Když řeknu, že jím saláty 7 dní v týdnu, tak nebudu lhát. Pokud by můj každý salát vážil nějakých 250 g, je to neuvěřitelných 91 kilo zeleniny za rok. Skoro 100 kilo salátu, rajčat, paprik, okurek! I když mám zeleninu ráda jen tak, dotváří salát samozřejě zálivka, tedy dresink.
Uvědomila jsem si, že mám vždycky období nějakého salátového dresinku. Nejdřív to byl domácí farmářský, loni jsem ulítávala na domácím italském a teď? Teď si salát bez dresinku s mákem nedokážu vůbec představit. Možná jste si pomysleli, co je to za divnou kombinaci, ale pokud si ho neuděláte, tak se vám to bude těžko vyvracet. Za prvé, mák není vůbec cítit. Řekla bych, že je tam spíš na parádu, aby to pěkně vypadalo, protože jinak by to bylo žluté nic.
A za druhé, tento dresink bych měla asi správně nazvat vinaigrette, tedy jakousi (francouzskou) omáčkou, směsí oleje a octa, doplněné kořením. Koření v tomto dresinku supluje obyčejná plnotučná hořčice a její kyselost je vyrovnaná cukrem. Jinak vinaigrette je zdrobnělina francouzského slova „vinaigre,” tedy ocet a v 19. století to obecně znamenalo “francouzský dresink.”
Je jedno jestli tuto zálivku nazvete dresink nebo vinaigrette, důležité je, abyste si ji udělali alespoň z dvojí dávky. Garantuji vám, že regály v obchodech se salátovými dresinky budete do budoucna velkým obloukem obcházet.
salátový dresink s mákem
Ingredients
- 1/4 hrnku (50 g) krupicového cukru
- 1/3 hrnku (80 ml) octa z bílého vína
- 1/3 hrnku (80 ml) extra panenského olivového oleje, příp. rostlinného
- 2 PL plnotučné hořčice
- 3/4 ČL soli
- 1 ČL máku modrého (nemletého)
Instructions
- Všechny suroviny smícháme v míse a řádně promícháme, až se cukru rozpustí.
- Uchováváme v chladu.
Napsat komentář