Na začátku nového roku jsem měla problém dostat se na pečící vlnu. Vlastně mě to ani nepřekvapilo. Po pečení (ale i dostatečné konzumaci) cukroví, jsem měla sladkého plné zuby. Tak, tady to máte. Černé na bílém. Prostě jsem byla ráda, že jsem si od pečení měsíc odpočinula. Ale když už začínal třetí lednový týden a my opět na střídačku snídali toast s arašídovým máslem nebo cheerios, pohnulo se ve mně svědomí. Je nový rok a já nás tak odbývám. Měli bychom přece jíst zdravě, aspoň podle mých (nejen) novoročních předsevzetí. A tak jsem udělala muffiny. Veganské. A na rovinu vám řeknu, že, ačkoliv jsem možná měla předsudky, jsou naprostá bomba. Žádné chuťové kompromisy se nekonaly.
Protože veganství odmítá konzumaci živočišných produktů, nenajdete v receptu vejce nebo kravské mléko. Místo toho jsou v něm čtyři banány a mandlové mléko, které udělají muffiny super vláčné. A když říkám super, tak myslím neuvěřitelně vláčné. Tyto muffiny prostě nejsou o žádných kompromisech. Pokud máte (nebo jste měli) předsudky, jako třeba já, budete mile překvapeni. Já byla také a nestydím se to přiznat. Neříkám, že vás teď začnu zásobovat veganskými recepty, ale čas od času bude fajn zkusit něco nového. Nikdy ale na úkor kvalitní chuti.
{ veganské } banánové muffiny s borůvkami
Ingredients
- 2 hrnky (260 g) celozrnné mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL jedlé sody
- 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL mleté skořice
- 4 větší přezrálé banány
- 1/2 až 3/4 hrnku (100 g až 150 g) hnědého třtinového cukru
- 1/4 hrnku (60 ml) kokosového oleje, rozpuštěného a vychlazeného (nebo rostlinného oleje)
- 1/2 hrnku neslazeného madlového mléka, ideálně s vanilkovou příchutí (kravské mléko pro neveganskou verzi)
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnek (cca 200 g) mražených nebo čerstvých borůvek
Instructions
- Troubu předehřejeme na 175°C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky.
- Ve středně velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořiici a sůl. Odložíme stranou.
- V jiné míse rozmačkáme banány do pyré, přidáme cukr, vanilkový extrakt, kokosový olej, mandlové mléko. Dobře promícháme.
- Opatrně vmícháme suché přísady a jemně promícháme, až se suroviny spojí. Nakonec opatrně vmícháme borůvky.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků, můžeme posypat krystalovým cukrem.
- Pečeme 20-25 minut v případě čerstvého ovoce, 25-30 minut v případě mraženého, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed muffinu není po vytažení suchá.
- Před podáváním necháme lehce vychladnout. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě..
Skills of Art says
Vypadají moc lákavě :-3
Skills of Art