Domácí pečené hranolky se můžou zdát jako jednoduchá záležitost. Taky jsem si to vždycky myslela. Oškrábat brambory, nakrájet, hodit do trouby. Ale pak jsem nechápala, proč je mám buď skoro spálené, moc křupavé nebo naopak měkké, až rozblemcané. A tak jsem začala experimentovat.
První věc, kterou jsem si uvědomila bylo, že hranolky musí jít do trouby osušené, až suché. Nestačí jen slít vodu a dát na plech. Musí se osušit, ideálně papírovou nebo látkovou utěrkou. Předtím jsem je ještě zkusila na nějakou dobu namočit do vody. Párkrát do horké, párkrát do studené, až jsem přišla na to, že nejlépe mně vycházejí ty namočené do studené vody, a to alespoň na půl hodiny až celou noc. A posledním dílkem do skládačky je, že musí být na plechu vyrovnány v jedné řadě, nikoliv na sobě. Budou se tak rovnoměrně opékat z obou stran. No, to s tím posledním dílkem beru zpět. Úplně ten poslední je totiž správné koření. Proč si je jen solit, když si je můžeme krásně okořenit nebo třeba posypat parmazánem?
A s čím je podávat? Přece s domácí tatarkou. Za ní, a vůbec tyto hranolky, jsem doma sklidila tolik bodů, že z nich budu ještě nějakou chvíli těžit.
domácí { pečené } hranolky
Notes
Kořenící směs vystačí až na dva plechy, záleží na množství, které použijete.
Ingredients
směs koření:
- 2 PL soli
- 1 ČL chilli
- 1 ČL sušené bazalky
- 1/8 ČL kumínu, římského kmínu (comino)
- 1/8 ČL čerstvě mletého černého pepře
na hranolky:
- cca 1 kg brambor s červenou slupkou, oškrábaných a nakrájených (po oškrábání cca 700 g)
- 1 - 2 PL olivového oleje
- 2 PL strouhaného parmazánu (volitelné)
domácí tatarka:
- 20 g cibule, nakrájené nadrobno
- 20 g nakládané okurky, cca 1 malá okurka, nastrouhaná nebo nakrájená nadrobno
- 1 ČL dijonské hořčice
- 1 PL čerstvé petrželky, nasekané
- 125 g majonézy
- 1 PL kapar (volitelné, nedávala jsem)
- sůl a pepř podle chuti
Instructions
směs koření:
- Všechny suroviny smícháme v misce a odložíme:
hranolky:
- Oškrábané a nakrájené brambory propláchneme a dáme je do hrnce se studenou vodou tak, aby byly celé ponořené a přikryjeme pokličkou. Necháme je ponořené minimálně 30 minut, pokud bychom je nechali déle (max. přes noc), dáme je do lednice.
- Jakmile jsme připraveni je péct, rozehřejeme troubu na 205°C a pečící plech vyložíme pečícím papírem.
- Slijeme vodu a hranolky osušíme. Toto je velmi důležitý krok. Osušíme je buď v čisté utěrce nebo papírové utěrce.
- Do sucha utřeme hrnec, ve kterém byly namočené a vrátíme je zpět do hrnce.
- Přidáme 1 až 2 lžíce oleje a cca 1 - 2 lžičky kořenící směsi. Pořádně promícháme.
- Rovnoměrně je rozložíme na pekáč, jen v jedné řadě, aby se nepřekrývaly.
- Po 15 minutách je obracečkou otočíme a pečeme dalších 15 minut, celkem cca 30 minut.
- Potom plech vyndáme z trouby, zvýšíme teplotu trouby na 220°C a jakmile je předehřátá na vyšší teplotu, plech s hranolky do ní vrátíme a pečeme dalších několik minut (cca 5 - 10), dozlatova.
- Horké hranolky můžeme posypat parmazánem i další, cca 1 lžičkou kořenící směsi.
domácí tatarka:
- Všechny suroviny dobře promícháme.
Evelyn says
Naprosto dokonalé <3 Děkuji za recept!
Ada says
Dobrý den,
jak dlouho vydrží křupavé? Myslím tím, pokud je připravím dvě hodiny předem na večírek, nebo jsou výhradně určeny k okamžité spotřebě?
Díky za odpověď:)
Jarka says
Ado, k okamžité spotřebě.
Josef says
Zdravím Vás Jarko.
Jakou odrůdu brambor jste použila?
Vím,že super hranolky dělají belgičané z odrůdy brambor Bintje.
Zdraví Vás Josef.
Jarka says
Milý Josefe, to už fakt netuším, ale obvykle se řídím instrukcemi na sáčku 🙂 Mějte se krásně!