zamícháme vidličkou/ lžičkou a odložíme na chvíli stranou.
- Čokoládu vložíme středně velké misky.
- Do malé misky dáme 1/3 hrnku (80 ml) smetany a přivedeme ji v mikrovlnné troubě k bodu varu. Poté do ní nalijeme směs želatiny a přidáme instantní kávu, promícháme a nalijeme přes nasekanou čokoládu. Necháme 30 až 60 minut odstát, potom promícháme dohladka. Necháme vychladnout, ale směs musí být stále tekutá.
- Zbývající 2/3 hrnku (160 m) smetany společně s cukrem dáme do mísy kuchyňského robotu a ušleháme do tuha.
- Postupně přilijeme směs želatiny a čokolády a vyšleháme dohladka. Před vrstvením na brownies dáme na cca 15 - 30 minut vychladit do lednice.
- Potom rovnoměrně rozprostřeme na vychladlé brownies.
- Ozdobíme čokoládovou polevou nebo rozpuštěnou čokoládou, viz poleva.
- Necháme vychladit v lednici, alespoň 6 - 8 hodin, ideálně přes noc.
- Vyndáme z formy a krájíme ostrým nožem, který mezi řezy namočíme do horké vody a očistíme/ osušíme.
Jana says
Hmm to vypadá lákavě, líbí se mi jak vylepšení díky pěně tak i použití kávy 🙂
Olga says
Lakavy recept, rada bych vyzkousela, ale nemam.odvahu. Opravdu v bode 3 nechame 30-60 minut odstat? To uz asi pak nebude tekute.. dekuju za radu.