Mám pocit, že v záplavě podzimních dýní, vůně skořice, jablečného páje nebo svařáku, jsou brusinky tak trochu nedoceněné. A přitom by si zasloužily trochu víc pozornosti. Jsou zdravé; v dřívější době se často používaly při léčbě horečky, zažívacích problémů a otoků, mají antibakteriální schopnosti a džus může snižovat výskyt zánětu močových cest. Mají také vysoký podíl vitamínu A, E a C, železa, vápníku, draslíku a antioxidantů. Jejich pozitivní účinky určitě převažují nad jejich nedostatky a po přečtení tohoto příspěvku byste měli proto běžet do obchodu si je koupit. Vždyť už za dva dny je tu Štědrý den a pokud hledáte na snídani něco jiného, než třeba vánočku, tento recept může být skvělou inspirací.
Kromě brusinek obsahují tyto muffiny také pomerančovou kůru a pomerančový džus. Je to osudová kombinace. I když jsou čerstvé brusinky poměrně kyselé, až trpké, divili byste se, že v těchto muffinech nic z toho nepocítíte. Těsto je krásně máslové, sladké, s lehkým skořicovým nádechem. Už jsem vám říkala, že by se skvěle hodily ke sváteční snídani?
brusinkové muffiny
Ingredients
- 1/2 hrnku (115 g) másla, změklého
- 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
- 1/4 hrnku (50 g) hnědého třtinového cukru
- 2 vejce
- 1/2 hrnku (120 g) bílého plnotučného jogurtu
- 2 ČL vanilkového extraktu
- nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů
- 1 3/4 hrnku (220 g) hladké mouky
- 1 ČL jedlé sody
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL mleté skořice
- 1/2 ČL soli
- 2 PL (30 ml) pomerančového džusu
- 2 PL (30 ml) plnotučného mléka
- 1 1/2 hrnku (185 g) čerstvýh brusinek, nebo mražených, ale rozmražených
Instructions
- Troubu předehřejeme na 200°C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky.
- Ve středně velké míse, ručním šlehačem nebo v kuchyňském robotu ušleháme máslo s cukry do pěny, přidáme vejce, jedno po druhém, prošleháme, joogurt a vanilkový extrakt.
- V jiné míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl. Přidáme k mokrým přísadám a opatrně promícháme, buď na nízký stupeň nebo jen metrou.
- Přidáme pomerančový džus a mléko, opět opatrně promícháme, až se všechny suroviny spojí. Pozor, abychom těsto nepřešlehali!
- Lehce vmícháme brusinky.
- Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků a navrch každého muffinu dáme pár brusinek. Pečeme 5 minut při teplotě 220°C, potom teplotu snížíme na 175°C a pečeme dalších 18-20 minut. Celkově by muffiny měly být v troubě cca 23 - 25 minut.
- Před podáváním necháme 5 až 10 minut vychladnout.
Napsat komentář