Nevím jak vy, ale já jsem musela letošní novoroční předsevzetí posunout na příští týden. Jeden týden přece nehraje žádnou roli. Aspoň v těch padesáti třech, které nás letos čekají. Návrat do reality všedních dnů je pro mě letos nějaký tvrdý. Ale pro koho by nebyl! Vždyť za sebou máme krásný (a dlouhý) čas strávený v kruhu rodinném, se spoustou dobrého jídla a pití a najednou bum, je tu nový rok, a s ním nová předsevzetí a nové plány. I když tento recept nebyl primárně zamýšlen jako zdravý recept, vhodný k případnému váhovému úbytku, myslím, že by se mohl do této kategorie zařadit.
Možná jste si všimli, že všechny polévky na blogu, jsou krémové. Určitě to není záměr, ale pro krémové polévky mám slabost. Možná jsem si ji vypěstovala až po narození dětí, pro které je krémová polévka skoro nutnost. Tato není výjimkou. Jemná, krémová, s příjemnou vyváženou chutí. Nejvíc se mně na této polévce líbí, že k zahuštění používá brambory místo mouky. Tento trik jsem začala praktikovat u většiny polévek a nemůžu si ho vynachválit. Bez mouky je polévka lehčí a jemnější. Konzistenci polévky si můžete upravit sami. Pokud ji máte rádi spíše nahusto, přidejte víc brambor a méně vývaru, pokud řidčí, přidejte víc smetany nebo vývaru. V případě lehčí varianty, nahraďte máslo margarínem a smetanu mlékem. Ať už si ji uděláte tak nebo tak, věřte, že vás v tomto zimním počasí krásně zahřeje.
Ingredients
- 100 g másla
- 1 středně velká cibule, nakrájená najemno
- 1 velký pórek (cca 200 - 300 g), nakrájený na plátky, jen světlé části
- 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 větší brambory (cca 300 g), oloupané a nakrájené na malé kostičky
- 125 ml smetany
- sůl a pepř
Instructions
- Ve středně velkém hrnci a na středním stupni rozpustíme máslo.
- Přidáme cibuli a pórek a za pravidelného míchání smažíme na másle, dokud cibule a pórek nezměkne, cca 10 - 15 minut. (Pozor! ne do zhnědnutí).
- Přidáme nakrájené brambory s mažíme další 2 minuty.
- Přidáme vývar, zakryjeme a vaříme, dokud brambory nezměknou, cca 15 - 20 minut.
- Sundáme z plotny a rozmixujeme ponorným mixerem dohladka.
- Vrátíme na plotnu, přidáme smetanu, osolíme, opepříme podle chuti a udržujeme teplé (pozor! už nevaříme).
- Podáváme jen tak nebo s nakrájenou smaženou houskou, čerstvou houskou nebo chlebem.
Marcela says
Dneska jsem polévku vyzkoušela bez smetany i se smetanou a je moc dobrá (za mě ale bez smetany, ta tlumí štiplavost porku, kterou mám ráda)! Jen mě teda mate to gramové množství u porku. Měla jsem poměrně velký pór a na váhu měl (bílá a světle zelená část) 200 g. Nedovedu si představit, jak musí vypadat porek vážící 700g.
Jarka says
Milá Marcelo, děkuji za upozornění, nějak mně ujela ruka 🙂 Už jsem to opravila. Mějte se krásně!
Petra says
Lepší porkovou polévku jsem nejedla. Opravdu. 🙂
jarka says
Moc děkuji, Petro! 🙂
Marie T. says
Po prvni zkusenosti varim tentokrate polevku ze 3 porku 😀 U nas mizi neuveritelne rychle, deti i manzel maji boule za usima 😀 diky, je skvela!!!
jarka says
Moc děkuji, Marie! Mějte se krásně!
Petr says
Na zahrádce jsme měli nadúrodu pórku. Nyní už pórek skoro nemáme. Polévka je super !!! Moc dobrá. !!! Děkujeme.
jarka says
Moc děkuji Petře!
Kateřina says
vynikající, přítel vyloženě nesnáší porkovou polévku, ale po týhle se mohl utlouct. Opravdu výborná 🙂
jarka says
Moc děkuji, Kateřino! 🙂
PetC says
Je vyborna,levna,rychla.Splnuje vsechna moje kriteria.Zarazuji do svych receptu..Dekuji
jarka says
Moc děkuji! 🙂
Markéta says
Dobrý den,moc děkuji za recept. Varila jsem ji nejprve z jednoho porku a byla tak dobrá, ze jsem ji stihla pouze ochutnat pri dovareni. Tak pro úspěšnost jsem ji udelala ze tří porků a totéž hrnec prázdný.
jarka says
Moc děkuji, Markéto! Mějte se krásně!