A máme po Vánocích. Jak se to vůbec stalo? Vždyť jen 5 dní nazpátek jsme vařili a pekli, zdobili a činčali, nakupovali dárky, balili na poslední chvíli (i když jsme si minulý rok a vlastně i předminulý a i ty před před před předminulými předesevzali, že tohle bylo naposledy) a najednou tu sedíme a máme 29. prosince. Vždyť je to jen nějakých 120 hodin, co jsme netrpěli vyhlíželi a trpělivě čekali na Ježíška!
A teď tu máme pouhé 3 dny do Nového roku. Na konci toho končícího bývá zvykem hodnotit a zamyslet se nad tím, co přinese rok nový. Půlnoc z 31. prosince na 1. ledna má pro někoho sice až magický nádech, ale nikdo si určitě nemyslí, že se v ní něco zlomí. Ať už rádi bilancujete, nebo se zamýšlíte nad předsevzetími, lépe se vám to bude dělat s něčím dobrým po ruce. A tím můžou být třeba salátové okurky plněné smetanovým sýrem. Po některých těžkých vánočních jídlech to může být docela zdravý, a hlavně lehký vítr. Jsou plněné ochucených smetanovým sýrem, který připravíte během několika minut a pak už jen nazdobíte do jamky vydlabaných okurkových semínek. Stůl s ostatními silvestrovskými chuťovkami budou krásně doplňovat.
okurky plněné smetanovým sýrem
Ingredients
na sýrovou náplň:
- 1 - 2 stroužky česneku, utřeného
- 110 g másla, pokojové teploty
- 225 g smetanového sýru, např. Philadelphia, Lučina smetanová
- 1 - 2 PL strouhaného parmezánu
- 1/2 ČL sušeného kopru
- 1/4 ČL sušené majoránky
- 1/4 ČL sušené bazalky
- 1/4 ČL sušené pažitky
- 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
- 1/8 ČL sušeného tymiánu
- 1 PL čerstvé petrželky, nasekané
- cca 5 PL (nebo více dle potřeby) smetany ke šlehání, 31 %
na dokončení:
- 2 okurky
Instructions
sýrová směs:
- V míse kuchyňského robotu nebo ručním šlehačem, ulšeháme sýru, máslo a česnek, dobře promícháme.
- Přidáme zbývající přísady, dobře promícháme.
- Pokud hned nepoužíváme, dáme do lednice a před použitím necháme lehce změknout při pokojové teplotě.
dokončení:
- Okurky můžeme buď celé oškrábat nebo jen pruhy a nakrájíme je na cca 1 cm plátky a lžičkou vyndáme asi 2/3 jadérek.
- Uspořádáme je na servírovací mísu.
- Sýrovou směs naplníme do sáčku na zdobení s nějakou ozdobnou špičkou a naplníme střed okurek, ze kterého jsme vybrali většinu jadérek.
- Pokud hned neservírujeme, uchováváme v lednici.
jitka says
Výborná pomazánka,druhý den když zbyla jsem si ji mazala na chleba a na to rajče nebo okurku.
Jarka says
Moc děkuji, Jitko!