Tak mám pocit, že toto bude asi poslední recept dýňové sezóny. Jak tak dopředu píšu tento příspěvek, uvědomuji si, že až se vrátíme z dovolené, bude třetina listopadu za námi a skoro správný čas na první vánoční pečení. Těšíte se? Já moc! Loni jsem měla velké plány, ale ty se rozplynuly, protože jsem jednoduše nestíhala. Lauře bylo teprve pár měsíců a ačkoliv se mně podařilo cukroví napéct, na recepty pro vás už nedošlo. Tento rok bych vám to chtěla vynahradit, protože je o co se podělit. Když si vzpomenu na kořeněné hvězdičky speculoos, kořeněné linecké cukroví slepované sušenkovoým krémem Biscoff nebo třeba čokoládové crinkles či melasové cookies, nemůžu se dočkat. Pojďme ale nejdřív podzimní sezónu v kuchyni zakončit stylově. Dýňovými lívanci. Máte pořád ještě dýňové pyré a dýňové koření? Nic jiného totiž na tyto podzimní lívance nepotřebujete.
Tyto lívance jsem dělala jak z hladké mouky, tak i z celozrnné. Chuť je samozřejmě v každém případě trochu jiná, ale jen tím chci říct, že se dají udělat z obou. Jen v případě obyčejné hladké použijte 250 g a vynechte vodu. Směs totiž tolik nezahustí. Záleží tedy na vás, jestli máte chuť na zdravější verzi nebo spíše klasickou. Z ani jedné nebudete zklamáni. Ať žije dýně!
Ingredients
- 3 vejce
- ⅓ hrnku (65 g) hnědého třtinového cukru
- ⅓ hrnku (80 ml) oleje
- 1½ hrnku (360 ml) podmáslí
- ½ hrnku (115 g) dýňového pyré
- 2 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL dýňového koření
- 2 hrnky (260 g) celozrnné mouky
- 2 PL pečícího prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- ¼ hrnku (60 ml) vody
Instructions
- Smícháme vejce, cukr a olivový olej. Přidáme podmáslí, dýňové pyré a vanilkový extract. Promícháme.
- Postupně přidáme dýňové koření, pečící prášek do pečiva a sůl, jemně promícháme. Přidáme vodu a promícháme dohladka. .
- Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje (nebo bez oleje) z jedné, a pak z druhé strany.
- Podáváme s máslem, sirupem nebo podle chuti.
Káča says
Tenhle úžasný recept bych také určitě zařadila do top podzimních receptů! 🙂 A nemůžu se dočkat melasových cookies, snad letos budou!:)
Jarka says
Moc děkuji! 🙂