Na dnešek jsem si pro vás přichystala českou klasiku, která je, nebo může být, postrachem pro mnohé (domácí) kuchařky. Dnešním příspěvkem, a hlavně receptem, vám chci dokázat, že to tak být vůbec nemusí. Není k tomu sebemenší důvod. Ale začněme od začátku.
Klasické knedlíky, tedy naše kynuté, se připravují z kynutého těsta. (To vám asi došlo.) Základem je hrubá mouka, a to v případě těchto knedlíků vždycky. Z jiné je ani nezkoušejte. Z poloviny droždí, jedné lžičky cukru a teplé vody necháme vzejít kvásek. Do mísy s moukou přidáme vejce, vodu a kvásek a vypracujeme krásné pružné těsto. Prostě klasické kynuté těsto, posud to není asi nic převratného. Z vykynutého těsta vypracujeme 2 až 3 šišky, podle toho jak velké knedlíky chceme mít, nebo jak velký hrnec na jejich vaření máme. Já dělám vždy 3, protože nemám extra velký hrnec, i když dva velké by se mně tam asi taky vešly. Po vyválení šišek je necháme ještě chvíli vykynout a mezitím si přivedeme vodu v hrnci k varu. Ůspěch kynutých knedlíků tkví ve správné délce vaření a následně jejich propíchání a rozkrojení, aby se nesrazily. Podle toho, jak mě to naučila moje milovaná mamča, mám odzkoušeno, že z jedné strany je vařím 7 minut, otočím a vařím dalších 7 minut. Potom už nastává akce rychlý blesk. Knedlík rychle vyndavám širokou naběračkou, špejlí ihned propichuji a na vále je ihned rozkrojím nití, a je to. Páru z knedlíků jsme dostali pryč a teď už se nesrazí. Můžeme je dál nití rozkrájet na plátky, nebo nechat šišky rozkrojené na polovinu. Nití se ale krájí dobře jen za tepla, jakmile necháme polovinu šišky vcelku vychladnout, budeme ji muset rozkrájet nožem.
A to je celý zázrak kynutých knedlíků. Není to nic komplikovaného a zvládne to každý. Možná bude třeba více pokusů a hlavně ohlídat délku vaření a hlavně je nezapomenout po vyndání z vody hned propíchnout a rozkrojit. Někde jsem také četla recept, který místo vody používá mléko a jednou jsem ho tak vyzkoušela. Žádný velký rozdíl jsem v něm ale neviděla, tak zůstávám věrná vodě. Sumasumárum, na knedlíky neexistuje žádný tajný recept. Vaření knedlíků je jednoduché a je potřeba je zkoušet, pokud se vám napoprvé hned nepovedou.
kynuté knedlíky
Ingredients
- 500 g hrubé mouky
- 1/2 kostky droždí (cca 25 g)
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 1 vejce
- 250 ml teplé vody
Instructions
- Z cukru, droždí a vody připravíme kvásek a necháme lehce vykynout.
- Do velké mísy (nebo do kuchyňského robotu s hnětací metlou) nasypeme mouku a sůl.
- Přidáme kvásek a vejce a vypracujeme hladké, pružné těsto. Hněteme cca 10 minut.
- Těsto se nesmí lepit, ani být příliš suché (knedlíky by byly tuhé).
- Těsto necháme vykynout, cca 1 - 1,5 hodinu.
- Z vykynutého těsta vypracujeme 2 až 3 válečky, které necháme na vále ještě nakynout.
- V co největším kastrolu přivedeme vodu k varu.
- Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní jeden knedlík. Přikryjeme poklicí a vaříme 7 minut z jedné strany a 7 minut z druhé. (Pokud jsou knedlíky moc velké, prodloužíme dobu vaření z každé strany o cca 1 - 2 minuty).
- Připravíme si špejli a nit, kterou budeme knedlík krájet. Budeme muset pracovat rychle, aby se knedlík nesrazil
- Po 14 minutách knedlík vyndáme naběračkou a ještě na naběračce ho propícháme špejlí (cca 10 krát).
- Přeneseme na vál a ihned přepůlíme nití. Až po přepůlení můžeme začít knedlík porcovat, tzn. nití krájet na odpovídající plátky.
- Stejným způsobem vaříme zbývající knedlíky.
převzato od: tak, jak mě to naučila moje milovaná mamča
Adéla says
Dobrý den,
asi blbý dotaz, ale to ten knedlík hodím do vody?:D Nechápu totiž vařím 7 minut z jedné strany a 7 minut z druhé, děkuji
Jarka says
Ano, je to v jednotlivých krocích popsáno. Knedlík se vaří ve vroucí vodě.
zdena says
Dobrý den, já asi také blbý dotaz“ suroviny 1 kostka droždí 42 g “ a v popisu postupu “ z poloviny droždí ,jedné lžičky cukru atd., a co s tou druhou polovinou droždí? děkuji.
Jarka says
Milá Zdeno, děkuji za upozornění, už jsem to opravila. Je to 1/2 droždí.
Eva says
Nechám na další těsto. Nevyhazuji!
Anna Kořínková says
Dělám knedlíky jako vy ale pokaždé je mám prasklé. Co dělám špatně.
Irena says
Vařte knedliky v páře 20 minut bez otáčení Paracek potřete olejem. Vždy se podaří
Jan Bednář says
Dobrý den paní Jarko. Díky Vám a Vaší paní mamince jsem se mi povedly uvařit nádherné knedlíky, které nelze trumfnout. Děkuji moooc. Honza
Jan Bednář says
Dobrý den paní Jarko.Díky Vám a Vaší mamince se mi povedly knedlíky, které už nejdou trumfnout. S oky. Jsem nadšen.
Děkuji moooc za recept. Honza