Jediné, co mě na podzimu (a zimě) štve, jsou krátké dny. Nejvíc si to uvědomuji při focení. Sluníčko se točí tak pomalu, že denní světlo, na které jsem zvyklá v létě v pozdních odpoledních hodinách, mám za oknem kolem dvanácté. Inzenzita denního světla ale nestojí ani řeč. Focení (a s tím vaření a pečení pro blog) musím dobře plánovat, protože ve čtyři odpoledne se už začíná stmívat a já bych se v šest nejradši viděla v posteli. A tak někdy potřebuji pořádnou vzpruhu. Ale takovou, ze které nebudu mít výčitky.
Müsli tyčinka je něco, co vás možná nikdy nenapadlo, že se dá udělat doma. Nabídka v obchodech je hodně široká, a řekla bych, že i docela kvalitní. Alespoň jsem si to myslela, než jsem si udělala domácí. Ale tak se to má se vším domácím, všechny ingredience máte pod totiž kontrolou. A o těchto tyčinkách to platí dvojnásob, protože jsou přímo nacpané tím nejlepším. Jen si to představte; ovesné vločky, med, hnědý třtinový cukr, strouhaný kokos, máslo, čokoláda a mandle. Výsledná chuť se hodně podobá mému oblíbenému snídaňovému müsli z Globusu, jen je možná trochu voňavější. Jedna tyčinka vám dodá tolik energie, že vám vystačí na celé dopoledne nebo třeba do večeře. A když nebude stačit jedna, vždycky můžete sáhnout po další. A po další. Bez výčitek.
{ domácí } müsli tyčinky s mandlemi, třešněmi a bílou čokoládou
Ingredients
- 2 1/2 hrnku (275 g) ovesných vloček
- 2/3 hrnku (80 g) mandlových nasekaných mandlí (hranolky)
- 1/2 hrnku (40 g) strouhaného kokosu
- 1/3 hrnku (80 g ml) medu
- 1/4 hrnku (55 g) másla, nakrájeného na kostičky
- 1/4 hrnku (50 g) hnědého třtinového cukru
- 1/4 ČL mandlového extraktu
- 1/4 hrnku (50 g) bílé čokolády, nastrouhané nahrubo
- 1/2 hrnku (80 g) sušených třešní
- 1/4 hrnku (50 g) bílé čokolády, 10 g ztuženého tuku - na polevu (volitelné)
Instructions
- Troubu předehřejeme na 175°C a pečící plech vyložíme pečícím papírem.
- Ve míse smícháme vločky, mandle a kokos. Dobře promícháme. Rovnoměrně rozložíme na plech a pečeme 10 až 15 minut, v polovině pečení promícháme, dokud kokos a mandle nejsou lehce opečené. Z plechu nasypeme zpět do mísy a necháme vychladnout.
- V malém hrnci smícháme med, máslo a hnědý cukr. Přivedeme k mírnému varu a za občasného míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Odstraníme z plotny a vmícháme mandlový extrakt. Necháme lehce vychladnout a pak nalijeme na ovesnou směs. Dobře a důkladně promícháme. Vmícháme nastrouhanou čokoládu a třešně, promícháme.
- Zapékací mísu velikosti 20x20 cm vyložíme pečícím papírem tak, aby papír na protilehlých stranách přesahoval.
- Směs rovnoměrně rozložíme a pořádně upěchujeme, prsty, stěrkou. Alespoň na 2 hodiny dáme do lednice. Vyndáme a nakrájíme na cca 12 tyčinek.
- Můžeme ozdobit čokoládou, kterou jsme rozpustili v mikrovlnce se ztuženým tukem.
- Tyčinky uchováváme v lednici ve vzduchotěsné nádobě vyložené pečícím papírem, i mezi tyčinkami. Vydrží i přes týden.
Adussici says
Určite vyskúšam! Dlho som hľadala nejaký fajn recept na domáce musli tyčinky, pretože ich môj priateľ papá dosť často a chcela by som mu urobiť radosť niečím takýmto (a aby som to mohla papať spolu s ním bez toho aby som sa nejako extra pozerala na svoje telo :D) Určite vyskúšam a možno už aj tento týždeň – do Mikuláša 😉
Katka says
Dobrý den, musli tyčinky jsou výborné. Jenom jsem musela mandle nahradit ořechy, bílou čokoládu hořkou, třtinový cukr moučkovým cukrem a sušené švestky rozinkami. Výsledek byl výborný krásně to chutná i voní. Bohužel se mi to rozpadá a když už to drží pohromadě, tak se to v ruce rozpadne. Ale to nevadí, byla to opravdu bomba!
Jarka says
Moc děkuji, Katko! Mějte se krásně!