Tato polévka ve mně vyvolává vzpomínky na dětství. Jezdívali jsme lyžovat k babičce do Harrachova, a když jsme se vrátili po celodenním lyžování vymrzlí, měla pro nás často připravenou hráškovou polévku. Tu mraženou, která se ohřívala jen vložením do vroucí vody, protože byla zabalená v takovém tužším plastu, nebo jak přesně to nazvat. Nebyla to asi žádná hitparáda, ale byla razdva připravená a chutnala. Protože je to skoro už čtvrt století, co jsem ji měla naposledy, tak jsem byla překvapená, že jsem na ni narazila v obchodě. Obal má sice jiný a předpokládám, že bude chutnat podobně, nebo stejně.
Nemusíte se bát, nanapadlo mě ji koupit. To bych se musela propadnout hanbou. Místo toho jsem s rozhodla si ji udělat. Určitě je ta moje chutnější, ale hlavně zdravější. Žádná jíška, žádná mouka na zahuštění, místo toho zase brambory. Nejlepší je ji rozmixovat v klasickém stolním mixeru, protože tak bude úplně hladká. Pokud máte ale rádi kousky, klidně použijte ponorný mixer. A podávejte s krutóny.
Notes
Nakonec můžete polévku zjemnit smetanou. Přidejte ji, až polévku sundáte z plotny a přidejte 60 - 120 ml.
Ingredients
- 30 g másla
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku, lisovaného
- 3 malé brambory, cca 150 g, oloupané a nakrájené na kostičky
- 250 g mraženého hrášku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 až 1 1/2 ČL soli (nebo více podle chuti)
- špetka čerstvě mletého černého pepře (nebo více podle chuti)
Instructions
- Na másle zpěníme cibuli až zesklovatí. Přidáme česnek a smažíme jen asi minutu.
- Přidáme brambory, za pravidelného míchání, dusíme asi 3 až 5 minut, pak přidáme hrášek, výbar, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a na mírném stupni vaříme, až budou brambory měkké, cca 15 až 20 minut.
- Rozmixujeme ve stolním mixeru úplně dohladka, příp. ponorným mixerem (ale ten mně zanechal kousky slupek hrachu).
- Dochutíme a podáváme s krutony.
Napsat komentář