Tento recept jsem pro vás měla připravený asi tak 4 583 let. Ale byly vždycky důležitější věci, nebo se jednoduše nehodil. Uznejte, kdo jí mexické během Vánoc. I my, milovníci mexické kuchyně, jsme si ji během svátků nechali ujít. Ale teď nastal ten pravý čas. Někdo může namítat, že se teď taky nehodí, protože nepasuje do období novoročního detoxu, ale já už nemůžu dál čekat. A tak vám představuji — nejlepší kuřecí chimichangas (čimičangas).
Chimichanga je smažené burrito, které je oblíbené v Tex-Mex kuchyni a mexických státech Sinaloa a Sonora (zdroj wiki). Burito je naplněno různou směsí, od fazolí přes rýži, kuřecí maso a sýr, potom složeno. Nejdříve se přehnou protilehlé strany a pak se sroluje. Jedině tak zabráníme vypadnutí směsi. Smažíme ze všech stran, ale začínáme na straně, kde je jakýsi šev — tortilla není úplně uzavřená. Právě tím smažením se krásně uzavře a směs nevypadne.
Podle wiki byla chimichanga vynalezena ve 40. letech 20. století, když majitel mexické restaurace zkusil experimentovat. Naplnil tortillu směsí a hodil ji do (tehdejšího) friťáku. Chimichangas se staly populární o několik let později a dnes jsou stálicí na tex-mex menu. V některých receptech jsou chimichangas zapékány v troubě, ale pokud se rozhodnete udělat ty pravé chimichangas, měli byste si je udělat se vším všudy. Tedy smažené. Netvrdím, že jsou dietní. Ale tvrdím, že jsou božské. Zvláště pokud je budete podávat s mexickou rýží, salsou, guacamole a kysanou smetanou. Nejlépe chutnají křupavé, tedy ihned po osmažení.
kuřecí chimichangas
Ingredients
na náplň:
- 500 - 650 g uvařených kuřecích prsou, nakrájených na malé kousky nebo roztrhaných vidličkou
- 2 ČL olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 1/2 hrnku (115 g) rajčatového pyré
- 1/2 hrnku (120 ml) vody nebo kuřecího vývaru
- 2 1/2 ČL mletého chilli
- 1/2 ČL kumínu (římský kmín, comino)
- 1/2 ČL sladké mleté papriky
- 1/4 ČL mletého koriandru
- 3 PL salsy (volitelné)
- 2 PL zakysané smetany
na smažené fazole:
- 2 PL olivového oleje
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, lisovaného
- 1 konzerva (á 400 g) červených fazolí ve sladkoslaném nálevu
- 1/2 hrnku (120 ml) vody nebo kuřecího vývaru
- 1/2 ČL kumínu (římský kmín, comino)
- 1/2 ČL sladké papriky
- 1/4 - 1/2 ČL soli
- 1/8 kajenského pepře (volitelné)
na dokončení:
- 8 pšeničných tortil (vel. 10"- 25 cm)
- Rostlinný olej na smažení
- 150 g strouhaného čedaru
Instructions
masová náplň:
- Olivový olej rozehřejeme na pánvi, přidáme cibuli, zpěníme a osmažíme do zlatova, asi 5 minut. Přidáme česnek a smažíme jen asi 30 sekund. Přidáme rajčatové pyré, vodu (nebo vývar), chilli, kumín, papriku, koriandr, salsu, osolíme, opepříme podle chuti. Pak snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme dokud omáčka nezhoustne, cibule nezměkne a objem se sníží zhruba o polovinu. Přidáme zakysanou smetanu a kuře.
smažené fazole:
- Ve středně velkém hrnci zpěníme cibuli na oleji a osmažíme do zlatava. Přidáme česnek a smažíme jen asi 30 sekund. Přidáme fazole (bez nálevu) a smažíme pár minut. Přidáme vodu (nebo vývar) a vaříme dalších několik minut. Dochutíme kořením a solí. Ponorným mixerem (nebo šťouchadlem na brambory) fazole rozmixujeme dohladka.
dokončení:
- Smažené fazole rovnoměrně rozdělíme mezi tortily a rozetřeme je.
- Na ně rozdělíme masovou směs, rozložíme po tortile, a posypeme strouhaným sýrem. Tortily stočíme a složíme, nejdříve po stranách a potom po délce.
- Ve větší pánvi rozehřejeme olej a tortily smažíme z každé strany dozlatova. Necháme okapat na papírovém ubrousku.
- Podáváme s guacamole , salsou , kysanou smetanou, čerstvými rajčaty, mexickou rýží , ozdobíme čerstvým nasekaným koriandrem.
Śárka says
Ach bože…to je lahoda! Ale teda můžu říct, že to bylo bezkonkurenčně nejsložitější jídlo, co jsem vařila za posledních12 měsíců, a to vařím denně a často zkouším nové věci, i když je pravda, že posledních pár týdnů jedu tím zdravějším směrem (a s údivem jsem při vaření chimichangas zjistila, že nebýt toho smaženého, tak je to velmi výživné a víceméně zdravé jídlo :-)).
Každopádně, v kuchyni to vypadalo jako když vybuchla bomba, zamazala jsem všechny hrnce co jsem měla a spoustu dalšího nádobí – dělala jsem salsu, náplň z fazolí, masovou náplň a mexickou rýži (na guacamole už nezbyla energie a nebylo ani potřeba, stačila salsa a zakysaná smetana). Manžel hodnotil velmi kladně (aby ne, by mě hodně naštval, kdyby mu po té fušce v kuchyni nechutnalo). Já řadím mezi top recepty 🙂 Výborná je samozřejmě i salsa a mexická rýže!
Jarka says
Milá Šárko, moc děkuji! Taky bych si je teď dala 🙂 Mějte se krásně!