Polovina února je za námi a to znamená, že jaro je na dohled. Ale pojďme to dneska zkrátit.
Zimu mám ráda. Tím myslím zimu na horách, s opravdovým sněhem a lyžováním. Poslední dobou jsme se tam teď snažili trávit hodně času, a tak nebylo moc příležitostí k pořádnému vaření, pečení a focení. Ale protože vás mám ráda a myslím na vás kudy chodím, nenechala bych vás bez nového receptu. A právě pro tyto případy je tu tento. Možná trochu netradiční, řeknete si, ale u nás oblíbený.
Tento recept je pokračováním naší série s tuňákem Calvo. Pamatujete na pizzu s tuňákem nebo zapečené těstoviny s tuňákem? V každém jsem používala vždy jinou konzervu tuňáka a dnes sáhneme po 3 konzervách tuňáka v oleji.
Nevím jak vy, ale já mám tuňáka ráda. Na pizze , v těstovinách, na salátu, jako pomazánku. Nebo třeba jako karbanátky. Někdy se jim také říká tuňákové burgery. Prostě jednoduché placičky konzervovaného tuňáka, vejce, plátku toastového chleba a bylinek. Lehce se osmaží a nejlépe chutnají s hranolky. Nebo v housce, právě jako burger. Hlavně nezapomeťe na tatarku, ideálně domácí. Ale o ní až v příštím receptu.
tuňákové karbanátky
Notes
Do směsi můžete přidat i pár kapek oblíbené pálivé omáčky, např. Tabasco, nebo i cca 1 lžíci nastrouhané citronové kůry.
Ingredients
- 3 konzervy tuňáka Calvo (á 160 g) v oleji
- 2 ČL plnotučné nebo dijonské hořčice
- 1 plátek toastového chleba, nakrájeného na malé kousky
- 1 PL čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 PL nasekané čerstvé petrželky
- 2 PL nasekané čerstvé pažitky nebo zelené cibulky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř na dochucení
- 1 vejce
- 2 PL (30 ml) olivového oleje
- 1 PL (15 g) másla
Instructions
- Slijeme přebytečný olej z tuňáka a ve středně velké míse ho vidličkou rozmělníme, přidáme hořčici, plátek toastového chleba, citronovou šťávu, petržel a pažitka. Ochutnáme a dochutíme solí a pepřem (před přidáním syrového vajíčka).
- Přimícháme vajíčko a dobře promícháme.
- Směs rozdělíme do 4 až 6 stejně velkých kuliček, každá cca 60 - 80 g, a upláváme z nich karbanátky. Dáme je na pečící papír a alespoň na 1 hodinu do lednice. (Karbanátky se pak nerozpadnou).
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a trochu másla a každý karbanátek smažíme z každé strany dozlatova, cca 5 minut z každé strany.
- Podáváme s hranolky, bramborovou kaší, kousky citronu, apod. nebo třeba taky v housce jako tuňákový burger.
Napsat komentář