Na letošní podzim jsem se těšila. A to nejen kvůli dýni. Taky proto, že předminulý víkend začala čtvrtá řada seriálu Homeland, u nás známý jako Ve jménu vlasti. Díváte se? Od Lost a Lie to me mě žádný jiný seriál tolik nechytil. Je pravda, že máme ještě rozkoukanou druhou sérii House of Cards, ale poslední dobou jsem na ni nějak neměla náladu. Za to na Homeland jsem se těšila od minulých Vánoc, kdy skončila třetí série. Z druhého dílu jsem byla sice trochu rozpačitá a přemýšlela, jestli Carrie nezačnu nenávidět, ale třetí díl mě zase dostal zpátky. Homeland mě ani tentokrát nezklame. Ale zpátky k našemu koláči.
Tento koláč představuje ten hlavní důvod, proč jsem se na podzim těšila Dýně. Tady ve spojení s čokoládou. Dýňové koření. To je myslím všeříkající. Bude vám trochu připomínat dýňový cheesecake. Je nesmírně jednoduchý a když do celkového času nebudeme počítat chlazení, tak i rychlý. Připravte si ho třeba v pátek odpoledne nebo večer, abyste mohli v sobotu ohromit hosty. Jako třeba mého milovaného papá. Který, kdyby věděl, že v něm je dýně, by ani neochutnal. Předsudky, předsudky. V tomto případě nejsou vůbec ne místě. Psst, tak si seznam surovin nechte pro sebe.
čokoládovo-dýňový koláč
Ingredients
na korpus:
- 2 hrnky (175 g) máslových sušenek, rozemletých najemno (např. bebe)
- 6 PL ((85 g) másla, rozpuštěného
- 1 PL krupicového cukru
- 2 PL hnědého třtinového cukru
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL mleté skořice
- 85 g mléčné čokolády, nastrouhané nebo nasekané
na náplň:
- 85 g hořké čokolády, nasekané nahrubo
- 85 g mléčné čokolády, nasekané nahrubo
- 55 g másla, nakrájeného na maé kousky
- 425 g dýňového pyré
- 1 konzerva (340 g) kondenzovaného mléka
- 3/4 hrnku (150 g) hnědého třtinového cukru
- 3 vejce
- 1 PL kukuřičného škrobu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 1/2 ČL soli
- 1 1/2 ČL dýňového koření
na polevu:
- 30 g mléčné čokolády, rozpuštěné (příp. smíchané s 1 - 2 ČL smetany, 31 %)
Instructions
korpus:
- Troubu předehřejeme na 175°C.
- Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, cukry, skořicí a solí.
- Směs vtlačíme na dno a do stran dortové formy vel. 22 cm.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut, poté vyndáme z trouby a posypeme rovnoměrně připravenou nastrouhanou čokoládou, vrátíme asi na 1 minutut do trouby, aby se čokoláda rozpustila a rovnoměrně rozlila po dně. Necháme zcela vychladnout.
- Teplotu trouby snížíme na 160°C.
náplň:
- V míse vhodné do mikrovlnné trouby rozpustíme obě čokolády a máslo, vždy po 20 vteřinových intervalech pořádně mícháme, aby se vytvrořila hladká směs.
- Vmícháme dýňové pyré, kondenzované mléka, cukr, vejde, kukuřičný škrob, vanilku, sůl a koření. Řádně promícháme metlou.
- Do dýňové směsi vmícháme po třetinách čokoládovou směs, vždy řádně prošleháme.
- Směs nalijeme do vychlazeného korpusu a pečeme v předehřáté troubě cca 55 až 60 minut
- Necháme zcela vychladit při pokojové teplotě a nakonec přes noc v lednici.
- Před podáváním ozdobíme čokoládou, kterou jsme nechali rozpustit v mikrovlnné troubě.
- Krájíme ostrým nožem, který před každým řezem vždy namočíme do horké vody a řádně osušíme.
Bára says
máte v oku, z jakého množství dýně je tech 420g dýnového pyré? děkuji Bára
vaše recepty jsou super, zkoušela jsem už víc věci a vše bylo výborné 🙂
Jarka says
Jedna menší/ střední hokaido bude stačit. 🙂 jinak moooc děkuji, Báro!
Bára says
díky moc, ingredience nakoupeny, zítra se bude péct 🙂 už se těším, dýni miluju, ale v dezertu jsem zatím nezkoušela.
Bára says
musím napsat, že koláč je výborný. a opravdu nikdo nepoznal, že je v něm dýně 🙂 Bára.
Jarka says
Tak supr, Báro 🙂 moc děkuji!
Anna says
Dobrý den, Jarko, kondenzovane mléko je pprosté zahustene nebo salko? Moc se mi líbí vaše stránky:-) Díky Anicka
Jarka says
Milá Aničko, moc děkuji! Normální zahuštěné, nikoliv slazené Salko.
Hanka says
Nejlepší desert z dýně který jsem kdy jedla, měl obrovitánský úspěch, jednoduchý rychlý, originální a překvapivě dobrý:-)
Jarka says
Moc děkuji, Hanko! 🙂
Niki says
Má náplň je tekutá, nejde mi vyšlehat. Je to možné? Ale bojím se, že mi nestihnete brzy odpovědět 🙂
Jarka says
Niki, to je v pořádku, ale na to jste už asi přišla. 🙂 Upečete, necháte vychladit a ztuhne 🙂
Niki says
Ano, ano 🙂 Byl moc dobrý, sklidila jsem úspěch 🙂
Jarka says
Výborně 🙂 Moc děkuji 🙂
Tereza says
Koláč měl velký úspěch, i když jsem udělala jednu chybičku a přidala jsem salko místo normálního kondenzovaného mléka. Takže je to opravdu šílená sladká bomba, ale stejně už je skoro všechen pryč 😀
Jarka says
Moc děkuji, Terezo. Tak to teda musel být mega sladký :))
Jajda says
Zdravím, tento koláč jsem zvolila jako své první pečení z dýně a krásně se povedl, ta konzistence je úžasná. Jen jsem trubka a nepřečetla jsem si komenty a dala tam salko a protože se mi to nezdálo, dala jsem jen 1/2 cukru. I to bylo moc 😛