Jak jinak začít dýňovou sezónu, než pořádným dýňovým (sladkým) chlebíčkem? Pokud jste jako já, tak dýňové pyré už máte dávno připravené, zavařené nebo zamražené, a na směs dýňového koření vám stačí 3 minuty. Tak moc jsem se na první vaření nebo pečení s dýní těšila! Podzim v kuchyni, a hlavně ty jeho vůně prostě miluju. To ale neznamená, že si neužívám krásného (skoro) letního počasí, které teď panuje. Jen když se ráno probudím a podívám se z okna, rozprostřená mlha mně vždycky připomene, co nás čeká. Půl roku podzimu a zimy. Krátké dny. Zatažené dny. Brr. Vůbec se netěším. A tak to, na co se těším jsou podzimní recepty a samozřejmě Vánoce. Vánoční cukroví, vánočka, štola. Úplně jsem se zasnila. Ale zpátky k našemu chlebíčku.
Tento chlebíček je zosobněním podzimu a pokud jste dýni nikdy neměli, nebo si myslíte, že vám nechutná, vyzkoušejte ji v tomto receptu. Dýně mu dodá vláčnost a skvělá kombinace koření ho prostě dotvoří. Je tak neuvěřitelně jednoduchý a přitom tak lahodný. Představte si: za oknem sluníčko, ale přece jen 10 stupňů, odpolední nebo ranní káva a tento chlebíček. Kdyby tak tovypadaly všechny podzimní dny, vůbec bych se nezlobila.
dýňový chlebíček
Ingredients
- 210 g dýňového pyré
- 2 vejce
- 1/2 hrnku (120 ml) rostlinného oleje
- 1/3 hrnku (80 ml) vody
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
- 1 3/4 hrnku (220 g) hladké mouky
- 1 ČL jedlé sody
- 3/4 ČL soli
- 1 PL dýňového koření
Instructions
- Troubu předehřejte troubu na 180°C a bochníkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- V míse kuchyňského robotu smícháme a lehce vyšleháme dýňové pyré, vejce, olej, vodu, vanilku a cukr.
- Ve velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a koření, dobře promícháme.
- Suché přísady přidáváme postupně do mokré směsi, lehce promícháme, aby se všechny suroviny spojily. Těsto nalijeme do připravené formy.
- Pečeme v předehřáté troubě 40-60 minut, nebo nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není suchá.
Madla says
Škoda, ten můj vůbec nevyskočil.. nechápu, čím by to mohlo být, buď jsem to přešlehala… a nebo mi ujeůa ruka s jedlou sodou…:(
Jarka says
Milá Madlo, těžko radit, když jsem tam nebyla 🙁 ale těsto se sodou musí co nejrychleji do tepla, aby začala působit a taky se nesmí moc přemíchat, přeslehat. Kolikrát je lepší jen stěrkou vmíchat suché suroviny do mokrých než je nechat projet v robutu – četla jste http://www.chute-sveta.cz/prasek-do-peciva-vs-jedla-soda/? Mějte se krásně!
Madla says
Já to právě četla tem článek, většinou peču banana bread s 80ml podmáslí, pak to krásně naskočí, tady mi přijde, že není nic, co by mělo hezky reagovat s jedlou sodou… ale jdu to zkusit ted znovu, nedá mi to:) a v troubě peču vaše dýňové cookies:) Super recept!
Jarka says
Madlo, nedalo mně a minulý týden jsem ho sama upekla. Vyskočil 🙂 Ještě mně napadlo, jestli jste třeba neotevřela brzy troubu, abyste ho zkontrolovala. Trouba by se neměla otevírat min. po prvních 80 % pečící doby. On dlouho vypadá, že nevyskočí a skutečně až tak kolem 35 – 40. minuty se začne lehce zvedat. Jinak na to receptu by nemělo být nic, co by se dalo pokazit 🙂
Madla says
Díky moc, nedám se, jdu do něho po třetí! Nebudu zvědavá a do trouby nepolezu:)
Jarka says
Ještě mně napadlo, přidejte navíc 1/2 ČL prášku do pečiva, nemělo by to hrál roli, ale může to pomoct 🙂
Miška says
Krásne vonia aj mi pekne vyskočil. Ja používam vždy prášok do pečiva lebo sódu ma nikdy nenapadne kúpiť keď som v obchode ☺ teším sa až ochutnám keď trocha vychladne
Jarka says
Moc děkuji, Miško. Přečtěte se můj článek o rozdílu jedlé sody a prášku http://www.chute-sveta.cz/prasek-do-peciva-vs-jedla-soda/ – pokud pečete, měla byste mít oba ve spíži 🙂 Mějte se krásně!
Ivana says
no neviem neviem ci ho este niekedy budem piect!!! 50minut v rure, 30minut chladenia a do 10minut bol fuc!!!! 🙂 bol to asi najlepsi a najjemnejsi a najvlacnejsi kolacik aky sa mi kedy podarilo upiect. zamiesala som aj za hrst tekvicovych semienok a posypala aj po vrchu, krasne sa opiekli a zosladli. bozskyyyyy. dakujem za recept!
jarka says
Haha. Moc děkuji Ivano! 🙂
Katka says
Dala jsem o 1/2 méně cukru, hladkou smíchala s pohankovou?a chlebíček je výborný!! stejně jako zatím vše, co jsem podle Vás pekla/vařila. Moc děkuji❤️