Ah, ten Valentýn. Svátek, který buď nenávidíte, nebo máte rádi. Nebo je vám tak nějak jedno. Ale co by vám určitě nemělo být jedno, je tento dezert. Red velvet. Pamatuje si na loňský dort červený samet? K Valentýnu red velvet, tedy červený samet tak nějak patří a ani letos neuděláme výjimku. A pokud Valentýn není váš šálek kávy, nemusíte utíkat. Nepřidávejte do směsi červené barvivo a budete mít nepečený čokoládový cheesecake, kterému přece neodolá nikdo.
Tento dezert se připravuje ve dvou krocích. Důležitou surovinou v tom prvním je bezpochyby klasická želatina. Není jí moc, ale svoji úlohu si splní. Potřebujeme totiž ztužit ušlehanou šlehačku, která by nám jinak do hodiny zřídla. Ve druhém kroku už jen ušleháme smetanový sýr, přidáme čokoládu, obarvíme a přidáme ušlehanou šlehačku se želatinou. Množství barviva záleží na požadovaném odstínu. Při použití gelové barvy, (např. Wilton, kterou doporučuji) může stačit přibližně 1 lžička a výhodou je, že nijak neovlivní výslednou chuť. Není totiž vůbec cítit. Pokud nebudete hned servírovat, uchovávejte dezert v chladu. Dva, tři dny bez problému vydrží. Nemůžu garantovat, že ho ale dřív nesníte.
{ nepečený } red velvet cheesecake
Ingredients
na smetanovou náplň:
- 3/4 ČL želatiny
- 1 PL (15 ml) studené vody
- 3/4 hrnku (180 ml) smetany ke šlehání, 31%
- 1/8 (15 g) moučkového cukru
- 1/4 ČL vanilkového extraktu
na dokončení:
- 8 sušenek Oreo, rozdrcených
- 20 g másla, rozpuštěného
- 225 g smetanového sýru, např. Philadelphia, Lučina smetanová
- 30 g moučkového cukru
- 115 g mléčné čokolády, rozpuštěné, vychladlou
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 - 1 PL červené potravinářské barvy (gelové nebo tekuté, příp. víc podle intenzity)
Instructions
smetanová náplň:
- Mísu kuchyňského robotu dáme alespoň na 15 minut do mrazáku.
- Poté ušleháme smetanu dotuha, přidáme vanilku a moučkový cukr.
- Do malé misky dáme 1 PL vody, posypeme želatinou a počkáme, dokud želatina nezměkne, cca 5 minut. Poté vložíme do mikrovlnné trouby a přivedeme k varu (cca 30 - 60 sekund - podle typu mikrovlnné trouby). Směs bude bublat a želatina se rozpustí. Zamícháme vidličkou/ lžičkou a necháme cca 5 minut vychladnout. (Pozor, aby želatina neztuhla).
- Tekutou želatinu postupně přiléváme k ušlehané šlehačce a opět šleháme na vysoký stupeň, dotuha.
- Poté necháme cca 1 hodinu vychladit v lednici.
dokončení:
- V malé míse smícháme rozdrcené sušenky a rozpuštěné máslo. Rovnoměrně rozdělíme do 6 skleniček a upěchujeme na dno.
- V míse kuchyňského robotu ušleháme smetanový sýr, přidáme cukr, rozpuštěnou čokoládu, vanilkový extrakt, barvivo a ušleháme dohladka. Postupně vmícháme smetanovou náplň a našleháme.
- Rovnoměrně rozdělíme do skleniček na vrstvu sušenek, nakonec ozdobíme šlehačkou.
- Uchováváme v chladu.
Napsat komentář