Můj nejoblíbenější čas v roce je tu! A s ním samozřejmě pečení vánočního cukroví. Těšíte se? Už máte nakoupené suroviny nebo alespoň udělaný seznam, co budete péct? Pokud ne, tak jste na správném místě. Já jsem, jako tradičně, i letos do svého seznamu zakomponovala „svoje“ klasiky, ale i pár nových kousků. A teď se s vámi hodlám o některé podělit.
Obvykle dělávám mezi 8 až 10 druhy cukroví, 5 stálic, 5 nových. Příští rok třeba některé stálice nahradím těmi novými a tak to pořád točím. Protože jsem milovnicí seznamů (a seznamů seznamů) mám všechno dokonale zdokumentované, takže vím, co jsem pekla třeba v roce 2009 nebo 2007. Tyto mandlové sušenky se v mých seznamech objevují skoro každý rok a tak je s klidným svědomím můžu zařadit do stálic. Bezpochyby si toto místo zaslouží.
Možná znáte italské mandlové sušenky z těch pěkných plechových krabic, které koupíte buď v Itálii nebo u nás v těch lepších obchodech. Jsou krásně mandlové, trochu připomínají marcipán a i když vypadají, že budou křupavé, jsou ve skutečnosti nádherně měkké. Pokud je budete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v chladu, třeba za oknem, a před konzumací je dáte dovnitř na talíř, jejich chuť se nádherně uvolní a vy si je budete moct pořádně vychutnat. Kromě dokonalé chuti i krásně vypadají a hodí se tak na každý sváteční stůl. Přeji vám krásný (skoro) adventní čas.
vánoční cukroví 2014: mandlové válečky
Notes
Pokud nemáme mleté mandle, můžeme můžeme použít i celé a to tak, že si je rozmixujeme s cukrem v klasickém mixeru.
Ingredients
- 200 g mletých mandlí
- 125 g krupicového cukru
- 2 malé vaječné bílky (cca 45 g)
- špetka soli
- 1 ČL mandlového extraktu
- 30 g meruňkového džemu
- 15 - 20 g hladké mouky
- plátky mandlí na obalení, cca 100 g
Instructions
- Troubu předehřejeme na 160°C a 2 pečící plechy vyložíme pečícím papírem.
- Bílky ušleháme se solí skoro dotuha.
- Stěrkou jemně, ale dobře přimícháme mandle, cukr, hladkou mouku, extrakt a džem. Promícháme (bílky ztratí objem, což je v pořádku) a získáme těsto, které by mělo být jen malinko lepivé (nebo vůbec). Pokud je moc, přidáme více mouky, ale jen po 5 g, promícháme.
- Z těsta vytváříme válečky, každý cca 7 - 10 g, obalíme v mandlových plátcích a dáme na plech.
- Pečeme cca 15 - 25 minut (podle velikosti) až sušenky získají lehce zlatavý nádech. Necháme vychladit a podáváme. Můžeme posypat moučkovým cukrem.
Hanka says
Tohle mi nedělejte, Jaruško. Taky už mám svůj seznam hotový 🙂
Babeta says
Včera jsem je pekla, byly děsně lepivé, i když jsem nakonec přidala asi trojnásobné množství mouky. Myslím, že byl zakopaný pes v tom, že jsem neměla mandlový extrakt, ale mandlové aroma od dr. Oetkera. Nešlo to vůbec zahustit a zase jsem nechtěla zbytečně dávat moc mouky, aby to nebyla úplně jiná konzistence. Nakonec teda chuť dobrá, ale u patlání a obalování válečků jsem se hodně nazlobila.
Jana says
Stalo se mi přesně to samé. Nevím přesně, jaký je tedy rozdíl mezi aroma a extraktem, ale extrakt by měl být teoreticky taky tekutý, ne? (Myšleno tak, že by to tu konzistenci snad až tak drasticky ovlivnit nemělo). Ale lepivé to bylo každopádně hrozně 😀
Jarka says
Máte pravdu, Jano, rozdíl by tam neměl být. Na zpracování byly určitě lepkavé, můžete lehce obalit prsty v mouce, ale zase nechceme přidávat víc mouky – potom by byly křupavé, tuhé a to by nebylo ono.
Jana says
Tyhle sušenky si pamatuju z Itálie, kde mi moc chutnaly. Až cítím nostalgii nad tím, jak dlouho jsem tam nebyla 😀 Asi to vyzkouším, děkuji za recept 🙂
Soňa says
Včera jsem je také pekla, těsto bylo lepivé, ale dělala jsem válečky mokrýma rukama a šlo to. Chuťově jsou úžasné. Díky za skvělé recepty.
Jarka says
Moc děkuji, Soňo! 🙂
jitka says
Tak jsem je zkoušela a lepily se mi na ruce,namočila jsem si ruce do vody a pak mi šly uplácat,jsou výborné,bohužel jsem udělala jen půl dávky,takže nemůžu ujídat.
Stepanka says
Dobrý den, šla by i bezlepkova varianta? Místo mouky dát třeba ryzovou mouku? Děkuji za odpověď
jarka says
Dobrý den Štěpánko, omlouvám se, ale pečení bezlepkově je pro mě naprosto neprobádaná oblast, a nerada bych říkala, že asi ano, když vůbec nevím. Prosím zkuste to vygooglovat. Děkuji a mějte se!
Dadulienka says
Dobrý večer, po přečtení komentářů mne napadlo vyzkoušet metodu, kterou jsem viděla asi v pořadu Kluci v akci. Tvarovali tehdy buď noky nebo knedlíčky a použili k tomu dvě lžíce. Nabrali těsto do jedné a překlopili do druhé, až byl knedlíček, v tomto případě sušenka krásně hladká. A funguje to. Nemusela jsem podsypávat, jen jsem ubírala těsto z mísy.