Napečeno, nakoupeno, zabaleno? Já si zatím můžu odškrtnout jen to první, ale ten zbytek snad taky přijde. Musí. Vždyť Vánoce tu jsou už za 5 dní! Zbožňuju je a už teď se těším na tu atmosféru, setkání s rodinou, pojídání, popíjení. Kromě klasického cukroví se snažím vždy připravit něco nového, nevšedního, ale luxusního. Něco, co nejen doplní sváteční stůl, ale co se tam bude především vyjímat. A tím bezesporu cheesecake je. Zvláště, když ho spojím se svým oblíbeným dezertem, tiramisu.
V korpusu tohoto dortu jsou použity sušenky Lotus, které asi znáte převážně z kavárny. Jsou to ty medové, lehce kořeněné sušenky kvůli kterým byste si klidně objednali další kafe. A další. V dnešní době se dají sehnat ve velkém balení a to je přesně to, co potřebujete. Rozmixujete, smícháte s máslem, prostě cheesecaková klasika. V sýrové směsi je použit nejen smetanový sýr, ale také mascarpone, které je v klasickém tiramisu. Hlavně je důležité směs nepřešlehat. Je důležité ji řádně promíchat, až se suroviny spojí, ale držte se zpátky, pokud budete mít tendenci pustit robot na plné pecky. Kromě toho jsem ho nepekla ve vodní lázni, ale místo toho dala na dno trouby hrnec s vodou, což má podobný efekt. Pokud si ho chcete udělat vysloveně vánoční, vystříhejte z papíru hvězdičky různých velikostí a dejte je dort, než ho posypete kakaem. Vaši hosté budou unešeni.
{ vánoční } tiramisu cheesecake
Ingredients
na korpus:
- 140 g (22 ks) sušenek Lotus, rozemletých
- 6 PL (85 g) másla, rozpuštěného
na cheesecake:
- 3 PL (45 ml) kávového likéru, např. Kahlua
- 1 PL (15 ml) Baileys (volitelné)
- 3 ČL instatní kávy
- 680 g smetanového sýra, Philadelphia, Lučina smetanová
- 225 g mascarpone
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 2 vejce
- 4 PL (30 g) hladké mouky
- kakao na posypání
Instructions
- Troubu předehřejeme 175°C a nádobu (např. hrnec) s vodou umístíme na dno trouby.
- Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem a směs vtlačíme na dno dortové formy vel. 22 cm. Odložíme stranou.
- Ve velké míse nebo v kuchyňském robotu (nebo ručním šlehačem) vyšleháme dohladka smetanový sýr, mascarpone a cukr.
- Ve skleničce smícháme kávový likér, baileys a instantní kávu, přidáme do sýrové směsi.
- Vmícháme vejce, jedno po druhé, vždy pomalu a jemně prošleháme, vmícháme mouku. Mícháme pomalu, až se všechny suroviny spojí.
- Pokud je směs příliš hustá, přidáme smetanu ke šlehání, ale vždy jen po jedné lžíci. Směs nepřesleháme!
- Směs nalijeme na sušenky a pečeme v předehřáté troubě cca 40 až 45 minut. Potom vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme dort vychladnout v troubě po bude 20 minut.
- Vyndáme z trouby a necháme vychladnout při pokojové teplotě., nakonec přes noc v lednici.
- Před podáváním ozdobíme kakaem. Pokud bychom dělali hvězdičky, nejdříve cheesecake posypeme moučkovým cukrem, potom kakaem.
- Krájíme ostrým nožem, který před každým řezem vždy namočíme do horké vody a řádně osušíme.
monika says
Dobry den, kde sa daji susenky Lotus kupit?? Dekuji.
Jarka says
Já je kupovala v Albertovi, ale měly by být teoreticky všude http://www.lotusbakeries.cz/cs/distribuce/ 🙂
ZuzkaK says
Zkuste variaci, ve které nahradíte instantní kávu cereálním nápojem Caro. Úžasně zjemní chuť.
Jarka says
Děkuji za tip, Zuzko. 🙂 Mějte se krásně!
Valerie says
Ahoj 🙂
Bože, ani nechápu proč si čtu takové recepty 😀 vždycky mi to udělá strašně velké chutě 😀 Opravdu to vypadá prvotřídně 🙂