Kořeněná kolečka jsem objevila asi tak před třemi roky a od té doby se u nás doslova zabydlela. Když jsem je dělala teď v listopadu, abych si recept pro vás detailně zaznamenala a taky nafotila, doslova se po nich zaprášilo. Jestli jsem měla jedno nebo dvě, tak je to hodně. Tato kolečka jsou prostě úžasná. Můžou vám lehce připomínat perníčky, protože je v nich podobné koření, ale výhodou je, že jsou krásně měkká. Nemusíte je dělat měsíc dopředu, aby změkla. Zase u nich platí to, co u mého ostatního vánočního cukroví. Skladujte v chladu, před podáváním dejte na pár minut na talíř při pokojové teplotě a máte nádherně měkké a voňavé cukroví.
Co se mně na tomto cukroví obzvlášť líbí, je jeho příprava. Patří mezi ty nejjednodušší. Válení lineckého není opravdu moje krevní skupina, i když se k tomu každý rok přemluvím. Ale potom si tu dřinu vynahradím receptem, jako je tento. Z odleženého a vychlazeného těsta uděláte kuličky, které stlačíte dnem skleničky, které jste lehce obalili v cukru, dozdobíte mandlemi a je to. Pokud nepočítám dobu odležení v lednici, která může být i přes noc, máte do hodiny minimálně tři čtyři plechy úžasného cukroví, které můžete udělat i na poslední chvíli. Tak jako já. Jako každý rok. Tento rok nebude jiný, i když jsem si to ještě v listopadu myslela.
kořeněná kolečka { spekulky }
Notes
* některé recepty na spekulky uvádí kardamon, jiné ne. Zkoušela jsem obě varianty a přiznám, že mně asi více chutnají ty bez kardamomu. I když je to těžká volba. Ty s kardamomem mně přijdou trošku citrónovější, ale obojí jsou vynikající.
Ingredients
- 1 1/2 hrnku (195 gramů) hladké mouky
- 1/2 hrnku (45 gramů) mletých mandlí
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL mleté skořice
- 1/4 ČL mletého zázvoru
- 1/4 ČL strouhaného muškátového oříšku
- 1/4 ČL mletého hřebíčku
- 1/4 ČL kardamomu* (volitelné)
- 1/4 ČL soli
- 1/2 hrnku (113 gramů) másla, pokojové teploty
- 3/4 hrnku (160 gramů) hnědého třtinového cukru
- 1 vejce
- nastrouhaná kůra z 1 citrónu, nastrouhaná najemno
Instructions
- V míce smícháme mouku, mleté mandle, prášek do pečiva, koření a sůl.
- V míse kuchyňského robotu ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce a kůru. Postupně přidáme směs mouky a řádně promícháme.
- Z těsta uděláme kouli, zabalíme ji do potravinové fólie nebo igelitového sáčku a vložíme alespoň na hodinu do lednice, nebo i přes noc.
- Troubu předehřejeme na 175°C a pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- Z těsta děláme přibližně 2,5 cm veliké kuličky, které rozložíme na plech, asi 5 cm od sebe.
- Rovné dno sklenice obalíme v cukru a vtlačíme do kuličky, až z ní uděláme placku, lehce přes půl centimetru vysokou. Ozdobíme mandlemi na plátky a pečeme v předehřáté troubě asi 10 - 12 minut, do (lehce) zlatova.
Jitka says
Milá Jarko, tak především Vám přeji krásné a voňavé vánoce. Váš blok čtu pravidelně a taky vzorně zkouším Vaše recepty. Letošní vánoce jsem obohatila o vaše kořeněná kolečka. Konečně jsem mohla použít kardamon, který mám už rok doma ve sklenici. Těsto bylo tak báječné, že jsem jej rozválela a vykrájela malé kapříky, vypadá to výborně a chuť je opravdu boží. Takže můj vánoční pečící seznam má díky Vám další stálici!
Mějte se krásně a už se těším na další recepty.
Jitka¨
P.S. Dnešní perníkové muffinky už voní z trouby, peču je ve formě na minimuffiny, kterou jsem si díky Vám pořídila!