Když jde o pizzu, je moje rodina hodně konzervativní. Ačkoliv se obecně staví docela pozitivně k novým chutím, aspoň těm, které jsem zatím zkoušela, musím je zavádět velmi pozvolna. Dát dvě, tři nové chutě v řadě, aniž bych mezi ně nezařadila naše klasiky (šunka, salám – to jste nečekali, co?), by vnímali skoro jako pomstu.
Existují ale nové chutě, skoro až gurmánské, které u nás zdomácněly a které nazývám novou klasikou, protože byly přijaty s nadšením. Tato pizza je ideálním příkladem. Je tak jednoduchá a přitom se může zdát gurmánská. No, uznejte sami. Celozrnné těsto na pizzu, rychlá rajčatová omáčka, mozzarella, tuňák, červená cibule a černé olivy.
Musím přiznat, že ačkoliv se hodně snažím, ryby nemáme na jídelníčku tak často, jak bych si přála. A tak jsem byla docela nadšená, když mě oslovili z Calvo ČR, jestli bych nepřišla s nějakými recepty. A jak jsem zmínila, novinky musím ve své rodině s malými dětmi zavádět pomalu a nejlépe jako drobné variace oblíbeného, bylo jasné, že první volba padne na pizzu.
V nabídce Calvo ČR najdete různé typy tuňáka; ve vlastní šťávě, olivovém oleji, s česnekem, citrónem, rajčaty a nově také Calvo filety z tuňáka ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji. Jsou to luxusní kousky, nebo spíš kusy, masa, které byly pro tuto pizzu jako stvořené. Dokážu si představit, že bych si ji lehce pokapala čerstvě vymačkaným citrónem, ale to je otázka osobního vkusu. Ačkoliv je v Itálii pizza s tuňákem docela standard, u nás možná není tak populární, jak by si zasluhovala. Pokud si ji ale uděláte, je docela pravděpodobné, že se stane vaší novou klasikou.
pizza s tuňákem
Notes
Tipy a triky na tu nejlepší domácí pizzu
Ingredients
- 1/2 porce celozrnného těsta na pizzu
- 3 - 4 PL rychlé omáčky na pizzu
- 1 sklenice Calvo filety z tuňáka ve vlastní šťávě
- černé olivy
- 1 menší červená cibule, nakrájená na plátky
- 200 g mozzarelly, nastrouhané (ne v nálevu!), příp. sýru na pizzu
Instructions
- Do trouby vložíme pizza kámen (pokud používáme) nebo plech.
- Troubu předehřejeme na 250°C a necháme minimálně 45 - 60 minut naplno hřát.
- Přibližně 30 - 45 minut před pečením vyválíme z těsta placku (kruh) s vyššími okraji, velikosti cca 30 - 35 cm. (Obvykle je těsto tak pružné, že ho jen roztahuji a neválím ho válečkem).
- Vyválené těsto přeneseme na plech, který máme vyložený pečícím papírem. Protože se těsto při přenesení trochu zkroutí, opět ho upravíme a uděláme z něho kruh vel. 30 - 35 cm. Zkrátka tak, aby se nám líbil.
- Na těsto rozetřeme omáčku (množství podle chuti - já dávám spíš méně, cca 3 až 4 vrchovaté polévkové lžíce).
- Na omáčku nasypeme nastrouhaný sýr a na sýr rozprostřeme filety tuňáka, olivy a cibuli.
- Necháme cca 15 - 20, i 30 minut stát, dokud nebude trouba 45 - 60 minut rozpálená.
- Přendáme pizzu na papíře na rozpálený pizza kámen (nebo na rozpálený plech) - pozor, je neskutečně horký. Papír s pizzou nám po plechu krásně sklouzne a jen opatrně ho upravíme na pizza kamenu nebo horkém plechu. (Necháme u papíru okraje trochu větší, abychom za ně mohli tahat, až budeme pizzu na kamenu upravovat.)
- Pečeme cca 15 - 20 minut, průběžně kontrolujeme, abychom ji nepřipáli.
- Upečenou pizzu opatrně přendáme na studený plec, necháme 5 minut odstát a nakrájíme.
Pizza says
To vypadá na báječnou pizzu, jen ten tuňák nebude asi příliš levný.