Chvíli jsem vzpomínala, jestli na blogu už nějaký recept na jablečný koláč mám. Něco mně říkalo, že ano, ale nic konkrétního jsem si nemohla vybavit. A pak jsem ho vyhledala a hned mně bylo vše jasné. Na tento jablečný koláč prostě nemám nejlepší vzpomínky. Byla jsem totiž zrovna těhotná s Laurou a s tímto koláčem mám spojený začátek nevolností. Pamatuji si, jak jsem ho fotila a jak mně bylo špatně. Stačilo mně se jen podívat na fotku nebo si ho jen představit a bylo vymalováno. Chudák koláč. Vůbec za nic nemůže a teď když se na fotku dívám zpětně, s chutí bych si ho dala. Ale abych se neopakovala, upekla jsem pro vás nový jablečný koláč. Není jich nikdy dost. A tento je navíc s karamelem.
Základem je opět máslové těsto, se kterým se úžasně pracuje. Náplň tentokrát používá čerstvá jablka, která po upečení nádherně změknou a je ochucena jednochuchou směsí koření. I když by toto samo o sobě stačilo, je jablečná náplň navíc lehce politá karamelovým sirupem. Dvě plné lžíce na vrtstvu jablek by měly stačit, ale nebojte se použít víc nebo míň. Vašim chuťovým buňkám se meze nekladou. Ozdobte si koláč kopečkem vanilkové zmrzliny nebo porcí šlehačky. Můžete ho podávat jak při pokojové teplotě, tak i vychlazený.
jablečný koláč s karamelem
Ingredients
na těsto:
- 6 PL (85 g) másla
- 38 g ztuženého tuku
- 1 1/2 hrnku (187 g) hladké mouky
- 1/2 ČL soli
- 1/2 PL krupicového cukru
- 3 - 4 PL ledové vody
na náplň:
- 3 - 4 větší jablka (cca 700 - 800 g), oloupaných, zbavených jadřince, nakrájených na 4 díly a potom nakrájených na cca 1/2 cm plátky
- 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
- 3 ČL čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- 3 PL hladké mouky
- 1 PL koření na jablečný koláč
- 4 - 6 PL karamelového sirupu (nebo podle chuti, volitelné)
Instructions
těsto:
- V míse kuchyňského robotu smícháme mouku, cukr a sůl a postupně přidáváme na kostičky nakrájené máslo a ztužený tuk. Máslo a tuk zapracujeme do těsta (bude z něho hrubá krupice).
- Přidáme 3 PL ledové vody a zpracujeme. Pokud je těsto stále suché, přidáme čtvrtou PL vody.
- Těsto přendáme na vál a řádně zpracujeme dohladka.
- Zabalíme do fólie nebo vložíme do igelitového sáčku a vložíme do lednice na min. 2 hodiny, nebo přes noc.
náplň:
- Do středně velké mísy dáme jablka a ctirónovu šťávu. Promícháme.
- Přidáme cukr, koření, mouku a řádně, ale lehce promícháme.
příprava koláče:
- Jakmile je těsto vychlazené a my jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 180°C.
- Koláčovou formu velikosti 22 cm lehce vymažeme máslem.
- Těsto, rozdělíme na 2/3 a 1/3.
- Z větší části vyválíme kruh, kterým vyložíme koláčovou formu. Přebytečné části odřízneme.
- Na těsto naskládáme polovinu jablečné náplně a cca 2 PL karamelového sirupu (nebo více). Na něj druhou vrstvu a zase sirup.
- Z zbylého těsta a odřezků těsta vyválíme silnější kruh, který můžeme vykrájet různými vykrajovátky. Položíme na jablečnou náplň, upravíme, zarovnáme okraje.
- Před pečením vložíme na 30 minut do mrazáku.
- Pečeme v předehřáté troubě 30 minut, po 30 minutách přikryjeme alobalem a pečeme dalších 30 minut. Poté alobal sundáme a pokud není koláč upečený dozlatova, dopečeme ho cca 10 až 15 minut.
- Před podáváním necháme vychladnout.
- Podáváme jen tak, nebo ozdobené šlehačkou a karamelovým sirupem, vanilkovou zmrzlinou, atd.
Kamila says
Dobrý den, mužu nahradit ztuženy tuk nečím jinym?dekuji
Jarka says
Dobrý den Kamilo, určitě máslem 🙂
Kristyna says
Krehoucke testo, „prace“ s korenim a karamelovym sirupem se vyplati!. Opet Vam musim podekovat za inspiraci.;-) Stejne jako svestkovy kolac, tak i tento sklidil uspech.:-) Jen jsem trochu zapasila s horni vrstvou testa po vyvaleni. Ačkoli jsem se snazila velmi, tak uhledne jsem ho po presunuti nemela. Zatuhle z lednice bylo tak akorat a presto… 😉 Je na to nejaky figl nebo jsem leva ja?
Jarka says
Moc děkuji, Kristýno! Fígl myslím není, možná udělat trochu silnější, aby se Vám třeba neroztrhalo, jen rychle, ale zaroven opatrně přenést. Zkoušejte, levá určitě nejste 🙂 mějte se krásně!