Připravujete se nějak speciálně na silvestrovské veselí? Já nejsem vysloveně silvestrovský party typ (uznejte, že se dvěma malými dětmi to dohromady moc nejde), ale dobrým drinkem nikdy nepohrdnu. K tomu sice nepotřebuji mít konkrétní příležitost, i když silvestrovský čas si o to vysloveně říká.
Tento drink, tedy koktejl, mně připomíná dvě věci. Za prvé, léto. Je tak nádherně osvěžují, lehce nasládlý a úžasně kokosový. Přesto bych ho nezařadila do kategorie vysloveně ženských drinků, jako např. piňa colada. Za druhé (a především), náš, tak trochu bláznivý výlet na Havaj před pár lety. Ještě jsme neměli děti, objevili letenky za bezkonkurenční cenu a během měsíce jsme seděli v letadle a letěli přes půl zeměkoule do ráje. Na cestu, která s přestupy trvala cesta neuvěřitelných 24 hodin asi nikdy nezapomenu. Ale cestovní utrpení stálo za to. Strávili jsme tam skoro tři týdny, hopsali z jednoho ostrova na druhý a byla to jedna z dovolených, na kterou se nezapomíná. Sice nechápu, proč jsme se tam nevydali, když jsme bydleli ve Státech a tedy relativně blízko, ale asi to tak mělo být. Každpopádně toto je drink, ze které na mě Havaj vysloveně dýchá. Je tam ananas (pizzu hawaii, asi všichni znáte), který jen na Havaji ovocem číslo jedna a dokonce můžete navštívit i ananasovou plantáž Dole. Dále budete potřebovat kokosový krém a bílý a kokosový rum. Někdo do koktejlu přidává také banán, aby mu dodal sladkost, ale někdy dokáže mít docela výraznou chuť a můžete ho vynechat. Já sama jsem koktejl dělala s i bez banánu a preferuji tu sladší verzi, tedy s banánem.
A proč láva? Smetanovou směs nalijete do jahodové a jak se budou postupně promíchávat, vytvoří krásný efekt valící se lávy. Havajské ostrovy, tedy souostroví vzniklo sopečnou činností a kromě nečinných sopek, je jich stále několik činných. Sopky Havaj charakterizují a já si vždycky vybavím túry Národním parkem havajských sopek nebo nečinnou sopku Mauna Kea, na jejíž vrchol jsme vyjeli a vystoupali. Tímto drinkem, třeba na Silvestra, si nádhernou Havaj vždycky připomenu. Ale hlavně, nikdy na ni nezapomenu.
Přeji vám klidné přípravy na závěr letošního roku!
havajský koktejl “láva”
Ingredients
- 60 ml kokosového rumu, např. Malibu
- 60 ml bílého rumu, např. Bacardi, Key Carribean White
- 140 g mražených jahod
- 1 banán
- 120 ml ananasového džusu
- 120 ml kokosového krému
- 1 hrnek (140 g) kostek ledu
Instructions
- V klasickém mixeru smícháme a dohladka rozmixujeme oba rumy, banán a jahody. Rovnoměrně rozdělíme do dvou vysokých sklenic.
- Nádobu na mixování řádně umyjeme.
- Potom rozmixujeme dohladka zbylé suroviny, tedy kokosový krém, ananasový džus a led.
- Bílou směs nalijeme pomalu na jahodovou, nemícháme, efekt valící se lávy se dostaví sám.
- Ihned podáváme.
Napsat komentář